Arsita si iarasi arsita ! Aer incins, toropeala, camasa mai mereu umeda se lipeste de corp. Nicio adiere de vant, nu se misca nicio frunza. Degeaba astepti seara, avand propria dorinta, sa se mai racoreasca. Cei de la meteo iti dau speranta, ca o sa ploua (din pacate, doar pe telefon, in realitate cad cel mult cateva picaturi care accentueaza zapuseala). Sticla cu apa este nelipsita la orice iesire din casa, fie cat de scurta, mai mult pentru a cumpara din piata, ingrediente proaspete, necesare la gatit.
Nepotelul meu a fost plecat la cuscri, unde a fost ceva mai racoare si plimbarile zilnice le-am rarit vreo 2 saptamani. Le-am reluat de curand, in forta, doar pana pe la 12, cand este mai racoare.
Amintiri, amintiri …. ! Nu am fost niciodata vreun amator de caldura. Chiar din contra, in tinerete, iarna, nu suportam haina groasa de blana din dotare (o purtam doar cand era ger mare, ca sa nu mai zica colegii ca pun mana de la mana, sa-mi cumpere un palton) si purtam o haina tricotata de mama din fir gros, triplu, din lana de oaie, imbracata peste un pulovar tot din lana si el gros. Iarna suportam cu brio, racoarea din casa, imi era suficienta plapuma subtire, din lana.
Vara, ocoleam arsita, imbracat cat mai sumar. Mergeam rareori la plaja sau la Olt (mai mult spre seara, doar pentru scaldat si racorit). De voie, de nevoie, mergeam vara la mare, cand copiii mei erau mici.
Eterna intrebare a oricarei gospodine nu are cum sa dispara – ce mai gatim ?! Raspunsul din aceasta perioada, nu poate fi decat unul – ceva frugal, care chiar daca se prepara la cuptor mai mult timp, nu trebuie pazit aragazul, doar verificat din cand in cand prin fereastra din usa cuptorului.
De-ale romanilor ! Pestele poate fi solutia de iesire din impas, chiar daca pretul pestelui din galantare, a luat-o razna. Peste romanesc nu mai gasesti pe piata, pescarii autohtoni s-au dat la fund. In pescarii, gasesti doar peste eviscerat si refrigerat (nu are cum sa nu fie mai vechi de 1-2 zile) adus de te miri de pe unde, cel mai aproape, din Ungaria sau Grecia, dar si din tarile nordice. Autoritatile sunt nepasatoare (inspectorii si parlamentarii nu cred ca mananca peste ?!), altfel s-ar intreba (macar de ar face-o) de ce pretul obisnuit al pestelui este 40-50 lei/ Kg, dar de multe ori depaseste si 100 lei/ Kg.
Ce sa vezi ?! In primavara, un intreprinzator particular a deschis in cartier, o pescarie, unde aducea peste proaspat, din Grecia si mai rar de la Tulcea. Pretul era accesibil si devarul mare, rareori ramanea peste intre doua livrari, pe taraba cu gheata, mai mult de 1-2 zile. Subit, prin iulie, pe usa pescariei s-a pus lacatul. Ulterior au disparut utilajele si taraba pentru pestele tinut, la vedere, in gheata, iar spatiul a ramas nefolosit. Nimeni nu stie motivul … ceva inspectori binevoitori, ceva reclamatii ale concurentei, chiar reclamatii ale locatarilor din bloc (pescaria fiind amplasata la parterul unui bloc), te miri …. ca asa-i la noi, la romani ?!
Sa fii prevazut eu, oare, ce se va intampla !? Personal, m-am ales cu icre de crap, stiuca, platica si biban (pastrate cu sare grunjoasa in borcane depozitate la rece), cat sa-mi ajunga tot anul. Am pregatit cateva borcane cu marinata din fiecare fel de peste cumparat – marinata din scrumbie de Dunare, marinata de crap, marinata de platica si marinata din caras.
Am mancat peste proaspat pe cat ne-am poftit si dorit, pregatit in fel si chip – rasol de stiuca, rasol din somn, rasol din biban, cotlet de crap prajit.
In congelator, am pastrat peste putin. Pestele congelat, chiar daca a fost proaspat initial, nu poate fi pastrat mai mult de 1-2 luni, fara sa-si piarda din calitati. Doar prin unele galantare mai vezi peste congelat, cu termene de pastrare pe care nu se uita nimeni. Cumpara cate o batrana care nu vede prea bine stratul gros de gheata care imbraca pestele (somonul este cel mai frecvent), caci pretul afisat este cel vechi (18-20 lei/ Kg ?!), de cand a fost depus pestele in galantar.
Ce am pregatit pentru astazi ? Nu am gatit dorada pana acum. Am mancat dorada la o pizerie si mi-a placut. Este un peste alb, dulceag, chiar daca are destule oase. Potrivita ca marime, cca. 500 grame, dorada cumparata la promotie, refrigerata, din market, depaseste cu putin 20 lei.

Dorada cu legume la cuptor.
Ingrediente de trebuinta in reteta: dorada, cartofi, ceapa, praz, rosii, ardei capia, usturoi, ceapa verde, marar si patrunjel verde, lamaie, ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat.

Ingrediente de trebuinta in reteta.
Pregatire dorada in vederea coacerii in cuptorul aragazului.
Dorada cumparata, refrigerata si eviscerata, nu este curatata de solzi si la interior, de branhii, chiar de urme de mate si de o pielita neagra.
Pestele pe care l-am cumparat, refrigerat, a fost proaspat, nu-i ieseau oasele prin carne, solzii mici s-au desprins usor (am folosit o lingura), branhiile si-au pastrat coloritul rosu.
Pestele curatat se spala sub jet de apa rece si se lasa la scurs. Pestele se tamponeaza cu hartie absobanta si se pregateste de macerare.
Pentru macerarea pestelui se foloseste un amestec din ulei de masline extravirgin, zeama de lamaie, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat. Cu amestecul de macerare se unge pestele la interior si pe exterior.

Dorada este unsa cu amestec de macerare.
Pestele se lasa la macerat, in amestecul de macerare, minim 1 ora, la rece, in frigider.
Ingrediente
dorada,
cartofi,
ardei capia,
ceapa si usturoi,
ceapa verde,
praz,
lamaie,
ulei de masline extravirgin
rosii.
Pregatire legume in vederea coacerii preparatului.
Un vas termorezistent, cu margini inalte, se unge cu putin ulei de masline extravirgin.
Pe fundul vasului termorezistent se aseaza rondele de rosii. Deasupra rondelelor de rosii se aseaza rondele de ceapa si rondele de praz. Printre legume, se adauga catei de usturoi.
Se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat si se picura ulei de masline extravirgin.

In vasul termorezistent sunt asezate rondele de rosii, rondele de ceapa, rondele de praz si catei de usturoi.
In vasul termorezistent se adauga rondele de cartofi amestecate in maceratul folosit pentru peste. Rondelele de ceapa verde se distribuie pe feliile de cartofi tavalite prin macerat.

In vasul termorezistent s-au adaugat rondele de cartofi tavalite prin amestecul de macerare.
Ultimul strat de legume din vasul termorezistent se formeaza din fasii de ardei capia.

In vasul termorezistent s-au adaugat fasii de ardei capia.
LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.
- Pregatire dorada in vederea coacerii in cuptorul aragazului.
- Pregatire legume in vederea coacerii preparatului.
- Coacerea doradei in cuptorul electric al aragazului.
- Montarea si servirea preparatului.
Coacerea doradei in cuptorul electric al aragazului.
Dorada macerata se aseaza pe straturile de legume. Maceratul se distribuie omogen pe pestele asezat in vasul de coacere.

Dorada asezata pe straturile de legume in vasul de coacere.
Vasul de copt cu ingredientele asezate in vas, se acopera cu hartie de copt umezita cu apa rece si stoarsa in palme. Nu ne dorim ca pestele si legumele sa se arda in timpul coacerii.

Vasul de copt a fost acoperit cu hartie de copt umezita si stoarsa in palme.
Vasul de copt se introduce in cuptorul aragazului gata incins, pe gratarul asezat pe treapta a treia. Programul de coacere este deja fixat la incalzire sus-jos, fara ventilator, la temperatura de 200 grade C. Ne-am dorit sa avem cuptorul electric preincalzit.

Preparatul se coace in cuptorul electric al aragazului.
Coacerea initiala dureaza 35-40 de minute. Se scoate hartia de pe vasul de copt si se intoarce pestele folosind un cleste de bucatarie. Se continua coacerea 5-10 minute.

Pestele s-a intors pe straturile de legume pentru rumenire si definitivare coacere.
Pe pestele gata pregatit se picura zeama de lamaie.
Montarea si servirea preparatului.
Preparatul nostru se serveste cald, pe farfurii intinse – legume gata coapte (strat compact luat din vasul de copt cu o paleta de bucatarie). Dorada coapta se adauga pe stratul de legume.
Sosul format prin coacerea legumelor se distribuie pe preparat.
Pe preparat se presara verdeata (marar si patrunjel) tocata marunt.

Preparatul este gata montat, se poate servi.
Preparatul se serveste cu jumatati de lamaie alaturi.
La un asa festin merge de minune un pahar cu vin alb sec, rece. Daca tot este zapuseala, un sprit cu putin vin si mai mult sifon este potrivit pentru servit la cina, alaturi de acest preparat delicios.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu neglijati pestele din retetarul familiei voastre. Pestele este sanatos si savuros cand este bine preparat. Pestele are avantajul ca se poate prepara in multe feluri. Incercati aceasta reteta si nu veti regreta.