cotlet de crap la gratar cu cus cus si legume 11

Cotlet de crap la gratar cu cus-cus si legume

Pestele este prezent tot mai des in retetele mele. Bine pregatit, vreau, sa cred ca pestele este apreciat de majoritatea pofticiosilor. Chiar daca in ultima vreme, pestele a devenit o delicatesa prohibita, legata de pretul tot mai mare (explicatii ?!), nu avem cum sa-l scoatem din meniul familiilor noastre.

De-ale varstnicilor ! Pe la o anumita varsta, constatam ca apetitul nostru culinar, chiar daca nu este in cadere libera, tot scade si iarasi scade. Constatam ca fara sa ne gandim la asa ceva, in farfurie punem o portie mai mica. Daca ne propunem, sa nu lasam nimic in farfurie, caci de poftit, poftim in continuare, nu neaparat si reusim. Incepem sa ocolim mancarurile grele, grase, cu multa carne. Ne orientam tot mai des spre consumul de peste, spre supe, supe-crema si ciorbe, fara carne (sau mai rar cu carne), cu multe legume. Putini dintre noi, cei ajunsi la varsta a 3-a, se pot lauda, ca nu viziteaza medicul (chiar rar) sau ca nu tin cont de sfaturile acestuia legate de modul nostru de a manca. Asa ajungem la vorba din batrani care zice: „Vrei, nu vrei, bea Grigorie agheasma.”

In familia mea, pestele a fost apreciat si bine primit, mai intotdeauna. Inca de cand erau mici, am invatat copiii mei, sa manance peste, chiar daca a trebuit, sa pigulim oasele cu mare grija. Cand inca, mergeam pe balta la pescuit, rareori, ne lipsea pestele din congelator sau gata pregatit ca marinata la borcane. Sculele mele de pescuit asteapta in continuare, sa fie folosite. Nu se stie cand si daca, nepotelul meu va fi interesat de pescuit. Copiii mei nu au fost interesati decat ocazional, poate si din lipsa de timp cand au avut fiecare serviciul sau.

De-ale bunicilor ! Noi, bunicii, de regula, suntem adeptii mancatului de catre micii mofturosi, inca de pe la 2,5-3 ani, a orice se gateste in familie (si gatim cu drag, mereu proaspat). Incercam, sa-l facem pe nepotelul nostru, sa pofteasca, sa manance peste. Reusim cam greu, dar insistam in continuare. Am descoperit la o pescarie particulara, carnati din nisetru si mi-am propus sa cumpar. Mititelul este pofticios la carnat din carne si cine stie, poate va fi interesat si de carnatul din carne de peste ?!

Prin modul variat de gatire, am incercat, sa plasam pestele, macar o data pe saptamana in meniul familiei.

La noi la romani, ca la nimeni !? In primavara, un privat a deschis o pescarie la parterul unui bloc din vecini. Aducea peste proaspat din Grecia, dar si din Delta Dunarii, aproape zilnic. Pretul era cu mult mai mic decat in pescariile mari (cu peste refrigerat adus de peste mari si tari). Minunea nu a durat mult. Din motive necunoscute (poate concurenta, poate institutiile statului, poate locatarii blocului), dupa 3 luni, pescaria respectiva a pus lacatul pe usa. Planurile mele de a avea mereu peste proaspat la discretie, la un pret decent, s-au naruit prin disparitia acestei pescarii. M-am ales doar marinata din mai multe feluri de peste si cu icre conservate la borcane pentru tot restul anului.

Pestele il pregatim, de cele mai multe ori, pe batranul gratar din tuci (responsabil cu raspandirea fumului gros si a miroaselor in toata casa, dar si pe scarile blocului), atunci cand ne dorim o saramura – saramura din biban, saramura de peste, saramura de lin, saramura de lin, altfel.

Pregatim peste si pe gratarul cu capac si cuva de apa – cotlet de platica la gratar cu paste fainoase, ciuperci si piersici, dar si la abur, o data cu legumele si cu orez.

cotlet de crap la gratar cu cus cus si legume 11

Cotlet de crap la gratar cu cus-cus si legume.

Ingrediente de trebuinta in reteta: cotlete de crap, cus-cus, amestec de legume refrigerate (cu conopida, brocoli, mazare, porumb si morcovi), ulei de masline extravirgin, frunze de busuioc, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru, lamaie.

cotlet de crap la gratar cu cus cus si legume 1

Ingrediente de trebuinta in reteta.

In reteta se pot folosi si alte cotlete din peste mare – platica, fitofag, caras, lin, stiuca, somn.

Pregatire cotlete de crap in vederea frigerii pe gratar.

Cotletele de peste se curata de urmele de solzi, se spala bine sub jet de apa rece si se lasa la scurs intr-o sita.

Cotlele scurse de apa si sterse bine cu o carpa curata (de preferat) sau tamponate cu hartie absorbanta, se tavalesc bine printr-un amestec de ulei de masline extravirgin, zeama de lamaie, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat.

229

Cotlete de crap puse la marinat in ulei de masline extravirgin, zeama de lamaie si condimente.

Cotlele asezonate se lasa la macerat in frigider, la rece, pentru minim 1 ora. In timpul macerarii, cotletele de crap se tavalesc de cateva ori prin amestecul de macerare.

Ingrediente

  • cotlete de crap,

  • cus-cus,

  • amestec de legume refrigerate,

  • ulei de masline extravirgin,

  • lamaie.

Pregatire garnitura din cus-cus cu legume refrigerate.

Legumele refrigerate se pun intr-o cratita cu apa rece si putina sare grunjoasa. Se lasa, sa se decongeleze treptat, la temperatua camerei, pentru a se revigora culorile.

cotlet de crap la gratar cu cus cus si legume 2

Legumele refrigerate isi revigoreaza culorile intr-o cratita cu apa rece si un praf de sare grunjoasa.

Pastele fainoase cus-cus se spala sub jet de apa rece si se scurg intr-o sita.

Boabele de cus-cus, scurse de apa, se calesc usor, fara a se rumeni intr-o oala de fiert, in putin ulei de masline extravirgin. Se amesteca cu o lingura din lemn, sa nu se prinda pastele fainoase de fundul cratitei.

cotlet de crap la gratar cu cus cus si legume 3

Cus-cus care se caleste in putin ulei de masline extravirgin.

Pastele fainoase cus-cus se acopera cu apa calda 2-3 degete peste stratul de paste calite. In oala de fiert se adauga legumele refrigerate, decongelate.

cotlet de crap la gratar cu cus cus si legume 4

In oala de fiert, peste cus-cus, s-au adaugat apa fiarta si legumele refrigerate, decongelate treptat.

LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Pregatire cotlete de crap in vederea frigerii pe gratar.
  • Pregatire garnitura din cus-cus cu legume refrigerate.
  • Frigerea cotletelor de crap pe gratarul din fonta.
  • Montarea si servirea preparatului.

Amestecul se fierbe timp de 10 minute la foc potrivit, cat sa clocoteasca usor. In timpul fierberii, se verifica, sa nu sece lichidul si cus-cus sa nu se umfle. Dupa caz, se adauga apa fiarta si se amesteca cu lingura din lemn.

Se inchide focul, se amesteca cu lingura din lemn, se acopera oala de fiert cu capacul si se lasa cus-cus, sa se umfle. In final, se obtine o garnitura ca o pasta omogena.

cotlet de crap la gratar cu cus cus si legume 8

Pe garnitura de cus-cus s-au adaugat frunze de busuioc tocate marunt.

Pe garnitura de cus-cus, se distribuie frunze de busuioc tocate marunt.

Frigerea cotletelor de crap pe gratarul din fonta.

Gratarul din fonta se aseaza pe flacara mare a aragazului. Se verifica cu palma asezata deasupra gratarului, ca acesta sa dogoreasca.

Bucatile de peste, bine tavalite prin macerat, se aseaza pe gratarul fierbinte.

Pestele sfaraie, fumul invadeaza bucataria, miroasele indreapta pofticiosii spre bucatarie, curiosi sa vada ce se intampla.

De prin vecini citire !? Vecinii intra in panica si se agita, daca o fi luat foc pe undeva ?! Cum folosesc destul de rar batranul gratar din fonta (cu greu mai poate fi curatat de toate cele fixate pe dreve), fumul este gros si persistent.

cotlet de crap la gratar cu cus cus si legume 5

Cotlete de crap asezate pe gratarul din fonta, bine incins.

Pentru intoarcerea bucatilor de peste pe gratar, se foloseste un cleste metalic, de bucatarie. Pe bucatile de peste intoarse pe gratar, se adauga maceratul ramas.

cotlet de crap la gratar cu cus cus si legume 7

Cotletele de crap s-au intors pe gratarul din fonta.

Se intampla si la case mai mari ! Curatarea nu tocmai completa a gratarului dupa folosire (atat se mai poate face, cu multa silinta, din pacate), va franjura bucatile de peste cand se intorc pe gratar, chiar folosind, treptat, cu mila, clestele de bucatarie.

Secretul gospodinei ! Bucatile de peste se intorc doar cand se observa pe grosimea cotletului, schimbarea culorii, spre alb, pana la jumatate.

Montarea si servirea preparatului.

Preparatul se serveste cald, pe farfurii preincalzite.

cotlet de crap la gratar cu cus cus si legume 9

Cotlet de crap la gratar cu cus-cus si legume – preparatul este gata servit.

Preparatul se serveste cu felii de lamaie pentru pofticiosii care prefera pestele mai acrisor.

Acest preparat merge de minune stropit cu un pahar din vinul casei din smochine.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Mi-am amintit o veche lozinca – Nicio masa fara peste – de pe vremuri, lozinca ce acoperea peretii din toate alimentarile. In galantare se gasea doar stavrid si rareori cod. Daca lozinca ar fi fost pusa pentru sanatatea mintii si a trupului cetateanului, ar fi fost ceva util, dar in fapt, se incerca doar, sa acopere lipsurile celorlalte alimente din galantare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *