Indiferent de unde vin, plecat cu sau fara treburi, dar si venind de pe unde ma plimba nepotelul meu, obligatoriu, in drum spre casa, pasii ma indreapta prin hala de carne si peste, dar si prin piata centrala a orasului.
O fi sau nu o fi un avanataj ca stai in zona ?! Locuitul in zona poate fi un avantaj in sensul ca poti sa cumperi numai ceea ce iti place si te atrage, altfel spus, iti face cu ochiul. Poate fi si un dezavantaj – vrei si cumperi, nu de putine ori, ce nu ai primit comanda de la consoarta pentru ziua respectiva, dupa programul bucatarelilor aflate deja in meniu sau gandite pentru perioada imediat urmatoare.
Cu siguranta, in anii de restriste cand nu se gaseau alimente pe piata si plimbai sacosa prin alimentarile goale si prin piata depopulata de producatori adevarati (nu se inventasera, inca, comerciantii de taraba), uneori norocul iti putea surade si atunci puneai cate ceva in papornita (tapornita lui tata dupa cum ii ziceau copiii mei). Astazi, cand galantarele si tarabele sunt pline, ramane avantajul ca poti sa cumperi pe alese, dar din pacate, putina marfa autohtona.
Amintiri, amintiri …. ! Candva, cu multi ani in urma, pescuitul de duminica si foarte rar, sambata (cand primeam liber de la fabrica sau nu eram de serviciu comandat), o data pe luna/ la 2 luni, sotia imi acorda liber din partea familiei si mergeam pe balta. Nu neaparat prindeam si peste, dar aerul si atmosfera creata impreuna cu amicii de balta, ne aeriseau si uitam de toate cele, petrecute in lungile zile de serviciu.
Baltile din apropierea orasului au disparut. Au fost umplute cu cenusa de la termocentrala orasului. Frigul din oase si avertismentul primit de la rinichi (nu neaparat datorat mersului pe balta) au avut drept urmare, punerea la pastrare a sculelor de pescuit, pentru candva, in viitorul nedefinit. Mai ung mulinete cu vaselina cand imi aduc aminte. Astept sa mai creasca nepotelul meu si exista speranta ca vom ajunge si pe marginea unei balti, sa invatam ramele sa inoate.
Chiar daca reprizele de pescuit erau rare, totusi, toamna, cam pe vremea aceasta reuseam sa am in camara cateva borcane cu marinata, din biban si caras, mai rar din platica. Sotia unui bun amic, de cate ori veneau pe la noi, in vizita, era fericita daca ii serveam cu marinata din biban. Cand ne intalneam prin oras, rareori uita sa ma intrebe daca am facut marinata din peste, in anul acela.
Cand incursiunile pe balta au incetat, am cumparat peste (crap, platica, macrou, rareori scrumbie de Dunare) din pescarie si am pregatit marinata.
In familia mea pregatim – peste marinat pentru iarna, icre de peste; platica marinata, conserva pentru iarna.
Un preparat special, deosebit de gustos este marinata din scrumbie de Dunare.
Nu puteam rata ocazia ! De mai multe zile, prin galantarele din pescarie se lafaie niste platici imense, eviscerate, tinute in gheata, aduse tocmai din Polonia. S-a materializat imediat ideea de a pregati cateva borcane cu marinata de platica.
Cica, n-ar mai fi peste romanesc la oferta !? Umbla zvonul (neconfirmat oficial de catre autoritati, prin niste masuri legislative) ca n-ar mai exista peste prin Delta Dunarii, ca sunt prea multi cormorani care il mananca. Pescarii profesionisti prind putin peste si il vand la preturi prohibite. Ce sa mai zicem de preturile cu care ajunge la vanzare, pestele, prin galantare ?!
Este adevarat ca de vreo 5-6 ani, pe malul Olanestiului si al Oltului, regasesti prin stufaris, colonii de egrete, rate si gaste salbatice, albatrosi, pelicani. Pescarii locului se plang ca nu mai da mai nimic la undita, cat e vara de lunga.

Ingrediente de trebuinta in reteta: platica, cat mai mare; morcovi, ceapa lunguiata, mica; sare grunjoasa, otet alimentar din vin, de 9 grade; boabe de piper, boabe de mustar, cimbru uscat, foi de dafin, ulei de rapita/ ulei de floarea soarelui, lamai.
Pregatire peste in vederea portionarii.
Se cumpara platica cat mai mare. Am cumparat o platica, care eviscerata, a avut 2,4 Kg.
De avut in vedere ! Pestele eviscerat se cumpara numai dupa ce il studiezi cu mare atentie, stiut fiind faptul ca legal, se poate vinde peste, numai eviscerat, daca a fost prins cu mai mult de o zi in urma. Ori din Polonia pana in Romania (in galantare), nu are cum sa faca mai putin de 3-4 zile de cand a fost prins, chiar daca pestele este refrigerat/ tinut in gheata.
Cand cumparam pestele ne uitam sa aiba ochii limpezi, nu opaci. Solzii trebuie sa fie fermi, la apasare pe burta pestelui, sa revina imediat. Branhiile sa fie de culoare rosu aprins. La interior, oasele nu trebuie sa se desprinda de carne. Termenul de garantie nu ofera certitudini, se poate scrie orice.
Platica cumparata eviscerata trebuie curatata de solzi si de branhii, spalata bine la exterior si interior, pusa la scurs si tamponata cu hartie absorbanta.

Scule utile in bucatarie pentru curatarea si portionarea pestelui.
Orice gospodina care se respecta detine scule adecvate pentru curatarea si portionarea pestelui.
Solzii se curata cu o lingura sau cu cutitul pentru legume (nu apar in imaginea de mai jos).
Cutitele cu lama subtire, incovoiata, se folosesc pentru spintecarea pestelui, scoaterea branhiilor si curatarea pestelui la interior.
Cu satarul si cu cutitul bucatarului se portioneaza pestele.
Cu foarfeca se taie aripioarele pestelui.
Celelalte scule (placa vidia, rolele vidia montate in scula de desfacut conserve si capace, pila rotunda) sunt pentru ascutit sculele taietoare.

Cumparaturi de facut !? Imi lipseste o scula speciala pentru curatat solzi, cum am vazut pe internet (un fel de cutit, in forma de lingura, cu capac pentru solzi) ?! Nu am luat-o de pe internet ca isi tripla pretul afisat, cu cheltuielile pentru ambalare, expediere si transport prin curiel (ca si cum curierul vine in zona, de fiecare data, doar cu cate o cutiuta). Fac eu rost cumva si de aceasta scula.
Ingrediente
o platica mare, proaspata,
ceapa uscata,
morcovi, otet alimentar din vin, de 9 grade,
condimente (piper boabe, boabe de mustar, foi de dafin, cimbru uscat),
lamai.
Portionarea pestelui, condimentarea bucatilor de peste.
Se foloseste satarul pentru a se indeparta capul si coada pestelui. Se vor folosi ulterior pentru a pregati o ciorba de peste sau un bors de peste.

Platica cumparata, dupa ce am indepartat capul si coada, am portionat-o in felii / cotlete, groase de 2 degete. Cotletele mari le-am taiat in 2 bucati.

Peste bucatile de peste aflate intr-un castron se picura ulei de rapita/ ulei de floarea soarelui si zeama de lamaie.
Pentru condimentarea bucatilor de peste se foloseste sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat.
Se amesteca pestele cu uleiul si cu condimentele cat mai bine. Pentru amestecare, cel mai sigur este sa se foloseasca mainile. Condimentele trebuie sa adere cat mai bine posibil, la bucatile de peste portionat, unse cu ulei si zeama de lamaie.

Secretul gospodinei ! Ne dorim ca dupa coacere, bucatile de peste sa ramana cat mai ferme, sa le putem pune in borcane, intregi, nefranjurate. Este un motiv demn de luat in seama. Pentru aceasta, castronul cu peste se acopera cu o folie din plastic alimentar si se va tine 1-2 ore, la rece, in frigider.
ORDINEA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.
- Pregatire peste in vederea portionarii.
- Scule utile in bucatarie pentru curatarea si portionarea pestelui.
- Portionarea pestelui, condimentarea bucatilor de peste.
- Coacerea bucatilor de peste, condimentate, in cuptorul aragazului.
- Pregatirea propriu-zisa a marinatei din platica.
- Macerarea si servirea marinatei din platica.
Coacerea bucatilor de peste, condimentate, in cuptorul aragazului.
Bucatile de peste condimentate se aseaza pe hartie de copt, unsa cu putin ulei de rapita/ ulei de floarea soarelui, intr-o tava de copt. Este de preferat ca pestele sa se aseze, pe cat posibil, cu pielea pe hartia de copt.

Se preincalzeste cuptorul aragazului. Am fixat butonul de coacere la programul de incalzire sus-jos cu ventilator si la o temperatura de 150 de grade C.
Cand beculetul rosu s-a stins, cuptorul a ajuns la temperatura prescrisa. Am introdus tava de copt in cuptorul preincalzit al aragazului.
Se urmareste coacerea pestelui prin fereastra din usa cuptorului. Uleiul de ungere fierbe potolit si bucatile de peste condimentat se rumenesc lent.

Coacerea in cuptorul aragazului dureaza cel mult 35-40 de minute, in functie de marimea bucatilor de peste si de gradul de rumenire pe care ni-l dorim.

Se lasa pestele sa se odihneasca in tava, pana se raceste aproape complet.
Pregatirea propriu-zisa a marinatei din platica.
Borcanele din sticla (de preferat, sa aiba inaltimea bucatii de peste, care sa incapa intreaga, pe verticala borcanului) se spala bine cu apa calda si detergent, se clatesc cu apa rece si se scurg. Borcanele scurse se sterilizeaza in cuptorul aragazului, cu focul oprit la cuptor, 25-30 de minute.
Intr-o cana de fiert se pregateste un amestec 2:1 din apa si otet alimentar de 9 grade, din vin. In amestec se adauga un praf de sare grunjoasa. Atentie la cantitatea de sare – am pus sare grunjoasa si pe feliile de peste.

Morcovii si ceapa lunguiata se taie rondele groase de 0,5 cm.
Se aduc la indemana, intr-un castronel, foi de dafin, boabe de piper si boabe de mustar.
In borcane se aseaza pe fund condimente, felii de morcov si felii de ceapa. Bucatile de peste se aseaza in borcan, pe verticala. Printre bucatile de peste copt si deasupra, la gura borcanului, se aseaza rondele de ceapa, rondele de morcov si condimente – boabe de piper, boabe de mustar, foi de dafin.
In borcanul cu peste se toarna amestecul de apa-otet alimentar, dat in cateva clocote, fierbinte.

Borcanele se inchid cu capac etans si se intorc cu gura in jos. Ne dorim sa dispara bulele de aer si lichidul sa adere cat mai bine la bucatile de peste copt.

Macerarea si servirea marinatei din platica.
Pentru a fi servita, marinata trebuie macerata. Macerarea dureaza 1-2 luni, in functie de marimea bucatilor de peste copt. La finalul macerarii, in borcan se va regasi doar peste si gelatina cu condimente. Prin gelatina se regasesc rondele de ceapa si morcov.

Marinata din platica se poate servi ca atare cu paine calda sau cu paine prajita, chiar cu mamaliga calda sau cu mamaliga rece. Nu va fi chiar usor, sa scoatem bucati intregi de peste marinat din borcan.
Pestele marinat poate fi folosit si pentru pregatirea unei salate.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu neglijati marinata din peste pregatita in propria bucatarie. Se poate pregati marinata si din macrou congelat, lasat sa se decongeleze la temperatura camerei. Reteta de astazi poate fi folosita cu oricare alt peste, de preferat proaspat – caras, crap, biban, macrou, hering, chiar stiuca sau salau.