Tarabele din piete sunt pline de verdeturi de-ale noastre, romanesti – salata verde, leurda, stevie, loboda, dragavei, spanac, macris, ceapa si usturoi. Nu lipseste mararul, patrunjelul si leusteanul, toate verzi, cu miroase de proaspat. Deocamdata timid, au aparut pe tarabe varza noua, castravetii si rosiile de solar, chiar cartofii noi, legume de-ale noastre, romanesti. Marfa romaneasca este ceva mai ieftina. Comerciantii dau din colt in colt, marfa lor chiar daca este mai aspectoasa, nu are acelasi gust bun (adica vreau sa zic – gust) ca marfa romaneasca. Gospodinele umblate prin piete stiu insa ce sa aleaga. Ridichile de luna au devenit atoase, urzicile sunt deja prea mari si pisca tare iar leurda deja batrana, cam ustura. Este perioada cea mai potrivita a anului pentru detoxifierea organismului cu verdeturi.
Cum sa avem grija de sanatatea noastra ? Gurmanzii de ocazie si gurmetii profesionisti, laolalta cu cei ligavi din fire la orice fel de mancare nu pot refuza verdeturile si legumele de sezon, fie ele in salate – salate de sezon sau salate rapide de vara, ciorbe si supe crema – ciorba de urzici cu leurda sau ciorba de loboda, leurda si salata verde sau ciorba de varza noua si ciuperci sau supa crema de urzici sau ciorba de salata cu perisoare si ompleta, omlete – omleta cu porcarele, ceapa si usturoi verde, placinte – placinta cu urzici sau placinta cu spanac sau placinta cu urzici si muschiulet de porc, mancaruri – urzici batute cu ou ochi sau varza noua cu pecie de porc, fiarta, preparate simple – urzici batute sau cartofi noi inabusiti, garnituri la preparate din peste – scrumbie de Dunare cu tocanita de ciuperci si cartofi natur sau spaghete cu sos de urzici si peste prajit, garnituri la preparate din carne – muschi de porc inabusit cu urzici batute sau pui la gratar cu varza noua calita.

Ingrediente de trebuinta in reteta: spanac, macris, oua proaspete, ceapa si usturoi, ulei de floarea soarelui, rosii, ardei gras, sare grunjoasa, piper boabe, lamaie.
[ingredients title=”Ingrediente”]
- spanac,
- macris,
- oua proaspete (gaina/ rata/ curca/ gasca),
- ardei gras,
- rosii/ suc de rosii/ pasta de rosii si ardei,
- lamaie.
[/ingredients]

Nu este nicio greseala ! In aceasta perioada a anului, rosiile si ardeii sunt legume scumpe, motiv pentru care se poate folosi in reteta – ardei si rosii puse la congelator – ce mai pun la congelator pentru iarna, in toamna, in pungi din plastic. Se mai poate folosi suc de rosii cum face sotia mea sau pasta de ardei si rosii.
Cum alegem spanacul si macrisul pe care le cumparam ? Cand cumparam spanac il alegem pe cel mai proaspat, cu frunza potrivit de mare, de un verde crud, cules cu tot cu radacina. Spanacul se curata de radacinile mici, se spala sub cateva jeturi de apa rece pentru a se scoate tot nisipul. Macrisul se alege cel salbatic, nu cel de gradina. Macrisul salbatic are frunza lunguiata, usor creata, de un verde ceva mai inchis la culoare decat spanacul si este mai acru la gust.
Spanacul se opareste 3-4 minute intr-o oala cu apa clocotita in care s-a pus sare grunjoasa.

Spanacul oparit se lasa la scurs intr-o sita si apoi se taie fasii mai groase si se pune pe o farfurie.

Exista un secret !? Cine doreste sa obtina un preparat final in care spanacul pregatit sa fie mai putin inchis la culoare, poate pune spanacul abia oparit (inca verde), folosind o spumiera, intr-un bol cu apa rece si gheata, inainte de a fi scurs si tocat.
Intr-o cratita, se caleste in ulei de floarea soarelui/ ulei de masline, ardeiul tocat fasii groase de 1 cm, ceapa taiata rondele fine si usturoiul feliat subtire. Se amesteca cu o lingura din lemn pentru omogenizarea ingredientelor si pentru a nu se prinde legumele de fundul cratitei.

Rosiile se decojesc folosind un cutit cu varf ascutit.

Nu este nicio greseala ! Rosiile proaspete se pot folosi si nedecojite daca eventualele pielite din mancarea de spanac nu deranjeaza mesenii. In coaja legumelor se regasesc majoritatea vitaminelor, motiv pentru care rosiile le putem folosi nedecojite.
[directions title=”Reteta pas cu pas”]
- Curatare spanac si oparire in apa clocotita in care s-a pus sare grunjoasa. Scurgere spanac intr-o sita si tocare marunt.
- Calire ceapa taiata rondele, usturoi feliat subtire si ardei taiat fasii in ulei de floarea soarelui.
- Decojire rosii si tocare marunt.
- Adaugare rosii decojite si tocate peste ceapa si ardeiul calite pentru formare sos.
- Fierbere spanac in sosul de rosii.
- Adaugare fasii subtiri de macris in spanacul fiert. Dare in 2-3 clocote.
- Pregatire o mamaliga calda.
- Prajire oua de gaina in putin ulei de floarea soarelui.
- Montare preparat pe farfurii intinse si servire preparat cald.
[/directions]
Rosiile decojite se toaca marunt.

Cand ceapa care se caleste s-a muiat/ devine sticloasa, se adauga rosiile decojite si tocate pentru a se pregati sosul in care va fierbe spanacul oparit si maruntit.

Oarece secrete culinare ! Daca nu deranjeaza gustul usturoiului (mai sunt unii sensibili), acesta se pune direct in sosul de rosii gata preagatit, necalit anterior.
Spanacul oparit si taiat fasii se adauga in sosul de rosii, ardei si ceapa si amestecul sa da in fiert pana ce spanacul se moaie suficient. Pentru amestecare se foloseste lingura din lemn.

Preparatul se asezoneaza cu sare grunjoasa si dupa gust (nu este obligatoriu), cu 2-3 fulgi de ardei iute. Pentru cei care doresc un spanac mai picant, impreuna cu ceapa se poate cali si niste ardei iute caruia i s-au scos semintele, tocat marunt.
In timp ce se fierbe spanacul se pregateste o mamaliga calda.

Pentru un gust deosebit al preparatului, cand spanacul este fiert se adauga macrisul tocat marunt si 2-3 frunze de leurda feliate foarte subtire. Se mai da in 2-3 clocote si se omogenizeaza preparatul.
Ouale de gaina se prajesc intr-o tigaie cu putin ulei de floarea soarelui.

Pe ouale care se prajesc se adauga un praf de sare grunjoasa si cateva firisoare de piper boabe proaspat macinat.
Preparatul se monteaza pe un platou din lemn/ o farfurie intinsa si se serveste cald.

Cine doreste un preparat mai acru poate adauga pe spanac niste zeama de lamaie.
Oarece sofisticanii culinare ! Ca la orice preparat exista si ceva sofisticanii legate de marimea oualor care se servesc si de modul de preparare al acestora.
Se pot folosi oua cat mai mari (de rata, curca, gasca). Ouale se pot posa in apa fierbinte in care s-a picurat otet sau se pot fierbe moale, in apa clocotita cu sare grunjoasa, lasa sa se raceasca in apa rece cu gheata si curata rapid – decojirea rapida a oualor fierte.

Oul fiert si decojit se pune pe mancarea de spanac si se sparge din scurt cu un cutit bine ascutit astfel incat galbenusul sa se intinda pe spanac.

Cu cat ouale sunt mai mari cu atat galbenusul se va intinde mai mult pe spanac spre bucuria celor care adora ouale fierte.

La o asa minunatie de preparat merge neaparat si o bere rece.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Orice idee venita in bucatarie, pusa in practica la preparate mai vechi sau mai noi nu poate strica nimanui. Fiecare bucatar cu ideile si gusturile lui, in special cand se pune problema condimentelor folosite (sunt uzuale in bucataria romaneasca – sarea grunjoasa, piperul boabe, macinat, ardeiul iute si cimbrul uscat), a acrelii si a iutelii preparatului final. Nu ezitati sa pregatiti aceasta reteta, nu veti regreta.