Aluatul este marele dichis al oricarei placinte, daca vrei sa iasa rumena, pufoasa si aratoasa. Gustoasa iese sigur orice placinta mestesugita cu drag de catre gospodina.
Despre diversitatea umpluturilor pentru placinta ! Placinta are avantajul ca poti folosi acelasi fel de aluat, pregatit in casa sau cumparat din market (a se cumpara doar din cel facut cu unt, nu cu margarina) si sa pui ca umplutura ce-ti trece prin cap. Umpluturile pot fi pregatite rapid din ierburi (spanac, urzici, cu sau fara leurda sau macris – placinta cu urzici), ciuperci – placinta cu ciuperci, branza – placinta cu branza, carne – placinta cu carne, peste – placinta cu ton din conserva, porcarele (carnati si/ sau carne afumata) taiate marunt, varza murata – placinta cu varza sau amestec de legume trase in unt, urzici sau ficatei de pui.
Sfaturi legate de ce faina cumparam ? Faina are ea rolul ei – sa fie cat mai alba si cu cat mai multe zerouri puse pe ambalaj. Faina pe care scrie – pentru cozonaci mai da si rateuri. Ca sa te fixezi la un anumit tip de faina trebuie sa incerci mai multe, nu neaparat pe cele mai scumpe. Chiar daca faina integrala este mai sanatoasa, folosita pentru aluat poate colora aluatul usor fumuriu si aspectul final al preparatului nu va fi spectaculos. Este de preferat sa cumparam faina din grau macinat la o moara de la noi din localitate. Sigur este proaspat macinata si nu apuca sa se aglomereze din cauza umezelii. Eu prefer faina cumparata de la magazinele care vand paine proaspata si produse de cofetarie, facute pe loc.

Ingrediente de trebuita in reteta: aluat – faina 3 nule, unt proaspat (nesarat, cumparat de la ciobani), sifon/ apa minerala, sare grunjoasa, ulei de masline extravirgin, otet de mere; pentru umplutura – branza dulce (de vaca), telemea de oaie, oua de gaina (proaspete, cumparate de la precupete), spanac frunze (cat mai tanar si proaspat)/ spanac congelat sub forma de bilute, verdeata (marar si patrunjel, cateva fire de leurda), ulei de floarea soarelui, ceapa.
Aluat. Vrei nu vrei, la pregatirea aluatului trebuie sa respecti proportiile daca doresti sa nu iti imbogatesti performanta cu noi rateuri culinare – aluatul nu creste suficient si placinta se pleosteste imediat ce o scoti din cuptor. Ingredientele trebuie sa fie de calitate, in special faina. Ouale folosite la umplutura trebuie sa fie cat mai proaspete, de gaina crescuta in curte.

[ingredients title=”Ingredient]
- apa minerala/ sifon,
- faina alba 3 nule,
- otet din vin/ otet de mere,
- ulei de masline extravirgin,
- unt proaspat, nesarat/ margarina Unirea,
- spanac proaspat/ spanac congelat, bilute,
- oua de gaina,
- branza dulce, de vaca,
- branza telemea, de oaie,
- verdeata (marar).
[/ingredients]
Pregatire aluat pentru placinta de casa. Aluatul se face din – o cana de sifon sau apa minerala (cana sa fie goala de un deget), 2 linguri de ulei de masline, 2 linguri de otet din vin de 9 grade (merge si cu otet de mere si miere), un praf de sare, faina cat inghite – pana se obtine un guguloi moale, dar care nu curge. Si treci la framantat faina pana se formeaza guguloiul, adica pana ce se obtine o pasta omogena, consistenta, careia ii simti fragezimea intre degete.
Se tine guguloiul 10 minute la rece, in frigider, apoi se intinde coca, cu sucitorul. Se aplica pe foaie un strat de margarina Unirea (cu alta margarina, nu iese bine) si se impatureste foaia in 3.
[directions title=”Reteta pas cu pas”]
- Amestecare apa minerala, ulei de masline, otet, sare cu faina cat inghite.
- Framantare guguloi format pana se obtine o pasta omogena, consistenta.
- Acoperire guguloi cu folie din plastic alimentare si punere la rece pentru minim 10-15 minute.
- Aplicare straturi de margarina pe aluatul rece. Intre ungerile cu margarina, aluatul format se tine la rece.
- Daca se foloseste spanac proaspat, acesta se opareste in apa clocotita. Maruntire spanac oparit. Calire spanac maruntit impreuna cu ceapa taiata rondele.
- Pregatire umplutura din amestec de branza dulce, branza sarata, oua de gaina, spanac oparit (portionat)/ bilute de spanac congelat si marar verde.
- Intindere aluat in 2 foi egale, asezare o foaie in vasul de copt, adaugare umplutura si a 2-a foaie de aluat. Ungere aluat de deasupra cu ou batut.
- Coacere placinta in cuptorul aragazului bine incins, la foc mare.
[/directions]
Aluatul se pune la rece in frigider pentru 30 de minute. Se repeta operatia de 3 ori, pana se consuma un pachet de margarina, de 250 gr.
Pregatire umplutura pentru placinta. Se pregateste un amestec din branza dulce, branza sarata – data pe razatoarea mare, 2-3 oua mari, de gaina, verdeata (patrunjel si marar verde taiat fin).
Daca folosim spanac proaspat, acesta se opareste in apa clocotita, se scurge intr-o sita si se marunteste folosind un cutit bine ascutit.
Alternativa ! Eu folosesc, uneori, bilute din spanac congelat rapid (pachet cumparat din market), pe care le calesc usor in ulei de floarea soarelui, impreuna cu o ceapa taiata fideluta.
Secretul calirii spanacului congelat ! (n tigaie, se pun bilutele de spanac congelate si ceapa taiata marunt, in uleiul neincins si se amesteca cu o paleta din lemn pana se evapora apa din spanac. Spanacul isi pastreaza culoarea verde si gustul, nu-ti sar stropi de ulei incins pe maini si nici mizerie nu faci pe jos in bucatarie (eviti astfel si discutiile cu consoarta).
Se amesteca bine branza frecata cu oua, cu spanacul calit.
Se scoate aluatul de la rece, se imparte in doua si se fac cu sucitorul sau se modeleaza cu mainile, 2 foi de aluat de marimea si forma vasului de copt.
Se intinde o foaie de aluat, pe fundul vasului de copt si se inteapa cu furculita. Se pune umplutura si se acopera cu cealalta foaie de aluat. Se inteapa cu furculita si foaia de aluat de deasupra.
Secret bine pastrat ! Daca ai uitat sa intepi cu furculita foile de aluat, risti sa se umfle prea tare placinta, iar cand o tai sa se pleostesca. Strici fasonul, nu de altceva.
Se unge foaia de aluat de deasupra cu ou batut. Se baga vasul de copt in cuptorul incins al aragazului, la foc mare.
A nu se uita sau neglija ! Dupa ce bagi placinta la cuptor nu pleci la televizor, te invarti prin jurul aragazului (doar coci la temperatura mare), aprinzi becul la cuptor, mai tragi cu ochiul prin geamul cuptorului, ca sa prinzi momentul potrivit, cand placinta este rumenita asa cum iti place. Nu de altceva, dar gurmetii profesionisti stiu sa evalueze nu doar gustul preparatului tau, ci si aspectul.

S-o mananci cu ochii nu altceva. Ca sa simti toate miroasele tainice, treci cu nasul pe deasupra vasului atunci scos din cuptor, tine-ti 5 secunde rasuflarea si apoi inspira adanc pe nas. Vei simti toata bogatia de miroase a campului inverzit si al gradinii de zarzavat.
Atentie ! Nu uita sa folosesti manusile de bucatarie, cand scoti tava din cuptorul aragazului. Nu miza pe faptul ca bucatar fiind pielea palmelor s-a mai ingrosat. Altfel, risti sa te cam usture arsurile capatate.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! M-am gandit sa fac aceasta reteta de aluat, cu fel de fel de umpluturi. Pe masura ce fac o noua umplutura, gust ce iese si apreciez, fac poze si daca merita pun reteta si pe blog. Sper sa merite.
Chiar acum prestez, dar cu blat de pateuri!
Vedem la sfarsit, poate si cu poze!;) :)))
Bafta si pofta buna !
Felicitari pentru produsul finit ! Pare un deliciu. O singura remarca as vrea sa fac, miasmele nu sunt bune, inseamna miros urat, poate ai vrut sa spui mireasma sau miresme, asa e mult mai potrivit. Oricum, se iarta la asa o gospodina priceputa.
Tine-o tot asa !!!
vino cu placinta aici si promit ca dupa ce bem cafeaua te duc prin cele mai pitoresti locuri din Toulouse
De ce nu incerci sa prepari singura placinta, dupa reteta mea si sa o oferi apoi prietenilor si familiei tale, doar amintind ca te-ai inspirat de pe site-ul meu si dandu-le adresa acestuia.
Promit sa nu iti cer drepturi de autor cu conditia sa-ti iasa reteta la fel ca mie.