Unele aprecieri legate de agricultura nationala ! Primavara deja s-a instalat chiar daca vremea rautacioasa din ultimele zile i-a cam speriat pe taranii care deja incepusera aratul in camp si se pregateau sa insamanteze. Nici pomicultorii nu au stat linistiti, multi dintre acestia aprinzand focurile, de frica brumei, prin livezile unde deja zarzanii, ciresii si caisii incepeau sa imboboceasca, ba chiar aparusera ceva flori. Vremea capricioasa face ravagii ori de cate ori nu este bagata in seama la timp, iar fructele din productia autohtona dispar de pe piata chiar de la inceputul iernii. Se bucura polonezii, grijulii din fire si ne umplu piata cu merele lor. Nici turcii nu se lasa mai prejos si ciresele lor apar pe la inceputul lui mai la preturi ce sfideaza bunul simt. Copiii nu stiu de preturi si ochii ii atrag spre tarabele cu cirese mari, coapte, toate de aceeasi marime, dar pline de pesticide. Vorbele si promisiunile decidentilor din agricultura romaneasca sunt cele care ne invadeaza urechile de peste 25 de ani. Lipsa unui program coerent in agricultura care sa fie strict urmat indiferent de ce partid este la putere nu-i incomodeaza deloc pe politicienii romani. Pamanturile intra tot mai multe in proprietatea strainilor care cat de curand (daca nu cumva chiar o fac) vor dicta politica in agricultura. Poate chiar asa ceva se urmareste, fara ca cineva sa se gandeasca la taranul roman, imbatranit, fara viitor in propria tara din lipsa banilor si a uneltelor performante pentru a lucra pamantul. Ti se face mila cand mergand cu masina pe autostrada (pe alea putine care sunt) vezi doar batrani care cu sapa, cu plugul si cu boii incearca sa-si lucreze pamantul, in timp ce copii si nepotii lor sunt plecati sa lucreze pamantul strainilor. In piete, putinii tarani care vin sa-si vanda produsele nu sunt incurajati, ba din contra sunt marginalizati pe la colturile pietei de seful cel mare al pietii. Agricultorii autentici platesc niste taxe zilnice, nesimtite de mari, pentru masuta unde, in mare inghesuiala, isi etaleaza marfa proaspata, adusa cu tarna de nuiele. Marea majoritate a meselor din piata sunt ocupate de comercianti (in schimbul unor abonamente) care stau dimineata la coada, cum se lumineaza, la dubele care aduc marfa importata de comerciantii arabi/ turci, angrosisti de la Galati sau Braila si revanduta comerciantilor de culoare, proprietari de dube, care dicteaza piata. Ne miram de preturile afisate. Nimeni nu vede (ma refer la decidentii locali), pe nimeni nu intereseaza (seful pietei are program de la 7, nu in viul noptii cand apar dubele), doar taxele sa fie incasate zilnic (primarul este multumit ca se aduna bani la bugetul local). Te intrebi si nu gasesti raspuns – cum sa concureze sarmana batrana care vinde ridichi si ceapa verde, in coltul pietei, atat cat poate cara ea in 2 sacose, pe autobuz, cu tarabagii de profesie care stau la coada la dubele cu produse din import ? Ocazional, vezi legumicultori mai rasariti care au reusit sa-si cumpere o masina proprie cu care sa aduca marfa din solariile/ serele cladite in jurul casei.
Verdeturile de sezon sunt in atentia gospodinelor ! Verdeturile (spanac, urzici, leurda, stevie, loboda, salata verde, dragavei, macris, ceapa si usturoi, patrunjel, marar si leustean) si ridichile sunt vedetele inceputului de primavara. In plus, le gasesti la babele si mosnegii din colturile pietei. Macar asa sa-i incurajam ca sa revina in piata. Gospodinele se orienteaza repede. Au in vedere si postul Pastelui. Ciobele sunt la putere – ciorba de loboda, leurda si salata verde, ciorba de urzici cu leurda, ciorba de salata cu perisoare si omleta, nici supele crema nu sunt neglijate – supa crema de urzici. Mancaricile sunt si ele bine venite – urzici batute, urzici batute cu slanina afumata, urzici batute cu ou ochi. Garniturile din verdeturi la fripturi – spata de porc inabusita cu urzici batute, neoparite; pulpa de vitel in sos de bere cu piure’ de urzici, piept de rata cu urzici batute, muschi de porc inabusit cu urzici batute sau sosul din verdeturi la pastele fainoase – spaghete cu sos de urzici si peste prajit sau in omlete sunt des utilizate in bucatariile romanilor. Verdeturile sunt utilizate si in placinte – placinta cu urzici, placinta cu spanac sau in tarte. Salatele de sezon, din salata verde/ macris/ spanac combinate cu ceapa si/ sau usturoi verde, patrunjel, ridichi de luna, ulei de masline si zeama de lamaie/ otet de mere si miere insotesc fripturile din carne mai grasa – porc sau oaie, dar si friptura de miel.

Ingrediente de trebuinta in reteta: o poala de urzici tinere/ varfuri de urzici, o mana de leurda tanara, ceapa, radacini de morcov, pastarnac, patrunjel, telina, smantana grasa, untura de pasare/ ulei de masline, verdeata (leustean, patrunjel), ardei gras si rosii (congelate), sare grunjoasa, hrean, lamaie/ otet alimentar din vin alb, de 9 grade.
[ingredients title=”Ingrediente”]
- urzici,
- leurda,
- smantana,
- hrean,
- leustean si patrunjel verde.
[/ingredients]

Ce urzici cumparam ? Se cumpara urzici tinere, de un verde crud, care pisca usor la pipait. Se scutura bine punga, sa iasa nisipul din urzici si sa se depuna nisipul la fundul pungii. Urzicile se curata de frunze, se rup si se indeparteaza tulpinile mai groase/ radacinile, se spala in cateva randuri de apa si se strecoara dupa fiecare jet de apa rece pentru a se scoate tot nisipul.

Urzicile curatate si spalate se oparesc in apa clocotita in care s-a pus un praf de sare grunjoasa.
[directions title=”Reteta pas cu pas”]
- Curatare, spalare si scurgere urzici proaspete.
- Oparire urzici curatate si spalate, in apa clocotita in care s-a pus un praf de sare grunjoasa. Scurgere urzici oparite, de apa.
- Calire legume date pe razatoarea mare in untura de pasare/ ulei de masline.
- Adaugare in cratita de ciorba, urzici oparite si scurse, peste legumele calite. Fierbere urzici. asezonare ciorba, dupa gust, cu sare grunjoasa si/ sau zeama de lamaie.
- Adaugare in cratita de ciorba, leurda feliata subtire, ardei gras si 2-3 rosii decojite, tocate marunt/ date pe razatoare. Dare ciorba in cateva clocote pentru omogenizare ingrediente si gusturi.
- Servire ciorba de urzici si leurda, cu verdeata tocata (leustean si patrunjel), smantana grasa sau cu hrean proaspat ras, cu mamaliga calda si/ sau ardei iute.
[/directions]
Atentie la adaugatul urzicilor in cratita cu apa clocotita ! A nu se atinge apa clocotita cu degetele de la mana cu care se pun urzicile pentru oparire. Urzicile se pot adauga in apa clocotita folosind un cleste de bucatarie.

Urzicile oparite se pun la scurs intr-o sita.

Intr-o cratita cu margini inalte se incinge untura de pasare. Daca dorim o ciorba de post, se foloseste ulei de masline sau ulei de floarea soarelui sau ulei de rapita.
Legumele, date pe razatoarea mare se calesc in untura de pasare.

Cand legumele sunt calite sa adauga in cratita apa fierbinte si se da in cateva clocote.

Urzicile scurse de apa se toaca mai mare folosind un cutit cu lama lata. Urzicile tocate se adauga in apa cu legume calite care clocoteste. Urzicile se fierb pana se moaie.

Leurda se toaca in fasii subtiri. Se scot din congelator cateva fasii de ardei gras si 2-3 rosii, depozitate in pungi din plastic inca din toamna.

Nu este o greseala daca se foloseste ardei gras si rosii proaspete. Rosiile se decojesc si se toaca marunt.
Leurda tocata, ardeiul gras, rosiile congelate si decojite se adauga in cratita cu urzici si legume calite, fierte.

Se da in cateva clocote pana se omogenizeaza ingredientele.
Ciorba se serveste calda, chiar fierbinte, cu verdeata tocata (leustean si patrunjel), presarata deasupra.

Pentru cei care nu tin post, in farfuria cu ciorba se adauga 1-2 linguri cu smantana grasa. Pentru cei care tin post, in loc de smantana, se adauga in farfuria cu ciorba hrean proaspat ras.

nerabdatori din fire, nu pot refuza langa ciorba, o lingura cu mamaliga calda si/ sau un ardei iute.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ratati verdeturile de sezon. Ciorbele si mancarurile, placintele sau tartele sunt preparate sanatoase, gustoase si usor de pregatit. Incercati sa pregatiti retetele de pe acest blog si nu veti regreta.