Conopida si brocoli, legume considerate marginalizate in bucataria romaneasca, capata in ultimul timp un suport culinar tot mai consistent. Imi plac ambele legume, deci motivarea exista. Prin vechile carti de bucate pe care le-am frunzarit eu gasesti unele retete servite pe la mesele boieresti, retete pe care ori de cate ori le-am incercat nu a iesit tocmai ce scria in carte, motiv pentru care nu am facut poze preparatelor mele si nici nu le-am scris pe acest blog. Am ajuns la concluzia convenabila pentru propriul meu amor ca doar ingredientele folosite nu erau tocmai, cele mai potrivite ?! Ramane sa mai insist, candva … !
Ce zice prin retetarul mostenit al familiei mele ? In retetele mostenite de mine de la parinti, socri si rude, nu am gasit nicio reteta cu brocoli, iar retete cu conopida, doar mancare de conopida si pane’-uri din conopida. Prin ghiveciul oltenesc de legume imi amintesc ca mama punea si buchetele de conopida. Ca sa fiu sincer, in copilaria mea nici macar nu auzisem de brocoli. In zona noastra nu se cultiva brocoli (de altfel nici conopida) in gradinile din jurul caselor, iar pe tarabe, in targul de saptamana, nu am vazut si chiar daca vedeam nu as fi stiut ce este. 2-3 capatani de conopida ne aducea toamna tarziu, un nenea, prieten cu tata, care avea o gradina de legume pe Bela (o zona de la marginea orasului nostru).
Cine nu incearca, nu stie ce pierde ! Cu brocoli sunt inca in faza incipienta a propriilor preparate – sufleu de brocoli si unele garnituri la peste si fripturi – piure’ de brocoli, plecand de la ideea ca daca se poate sa obtii preparate gustoase pe baza de conopida, de ce sa nu se poata si pe baza de brocoli ?!
Ce retete pe baza de conopida pregatim in familie ? Mai vazand prin emisiuni cu profil culinar, mai citind prin carti de bucate scrise de maistrii bucatari si nu in ultimul rand inventand si experimentand in bucataria proprie au aparut in retetarul familiei mele preparate noi pe baza de conopida, precum supe crema – supa crema de legume cu crutoane si cascaval afumat; supa crema de legume si ciuperci, mancaruri si mancarici – ghiveci de legume in stil mediteranian, cu piept de curcan; cus-cus cu praz, ciuperci si conopida; mancare de mazare si conopida cu aripi de curcan; preparate cu conopida, branza, smantana, unt si oua de gaina, servita ca atare, in special la cina – sufleu de conopida, sufleu de conopida cu ciuperci, dar care pot fi servite si ca garnituri pentru fripturi si peste – coaste de porc la cuptor cu piure’ de conopida; piept de gasca cu mancare de conopida; delicatese (preparate aratoase, ceva mai sofisticate, pline de arome si cu un gust minunat) – conopida impanata cu sunca si mozarella la cuptor; conopida impanata cu mozarella acoperita cu iaurt, la cuptor.
Salata din conopida inmiresmata si salata de conopida cu maioneza sunt preparate de vis care bucura simturile gurmetilor si gurmanzilor de pretutindeni. Salata se poate servi la fripturi de porc dar si ca preparat de post (cu maioneza facuta din mustar si ulei de masline extravirgin).
Buchetele din conopida si/ sau buchetele din brocoli pot fi puse in salata de legume pregatite la abur.
Conopida si-a gasit un loc bine stabilit si in muraturile familiei pregatite pentru iarna – gogosari umpluti cu conopida si struguri, muraturi taranesti. Pachetelele cu conopida oparita le punem la cogelator, toamna, in pungi din plastic alimentar.

Ingrediente de trebuinta in reteta: o capatana intreaga de conopida, carne tocata (de preferat amestec de porc si vitel/ curcan), smantana grasa, unt proaspat, cascaval afumat, oua de gaina, ceapa verde, patrunjel si marar verde, sare grunjoasa, piper boabe, ulei de masline/ ulei de rapita.

Capatana de conopida intreaga se pune la fiert intr-o oala cu apa clocotita si sare grunjoasa. Se fierbe pana varful cutitului intra in conopida, fara a o patrunde.

Carnea tocata se caleste intr-o tigaie impreuna cu ceapa verde tocata marunt. Daca se foloseste carne tocata de curcan, pentru calire, in tigaie se adauga putin ulei de rapita.

Carnea tocata se asezoneaza dupa gust cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Se amestec folosind o lingura din lemn.
Ingrediente
- o capatana intreaga de conopida,
- carne tocata,
- smantana grasa,
- oua de gaina,
- unt proaspat,
- cascaval afumat.
Cascavalul afumat se da pe razatoarea mare.
Verdeata se toaca marunt.

In tigaia cu carne tocata calita se adauga cascaval afumat dat pe razatoare, oua de gaina si verdeata tocata marunt.

Carnea tocata calita impreuna cu ceapa verde se amesteca cu cascaval afumat, oua de gaina si verdeata tocata marunt folosind lingura din lemn.

Se pregateste amestecul pentru gratinat conopida umpluta cu carne tocata, din smantana grasa, putin unt (nu este obligatoriu daca se foloseste carne tocata de porc si vitel), oua de gaina, cascaval afumat dat pe razatoarea mare, verdeata tocata marunt.

Amestecul se omogenizeaza folosind o furculita.

Capatana de conopida se umple cu carne tocata calita, amestecata cu verdeata si cascaval afumat.
Reteta pas cu pas
- Fierbere capatana de conopida intreaga in apa clocotita cu sare grunjoasa.
- Calire carne tocata impreuna cu ceapa verde tocata marunt. Asezonare cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
- Amestecare carne tocata calita cu cascaval afumat dat pe razatoare, oua de gaina si verdeata tocata marunt.
- Pregatire amestec de gratinare din smantana, unt, cascaval afumat dat pe razatoare, oua de gaina, verdeata tocata marunt.
- Impanare capatana intreaga de conopida fiarta cu carne tocata calita.
- Invaluire capatana de conopida fiarta si umpluta cu carne tocata, calita si umplere goluri dintre buchetelele de conopida fiarta, cu amestec de gratinare.
- Introducere vas termorezistent pentru coacere preparat, in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit, pana se rumeneste conopida.
- Lasare preparat sa se ohihneasca 10-15 minute. Taiere preparat cu un cutit bine ascutit.
- Servire preparat cald cu salata de sezon.
Carnea tocata se indeasa cu o lingura in capatana de conopida fiarta, cu grija, sa nu se rupa buchetele de conopida si sa curga carnea.

Capatana de conopida impanata cu carne tocata calita se intoarce intr-un vas termorezistent si folosind amestecul de gratinare se umplu spatiile dintre buchetelele de conopida, fara a le rupe.

Pe capatana de conopida umpluta cu carne tocata si cu amestec de gratinare se adauga cascaval afumat dat pe razatoare si verdeata tocata marunt.

Vasul termorezistent se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit. Se urmareste prin geamul cuptorului de la aragaz cum se gratineaza capatana de conopida.
Urmarirea preparatului in timpul coacerii ! Momentul coacerii este foarte important pentru acest preparat. Cand conopida capata o culoare aramie si lichidul din vasul de copt a format o crusta/ este intarit/ cea mai mare cantitate din lichidul de gratinare s-a resorbit in capatana de conopida, preparatul este gata copt.

Se lasa preparatul sa se odihneasca in vasul de copt, 10-15 minute, timp in care lichidul de gratinare se mai inglobeaza in capatana de conopida.
Capatana de conopida impanata cu carne tocata si gratinata se poate taia folosind un cutit cu varf si lama subtire bine ascutite.

Preparatul se serveste cald cu salata de sezon. Cine doreste poate sa mai adauge smantana grasa.

Din timp, in cuptorul aragazului se pot pregati niste coaste de porc.

Coastele de porc pregatite in cuptorul aragazului se feliaza dupa ce carnea coapta a fost lasata sa se odihneasca 20 de minute, acoperita cu hartie de copt.

Gurmanzii profesionisti nu pot refuza ca langa acest preparat deosebit sa li se serveasca delicioase coaste de porc pregatite la cuptor/ la gratar.

Gurmetii profesionisti nu pot refuza, la randul lor, daca langa acest preparat deosebit li se servesc file’-uri de peste prajit.

Langa astfel de preparate este greu de refuzat un pahar cu vin alb, sec, rece.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ocoliti conopida. Se pot pregati retete simple, delicioase, pline de arome greu de descris in cuvinte. Imaginati-va tot felul de preparate din carne sau din peste, pregatite la cuptor/ la gratar/ la tigaie, la care sa serviti aceasta garnitura din conopida impanata si gratinata. Nu veti regreta.