Orice gospodina care se respecta doreste sa nu aiba surprize de genul – ce sa pun pe masa la pranz ? Este un motiv bun pentru a face planuri in avans si a nu scapa nicio ocazie pentru a pune cate un pachetel prin congelator, cate un borcan inchis etans prin frigider. Daca este iarna se poate pregati cate ceva in plus din anumite preparate si lasa la rece, in balcon, 1-2 zile. Nu poti stii niciodata ce pofte revin micilor mofturosi sau deja consacratilor gurmanzi care se aliniaza la masa ca si cum ar fi la restaurant si cu babetica atarnata la gat asteapta sa apara ceva in farfurie ?!
Prevederea este mama intelepciunii ! De ce nu si-ar gasi aplicare, prevederea in general, in gospodaria casei, in bucatarie sau in camara ? Carnea gata tocata (de vitel, de porc, amestec vitel-porc, chiar de curcan), fie cumparata ca atare si apoi prelucrata in propria bucatarie sau carnea moale, cumparata din galantare si data apoi prin masina de tocat carne din dotarea bucatariei tale si apoi amestecata cu te miri ce ingrediente ajutatoare (conforme cu ideile care ii tot vin gospodinei pentru a diversifica preparatele puse in farfurie) este un ingredient principal care se preteaza pentru pastrare – in pachetele, borcane, cutii din plastic alimentar (in frigider sau in congelator).
Preventiv pregatim amestecul pentru hamburgheri ! Ori de cate ori cumpar carne gata tocata (a se intelege – se toaca in fata mea, in masina electrica a macelariei, bucati de carne macra), o parte o amestecam cu condimentele preferate (cimbru, piper boabe proaspat macinat, uneori boia dulce si un praf de boia iute sau rozmarin, foarte rar cu coriandru, chimen sau nucsoara), sare grunjoasa si usturoi pisat si se pastreaza in congelator, in pungi din plastic alimentar. Vom pregati, la cererea pofticiosilor si/ sau a gurmetilor, adaugand, dupa caz, doar alte ingrediente (oua de gaina, pesmet, verdeata, etc.), in amestecul de carne dezghetata – hamburgheri de vitel cu cartofi impanati, la cuptor; hamburgheri a la Jemie Oliver.
Pastram carne tocata in congelator pentru chiftelute – chiftele cu sos si ciuperci sotate; chiftelute marinate altfel sau pentru perisoare – ciorba de perisoare, ciorba de salata cu perisoare si omleta sau pentru umpluturi la diverse mancarici – musaca de cartofi, dovlecei Patison umpluti cu carne de pui si legume; legume umplute cu carne tocata de vitel, legume umplute cu carne si ghebe, praz umplut cu carne tocata, spaghete cu carne tocata si vinete.
Este sezonul potrivit pentru afumaturi ! In apropierea sarbatorilor crestinesti, specifice iernii, nu putem rata ocazia pregatirii pentru iarna a porcarelelor afumate (carnati, slanina, ciolane, carne, etc.) sau a unor delicatese – pecie de porc cu sorici parlit, preparata rapid; pecie de porc fiarta cu mirodenii pentru iarna; delicatesa din ciolan de porc afumat, fiert in zeama de varza; gusa de porc fiarta in zeama de varza, tavalita prin boia, turta cu jumari si lapte covasit.

Ingrediente de trebuinta in reteta: carne tocata de porc, cartofi rosii, branza telemea de oaie, untura de porc, turta cu jumari.
Pentru hamburgheri se poate folosi carne ramasa de la umplutura pentru carnati care se afuma, pregatita cu condimente – cimbru uscat si piper boabe proaspat macinat, cu usturoi pisat si sare grunjoasa, optional – oua de gaina si/ sau putin pesmet alb.

[ingredients title=”Ingredients”]
- carne tocata de porc pregatita pentru hamburgheri,
- cartofi rosii,
- telemea de oaie,
- untura de porc,
- turta cu jumari.
De tinut minte ! Daca se foloseste carne inghetata, gata pregatita, hamburgherii gata modelati se lasa sa se dezghete la temperatura camerei, pe o farfurie.
Prajirea hamburgherilor ! Hamburgherii se prajesc in putina untura de porc, bine incinsa, la foc mare, pentru a se rumeni la iuteala pe toate fetele. Mustul carnii se va pastra astfel la interior, sub crusta rumena formata.

Tigaia cu hamburgheri avand o crusta subtire se introduce in cuptorul incins al aragazului pentru a se coace si preparatul sa redevina mustos.
[directions title=”Directions”]
- Pregatire turta cu jumari si lapte covasit.
- Pregatire hamburgheri din carne tocata de porc amestecata cu condimente, usturoi pisat si sare grunjoasa.
- Prajire hamburgheri modelati intre palme (in forma dorita de gospodina), in untura de porc, bine incinsa.
- Prajire cartofi rosii taiati in bucati mari, in untura de porc.
- Servire preparat cald/ fierbinte, montat din toate ingredientele componenete, pe farfurii incalzite.
[/directions]
Economia de timp conteaza intotdeauna ! Tigaia cu hamburgheri cu crusta formata se poate introduce in cuptorul aragazului, la foc potrivit, alaturi de tava in care se coace turta cu jumari, spre finalul coacerii acesteia.

Cartofii rosii se curata de coaja, se spala sub jet de apa rece, se sterg de apa cu hartie absorbanta si se taie in bucati mai mari.

Cartofii taiati in bucati mari se prajesc in tuci din fonta emailata, in untura de porc, bine incinsa.
Atentie la adaugarea cartofilor in untura incinsa care frige si nu are gura sa strige ! Untura fierbinte sare pe maini daca cei uita de acest lucru. Cartofii taiati bucati mai mari, bine stersi cu hartie absorbanta se cufunda in untura fierbinte, adaugandu-i treptat si folosind spumiera.

In timpul prajirii cartofilor, acestia se amesteca folosind spumiera din dotare bucatariei.
Cartofii prajiti se scot din untura de porc folosind spumiera, intr-un castron din portelan. Pe cartofii calzi se adauga telemea de oaie data pe razatoarea mare.
Gurmanzii nu vor putea refuza un mujdei de usturoi (optional).

Turta cu jumari este gata coapta. Se taie in bucati folosind cutitul cu zimti pentru a nu o franjura si sa-i stricam aspectul.

Preparatul final se asambleaza si se serveste fiebinte (sa iasa aburi din turta cu jumari) pe farfurii intinse, incalzite in prealabil.
Cum incalzim farfuriile ? Pana taiem turta cu jumari din tava scoasa din cuptorul aragazului, o data cu tigaia cu hamburgheri, se introduc farfuriile in cuptorul cald inca, al aragazului, cu focul stins la cuptor.

La un asa preparat nu poate lipsi o cescuta cu tuica de prune, fiarta cu putin zahar, piper boabe, anason stelat si scortisoara.
La preparat se servesc muraturi in otet pentru a taia din grasimea preparatului.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Carcotasii nu vor rata ocazia de a spune ca un astfel de preparat este plin de grasimi care nu fac bine la sanatate, uitand ca afara este vreme rece, friguroasa si nu in fiecare zi vom servi un astfel de preparat, de altfel deosebit de aromat si delicios.