Chiftea uriasa cu ou de gasca in aluat 2

Chiftea uriasa cu ou de gasca, in aluat

In ziua de azi, lumea are o preocupare majora legata de ceea ce cumpara pentru a consuma (nu este rau deloc, sa citesti pe etichete), ce gateste si cum se hraneste. Gospodinele se straduiesc sa gateasca in asa fel incat ai casei sa nu se lupte mai mereu cu Kg in plus.

De-ale nutritionistilor ! Sunt promovate cu orice ocazie si afisate peste tot, statistici medicale care leaga varsta si inaltimea de greutatea fiecarui individ. Din pacate, dupa parerea mea, statisticile acestea nu au in vedere sau doar amintesc in treacat si faptul cum te simti tu, ca individ, in propria piele. Poate gresesc, fara a fi vreun sustinator declarat al multelor Kg in plus.

De-ale bucatarilor ! Candva, bucatarii din reclame erau rozalii in obraz si bucalati, rotofei la trup si scunzi, abia itindu-se de sub tichia de chef. Cand gatesti, poftesti … Ce bucatar este acela care nu gusta mancarea pe care o gateste si nu se bucura de aromele imbietoare alaturi de pofticiosii pe care ii serveste ?!

Sanatatea trupului si a mintii ! Cand se pun in discutie aluaturile, majoritatea nutritionistilor se declara impotriva acestora. De acord cu ei daca aluaturile sunt facute cu margarina si consumul este mult prea des. Pregatind aluatul in casa, cu unt si oua proaspete cumparate de la ciobani/ precupete, de pe piata, dupa parerea mea nu este acelasi lucru cu aluatul congelat, cumparat din market, pregatit si ambalat (pe pachet apare data ambalarii) cine stie cand si unde, chiar pe la straini.

Ce preparate cu aluat pregatim in casa ? Pregatind aluatul in casa (rareori spre deloc cumparand aluat gata pregatit, negasind in market aluat cu unt), retetele familiei sunt deosebite, gustul preparatelor este minunat, iar miroaznele imbatatore (chiar ma laud, desi sotia este mana intai la pregatirea aluatului, eu doar cu asistenta din partea publicului, ceva idei cand e vorba de ingrediente folosite si pozatul) spre bucuria gurmanzilor si a gurmetilor de-o potriva. Trebuie sa recunosc ca in functie de faina utilizata, nu intotdeauna aspectul preparatelor finale este cel dorit.

Pregatim tarte – tarta cu aluat de casa si peste, tarta cu te miri ce, tarta cu varza, prosciuto si ou batut, foietaje – foietaj in forme cu umpluturi aperitiv si placinte – placinta cu urzici si muschi de porc, placinta din aluat de casa cu branza dulce, placinta cu carne si aluat pufos facut in casa.

Pizza este un preparat pe care il facem destul de des cu aluat de casa, mai ales cand suntem mai multi prezenti la masa de seara – pizza rapida, pizza cu porcarele, pizza rapida facuta in casa.

Cand timpul ne preseaza si pofticiosii misuna prin zona bucatariei folosim aluat de casa impreuna cu alte ingrediente pentru a pregati cateva aperitive rapide – rulouri cu porcarele, pateuri, cornuri cu porcarele, rulouri cu porcarele si cas afumat, tartine rapide cu peste, lipie umpluta cu te miri ce, coapta pe plita.

Chiftea uriasa cu ou de gasca, in aluat de casa.

Ingrediente de trebuinta in reteta: aluat de casa, carne tocata de curcan, ou de gasca, oua de gaina, parmezan, pesmet, verdeata (marar si patrunjel), ceapa verde, ceapa rosie, cimbru uscat, sare grunjoasa, piper boabe.

Aluatul se pregateste in casa cu unt proaspat cumparat de la ciobani si cu faina alba pentru cozonac. Se poate folosi faina integrala sau faina neagra, dar aluatul nu creste asa cum trebuie.

Aluat pregatit in casa.

Aluatul gata pregatit se pune intr-un vas acoperit cu folie din plastic alimentar, la rece, in frigider, pentru 1-2 ore.

[ingredients title=”Ingredients”]

  • carne tocata de curcan,
  • ou de gasca,
  • oua de gaina,
  • parmezan,
  • pesmet,
  • verdeata.

[/ingredients]

De avut in vedere ! Oul de gasca se spala cu apa calduta si se freaca cu buretele de bucatarie pentru a ne feri de salmonela. Oul se pune la fiert intr-un ibric cu apa rece cat sa acopere oul. In apa se pot pune cateva picaturi de otet alimentar.

Ou de gasca pus la fiert in apa rece.

Cum fierbem oul de gasca ? Oul de gasca fiert trebuie sa fie cleios in final, motiv pentru care se va fierbe doar 4 minute din momentul in care a dat apa in clocot.

Pentru decojirea rapida a oului de gasca, imediat dupa fierbere se tine sub jet de apa rece 1 minut, apoi se lasa in apa rece 10-15 minute.

Ou de gasca fiert, pus la rece in apa in vederea decojirii.

Oul de gasca se decojeste.

[directions title=”Directions”]

  1. Pregatire aluat si punere la rece in frigider.
  2. Fierbere ou de gasca si tinere in apa rece pentru o decojire rapida.
  3. Pregatire carne tocata pentru chifteaua uriasa.
  4. Se intinde o foaie subtire de aluat.
  5. Se bate un ou de gaina cu furculita.
  6. Se modeleaza intre palme o chifteaua uriasa din carne tocata, cu ou de gasca fiert la mijloc.
  7. Chifteaua uriasa se inveleste in foaia de aluat.
  8. Guguloiul format se unge cu ou batut si se aseaza intr-un vas de copt.
  9. Vasul de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit.
  10. Preparatul gata copt si rumenit se lasa sa se odihneasca 5-10 minute si apoi se portioneaza folosind un cutit bine ascutit.

[/directions]

Parmezanul se da pe razatoarea mare.

Ceapa rosie uscata, ceapa verde si verdeata (marar si patrunjel) se toaca marunt.

Ingrediente folosite pentru chifteaua uriasa.

Carnea de curcan se cumpara gata tocata sau se toaca mai mare in robotul de bucatarie/ masina de tocat carne.

Carnea tocata se amesteca cu verdeata, parmezanul ras, pesmetul, verdeata tocata, ceapa tocata si oua de gaina. Amestecul se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat.

Carne tocata de curcan gata pregatita pentru chifteaua uriasa si ou de gasca fiert si decojit.

Aluatul se scoate din frigider, se pune un praf de faina pe blatul de bucatarie. Se intinde o foaie subtire de aluat folosind sucitorul.

Foaie din aluat proaspat, de casa.

Se bate un ou de gaina cu furculita sau cu telul. In oul batut se adauga cateva picaturi de apa (scoate in evidenta culoarea galbenusului), sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Ou de gaina batut cu care se va unge aluatul.

Se formeaza intre palme o chiftea uriasa din carnea tocata. In chiftea se pune oul de gasca fiert cleios si decojit.

Pregatire chiftea uriasa in care se pune oul de gasca fiert cleios si decojit.

Chifteaua uriasa se modeleaza in palme acoperind complet oul de gasca fiert cu carne tocata. Chifteaua uriasa se aseaza pe foaia de aluat.

Chftea uriasa cu ou de gasca in interior pusa pe foaia de aluat.

Foaia de aluat se decupeaza pentru a se putea impaturi aluatul in jurul chiftelei uriase.

Aluat decupat pregatit pentru impaturire in jurul chiftelei uriase.

Foaia de aluat se impatureste in jurul chiftelei uriase. Aluatul se unge cu ou batut. Guguloiul se aseaza intr-un vas de copt.

Guguloiul de aluat, carne tocata si ou de gasca fier pregatit pentru coacere in cuptorul aragazului.

Vasul de copt se introduce in cuptorul aragazului bine incins, la foc potrivit. Coacerea guguloiului dureaza pana se rumeneste aluatul, omogen, cca. 40 de minute, in functie de grosimea foii de aluat si de cat de bine isi cunoaste gospodina cuptorul aragazului.

Chiftea uriasa gata coapta.

Chifteaua uriasa gata coapta se lasa sa se odihneasca 5-10 minute pentru a se putea taia fara a se franjura aluatul, carnea tocata si oul de gasca, fiert.

Chifteaua se taie folosind un cutit bine ascutit.

Chiftea uriasa gata pregatita si taiata.

Preparatul se serveste cu o salata din ingrediente de sezon – salata verde, varza noua, ceapa si usturoi verde, castraveti, rosii, ridichii, marar si patrunjel verde, sare grunjoasa, ulei de masline extravirgin, otet de mere si miere/ zeama de lamaie.

Salata de sezon.

Merge de minune o bere rece.

Pofta buna voi frati gurmanazi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond !O gospodina care se respecta apeleaza in momentele festive sarbatorite in familie, dar si atunci cand timpul ii permite, la unele sofisticanii si delicateturi culinare spre fericirea gurmetilor profesionisti. Sunt preparate care o reprezinta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *