Majoritatea preparatelor din categoria mancaruri-mancarici le pregatim spre sfarsitul toamnei cand zaduful de afara se potoleste si/ sau iarna cand sosul acestor preparate in care cu greu rezista vreun gurmand de nadejde sa moaie, asigura consistenta pentru organismul care trebuie sa faca fata la frig. Cand pofticiosii isi fac anuntate doleantele culinare, amani ce amani pregatirea unor preparate specifice altui sezon, iar cand vocile devin apasatoare pentru gospodina, motivele deja invocate nu mai sunt de actualitate. Un motiv in plus pentru atacarea acestor preparate, sa le zicem pentru vremuri ceva mai friguroase, este verificarea camarii din balcon si rearanjarea borcanelor cu preparate pentru iarna (putine de altfel), ramase de anul trecut, nu de altceva dar, deja, seria cu sticle si borcane preparate anul acesta incepe sa ocupe spatiul liber. De aruncat produse de anul trecut nu se pune problema, sunt inca bune (la mine, de regula, preparatele pentru iarna tin 2-3 ani, fara probleme, chiar daca indura eroic (in balconul orientat insa, benefic, spre nord), perioade alternative de vreme calda/ vreme rece/ vreme calda. Gasind ceva de calitate prin sticle si borcane, in reteta de astazi voi folosi suc de rosii si legume conservate in amestec cu legume proaspete.
Retete pe baza de chiftele, mititei sau chebab pe care le pregatim in familie ! Chiftelele din legume – chiftelute din legume la cuptor sau chiftelele din carne – chiftele din carne tocata cu spanac, chiftele la cuptor, chiftele cu sos, chiftelute din carne de porc cu legume prajite sau hamburgherii – hamburgheri de vitel cu cartofi impanati, la cuptor sau chebabul – chebab perpelit la gratar sau mititeii – mititei la tigaie si spata de miel la tigaie cu coniac flambat, mititei cu legume in folie, la gratar, mititei campenesti cu carne pregatita in casa sau chiftelele din peste – chiftelute din peste, marinate, chiftelute din peste afumat si cartofi fierti, la cuptor se regasesc destul de des in retetarul familiei.

Ingrediente de trebuinta in reteta: carne fiarta/ carne tocata/ terina, suc de rosii, rosii si ardei conservate pentru iarna, radacinoase proaspete (praz, morcov, pastarnac, cartofi, patrunjel, telina), ceapa, usturoi, rosii, ardei gras, ulei de floarea soarelui/ ulei de rapita/ grasime de pasare, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, oua de gaina, faina, verdeata (marar si patrunjel), masline.

In reteta am folosit carne fiarta adunata de pe oasele cu grasime, fierte, folosite pentru obtinerea unturii de pasare. Se poate folosi terina in loc de carne fiarta de pasare sau carne tocata de curcan/ vitel.
[ingredients title=”Ingrediente”]
- carne fiarta/ carne tocata,
- radacinoase (cartofi, morcov, patrunjel, telina, pastarnac),
- oua de gaina,
- rosii, ardei gras/ suc de rosii/ rosii conservate,
- masline.
[/ingredients]
De tinut minte ! Terina este de obicei ceva mai sarata, motiv pentru care sararea ulterioara a ingredientelor folosite in reteta se va face cu grija.

Cartofii si radacinile de morcov, pastarnac, telina, patrunjel curatate de coaja, spalate si feliate se pun la fiert in apa rece cu sare grunjoasa.

Legumele fierte se scurg de apa si se pun in blender/ se paseaza cu furculita sau cu telul special, formandu-se un fel de piure’ care se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Carnea fiarta, decongelata, se amesteca cu legumele pasate, verdeata tocata marunt, usturoi pisat si oua de gaina. Amestecul se omogenizeaza folosind o lingura din lemn.

Din amestecul format se pregatesc guguloaie de marimea dorita care se aplatizeaza sau se rotunjesc in maini, danduli-se forma de chiftea „palma” sau rotunda, care se dau prin faina de grau.

Chiftelutele se prajesc in ulei de floarea soarelui/ ulei de rapita pana se rumenesc usor.

Chiftelutele prajite pot fi consumate ca atare, dar si cu sos pregatit in continuare.

Secretul bucatarului ! In amestecul de carne si legume din care se vor pregati chiftelutele prajite care se vor consuma ca atare se pune pentru un gust deosebit, cascaval afumat dat pe razatoarea mare.
[directions title=”Reteta pas cu pas”]
- Curatare radacinoase, spalare si feliere. Fierbere radacinoase feliate in apa rece cu sare grunjoasa.
- Pregatirea unui piure’ din legumele fierte. Asezonare piure cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
- Amestecare piure’ format din legume cu carne fiarta, tocata marunt, oua de gaina si verdeata.
- Formare chiftele din amestecul de legume fierte, carne fiarta, verdeata si oua de gaina. Prajire chiftele date prin faina, in ulei de rapita.
- Pregatirea unui sos din ceapa, usturoi si praz, tocate rondele impreuna cu fasii de ardei gras, usturoi feliat subtire, calite in ulei de rapita si suc de rosii.
- Adaugarea in sosul format de chiftele prajite si masline.
- Servire preparat cald, cu verdeata pusa deasupra.
[/directions]
Prazul si ceapa se toaca rondele, ardeiul gras se toaca fasii, usturoiul se feliaza subtire.

Legumele feliate se calesc impreuna in ulei de rapita pana cand ceapa se moaie putin.

Legumele calite se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si putin cimbru uscat. Din borcanul cu legume conservate se adauga ardeiul gras, feliat si rosiile care se decojesc.

Pentru culoarea preparatului, se pot adauga fasii de ardei capia/ gogosar proaspat care vor spori gustul dulce al preparatului, dat in special de prazul calit. Amestecul de legume se caleste in continuare si se omogenizeaza cu o lingura din lemn.
Pentru formarea sosului, peste legumele calite se adauga suc de rosii. In sos se pune si o mana de masline (pentru un gust deosebit al preparatului) care se calesc impreuna cu legumele in sosul care se infierbanta.

Cand sosul a dat in fiert, se adauga chiftelele prajite. Preparatul se da in cateva clocote.

Preparatul se dichiseste cu verdeata (marar si patrunjel) tocata marunt.

Preparatul se serveste cald, cu mamaliga calda. Greu de crezut ca adevaratii gurmanzi vor rezista ispitei de a muia cu mamaliga calda in sosul puternic inmiresmat care le gadila narile.

La un asa preparat merge de minune un pahar cu vinul casei din smochine.
Daca preparatul se serveste cu paine calda sau fara paine, o salata de sezon este bine venita.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Daca nu v-ati facut inca planul din acest an pentru pregatirea conservelor pentru iarna, ar cam fi momentul, legumele deja aglomereaza tarabele prin piata, cosurile de nuiele ale adevaratilor producatori sunt pline si deja, preturile incep sa creasca (la noi ca la nimeni, cand creste oferta, creste si pretul). Este vorba probabil, de economia de piata specifica noua romanilor.