In anii trecuti, de Craciun, am pregatit curcan la cuptor, capatana, pulpa si spata de porc, la cuptor, tot felul de alte fripturi din pasare, vitel, oaie sau porc, precum si rulade, in fel de […]
Porc
Mamaliga cu ciuperci, porcarele si oua, la cuptor
Am vazut la televizor, intr-un documentar, cateva imagini despre atacuri teroriste, cu masini/ motociclete/ carute/ biciclete, capcana si mi-am adus aminte de o poza/ caricatura, in care un peizan de pe la noi (taran/ cioban – dupa […]
Rulada din fleica de porc umpluta cu muschi de vitel si cascaval
Incepe sa se racoreasca afara. Prin bucatarie este suportabil de cald. Cuptorul aragazului poate fi reactivat. Ca sa ma exprim elevat, in ton cu “subiectul” tratat: este momentul pentru o reteta ceva mai laborioasa, ca operatiuni […]
Spata de porc impanata cu carnati afumati, la cuptor
Ieri, meteorologii anuntau ceva ploi si oarece racoare, pentru urmatoarele 2-3 zile. Anunt ! Se poate intra in bucatarie si aprinde cuptorul, cu toate usile inchise la casa, doar geamul de la bucatarie, larg deschis si […]
Omleta cu porcarele
Cum apar rosiile romanesti pe piata, imi amintesc ca in ultimul borcan cu porcarele (carnati si carne afumata, puse in untura de porc, la Craciun) au mai ramas cateva bucati de carnat si de carne […]
Rulada gurmandului fericit
Sarbatorile de iarna sunt momente fericite, in retetarul gospodinelor, care au prilejul si bunavointa, sa-si arate arta culinara, membrilor familiei, sa primeasca laude, sa faca schimb de retete, sa inoveze sau sa verifice inca o data, […]
Cap si spata de purcel, la cuptor
Un purcel de vreo 40-50 de Kg, cumparat intreg, pentru a face preparate traditionale de Craciun, este nimerit pentru o friptura la cuptor, ceva mai deosebita, in sensul ca va iesi frageda si crocanta, ca […]
Ochiuri cu porcarele si ciuperci
Pentru zilele Craciunului, traditional, la micul dejun, se servesc tot preparate din carne de porc. In afara de preparate reci – toba, caltabos, lebar, sorici, sunca afumata sau sunca fiarta si data cu boia, piftie, se pot servi si preparate […]
Rulada din fleica de porc, cu porcarele afumate
In familia mea, sub numele de porcarele se definesc toate preparatele facute in casa, pentru sarbatorile de iarna, preparate care se afuma – carnati, sunca, ghiuden, spata, fleica sau muschi, ciolan, pulpa cu sorici. Carnati si […]
Mamaliga cu porcarele, la cuptor, in vasul roman
Mi-am amintit ca am primit cadou un vas roman, cu capac, din ceramica. Nu prea l-am folosit, neexistand un anume motiv. In tipla in care era invelit, vasul, cand l-am primit, era si o carticica cu […]