Muschiulet de porc cu ciuperci si legume la tigaie

In ziua de astazi, traim in viteza, mancam pe apucate, ne distram uneori in wekend daca nu suntem prea obositi si/ sau in concediu. Anii trec, in mijlocul familiei ne petrecem putin timp, copii cresc cu bunicii sau la gradinita/ scoala cu program prelungit. In concediu cand copii ne intreaba de-ale lor, cu greu putem sa facem fata la multitudinea lor de intrebari.

Traim in viteza – sculat dimineata, baut cafea si luat ceva in gura in timp ce te inchei la sireturile de la pantofi, liftul sau goana pe scari, inghesuiala in metrou sau injuraturi la semafor, asezat pe scaun la serviciu in fata calculatorului, sedinta de lucru, pauza de masa si servit o salata cu un chebab, in colt de strada, la turc, reasezare in fata calculatorului, alta sedinta de lucru, iarasi inghesuiala in metrou sau alte blagosloveli pe la trecerile de pietoni, popas in alt colt de strada, la arab, pentru o pitza sau ceva cumparaturi prin market, o cina ceva mai consistenta in carne si berici, jocuri pe calculator si/ sau un film pe DVD, culcarea si ciclul se reia.

Daca avem copii, mai sunt ceva drumuri de facut, dimineata, spre gradinita/ scoala si retur spre casa, seara. Copii simt nevoia sa se joace, sa ia aer. Unul din soti aloca timp si pentru asa ceva, in timp ce celalalt sot face cumparaturi si pregateste cina.

Mancam pe apucate – cornuri sau sandwich-uri, chebab, pitza, carne la tigaie cu cartofi prajiti, nelipsita bere, rareori salate si fructe proaspete, cereale, lapte sau iaurt. Cand bunica aflata in vizita pe la noi, gateste romaneste, aflam ca se poate manca si altceva.

Ne distram doar in wekend si in concediu, cand plecam cu masina la munte sau la mare, cu copii (atunci cand ii avem) sau cu prietenii. Este o perioada ceva mai libera, de destindere, dar si pentru a afla cu ce intrebari se confrunta copilul tau.

Trebuie sa facem fata. Ne straduim, incercam variante si de multe ori chiar reusim sa facem schimbari. Suntem multumiti cu ceea ce realizam ? Putem face mai mult ? Cu siguranta, DA. Retetele simple, rapide si gustoase pot fi o solutie pentru a nu mai manca pe apucate si a uita de pitza si de chebab, de cornuri si cartofi prajiti.

Muschiulet de porc cu ciuperci si legume la tigaie.
Muschiulet de porc cu ciuperci si legume la tigaie.

Ingrediente de trebuinta in reteta: muschiulet de porc, sunca/ costita afumata, unt proaspat si smantana grasa (cumparate din piata, de la ciobani), ciuperci, ardei capia, pastarnac, morcov, praz, usturoi, verdeata (marar, patrunjel, ceapa verde), ulei de masline, lamaie, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru, vin alb.

Ingrediente pentru muschiulet de porc cu ciuperci si legume la tigaie.
Ingrediente pentru muschiulet de porc cu ciuperci si legume la tigaie.

Prazul traiat rondele, ciupercile taiate felii si usturoiul feliat subtire se calesc intr-un amestec de unt si ulei de masline. Calind numai in unt, acesta se arde si strica in final gustul preparatului.

Prazul, ciupercile si usturoiul care se calesc in amestec de unt si ulei de masline pentru muschiulet de porc cu ciuperci si legume la tigaie.
Prazul, ciupercile si usturoiul care se calesc in amestec de unt si ulei de masline pentru muschiulet de porc cu ciuperci si legume la tigaie.

Se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat. Cand prazul s-a muiat si ciupercile au devenit aramii, se stropeste cu vin alb, sec, pentru o aroma suplimentara.

Cat timp se calesc prazul si ciupercile, intr-o alta tigaie se calesc felii subtiri de costita afumata, pregatita ca porcarele pentru iarna inainte de Craciun.

Calire costita afumata pentru muschiulet de porc cu ciuperci si legume la tigaie.
Calire costita afumata pentru muschiulet de porc cu ciuperci si legume la tigaie.

Prajirea muschiuletului de porc garanteaza obtinerea unui preparat deosebit ! Feliutele de costita afumata se scor din tigaie, se pastreaza intr-un bol. In tigaie se adauga muschiuletul de porc, taiat in bucati de 3 cm grosime, aplatizate prin apasare cu podul palmei pentru a comprima textura carnii si a favoriza pastrarea mustului carnii la interior. Feliile de carne se prajesc mai intai la foc iute 1-2 minute si apoi 3-4 minute la foc potrivit, pe fiecare parte.

Felii de muschiulet de porc care se prajesc in grasimea de la costita afumata.
Felii de muschiulet de porc care se prajesc in grasimea de la costita afumata pentru muschiulet de porc cu ciuperci si legume la tigaie.

Se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat. Se picura zeama de lamaie pentru a pastra carnea care se prajeste, usor crocanta la exterior, moale si mustoasa la interior.

Pentru a termina sosul de ciuperci se adauga peste prazul si ciupercile calite, smantana grasa si unt proaspat. Se presara verdeata (ceapa verde, patrunjel si marar) tocata marunt.

Adaugare smantana, unt, verdeata pe ciupercile si prazul calite pentru muschiulet de porc cu ciuperci si legume la tigaie.
Adaugare smantana, unt, verdeata pe ciupercile si prazul calite pentru muschiulet de porc cu ciuperci si legume la tigaie.

Garnitura de ciuperci si praz se pastraza acoperita pentru omogenizarea gusturilor.

In tigaia cu carne care se prajeste, se adauga felii subtiri de morcov si pastarnac si se amesteca cu un cleste de bucatarie pentru a se praji pe toate partile.

Legume care se calesc impreuna cu carnea pentru muschiulet de porc cu ciuperci si legume la tigaie.
Legume care se calesc impreuna cu carnea pentru muschiulet de porc cu ciuperci si legume la tigaie.

Cand feliile de morcov si pastarnac s-au muiat se adauga si feliile de ardei capia. Se continua calirea. Se mai adauga si felii subtiri de usturoi si se picura zeama de lamaie.

Ardei capia care se caleste impreuna cu radacinoasele si carnea pentru muschiulet de porc cu ciuperci si legume la tigaie.
Ardei capia care se caleste impreuna cu radacinoasele si carnea pentru muschiulet de porc cu ciuperci si legume la tigaie.

In tigaie se adauga costita afumata, prajita anterior. Se amesteca toate ingredientele folosind clestele de bucatarie.

Costita afumata prajita adaugata peste elgume si carne pentru muschiulet de porc cu ciuperci si legume la tigaie.
Costita afumata prajita adaugata peste elgume si carne pentru muschiulet de porc cu ciuperci si legume la tigaie.

Pentru cei care nu au socotit inca timpul de preparare ! Carnea se prajeste timp de 10-12 minute, perioada in care trebuie adaugate in tigaie si calite inclusiv legumele. Altfel zis – trebuie sa ne miscam iute (in timp, cu totii vom deveni vioi in bucatarie, totul este sa insistam), pentru ca preparatul sa nu iasa fad (carnea) si/ sau legumele arse si seci.

Se lasa tigaia cu carne si legume, acoperita cu un capac, sa se odihneasca preparatul timp de 5 minute, perioada in care carnea va redeveni mustoasa si legumele, iar carnea si legumele isi vor amesteca gusturile. Se mai picura zeama de lamaie si se presara verdeata.

Preparatul se serveste cald, presarat cu mai multa verdeata.

Se pot pune pe masa, langa preparat, muraturi de sezon – ardei capia in otet.

Ardei capia in otet pentru servit la muschiulet de porc cu ciuperci si legume la tigaie.
Ardei capia in otet pentru servit la muschiulet de porc cu ciuperci si legume la tigaie.

Un pahar de vin alb, sec, rece, din vinul casei de smochine va completa un festin deosebit.

Vinul casei din smochine servit la muschiulet de porc cu ciuperci si legume la tigaie.
Vinul casei din smochine servit la muschiulet de porc cu ciuperci si legume la tigaie.

Am glumit ! Poza este numai pentru gurmetii profesionisti, pentru a aprecia splendoarea culorii acestui vin din smochine. Un pahar este suficient, vinul obtinut fiind sec, foarte tare si are un obicei – te ia repede apa, ti se impaienjenesc ochii si limba se plimba degeaba prin gura. Un pahar este deja prea mult. A pune apa minerala sau sifon in acest vin este o greseala grava chiar din partea unor gurmanzi invatacei.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Numai cine nu incearca, nu va reusi, sa pregateasca o masa in fiecare zi, macar pentru cina. Copiii trebuie obisnuiti de mici cu preparate proaspete, bine gatite si gustoase, pentru ca mai tarziu, ca parinti, sa stie, sa aleaga la randul lor, pentru copiii lor, tot ce este proaspat pregatit, sanatos si gustos. Nu degeaba nutritionistii fac propaganda pentru o hrana sanatoasa, numarul supraponderalilor fiind in continua crestere tocmai datorita mancarii de fast food care a invadat piata alimentara peste tot in lume. Vad adeseori copii care merg impreuna cu invatatoarea lor, sa sarbatoreasca ziua de nastere a vreunuia dintre micuti la Mac Donald’s (asa-i moda, bat-o vina) si ma cutremur numai gandindu-ma cum micutii de azi pot deveni obezii de maine.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*