Nu toate gospodinele au timpul necesar, din diverse motive, pentru ca in perioada sarbatorilor de iarna sa pregateasca sofisticanii culinare – retete pretentioase, cu multe operatii si care necesita ceva mai multa pricepere in manuirea cutitului si a tingirilor prin bucatarie. Nu este de neglijat nici preferinta multor gospodine, pentru a pregati retete gustoase, dar cu ingrediente putine si in cat mai putin timp posibil.
Chiar daca traditia romaneasca ne trimite la preparate cu care in copilarie eram obisnuiti, cum ar fi curcanul de Craciun sau la un preparat mai pretentios, in care sa folosesti porcarele pentru iarna, cum ar fi un piept de curcan umplut cu ciuperci, carnati si cascaval, la cuptor, retetele rapide sunt la mare cautare si in aceasta perioada de timp.
Ce imi doresc de fapt, de la incercarile mele culinare ! Incerc, de multe ori, sa scriu si retete mai simple, dar nu reusesc de fiecare data, nu pentru ca nu as dori, dar retetele mostenite de la parinti si rude apropiate, nu prea se „inghesuie” la acest gen de retete. Nu vreau sa zic, ca traditia familiei ma apasa si nu pregatesc si retete simple, vazute/ citite sau de ce nu, inventate de mine. Reteta de astazi face parte din ultima categorie.

Ingrediente de trebuinta in reteta: o bucata generoasa de muschi de porc (1,2-1,5 Kg), cartofi rosii (de marime potrivita), ciuperci albe sau brune, proaspete, usturoi, untura de porc/ ulei de floarea soarelui, ulei de masline, piper boabe, cimbru, sare grunjoasa, mustar boabe si mustar pasta.
Se cumpara din macelarie (de preferat de la o firma care vinde carne de porc, al carui sorici a fost parlit), o bucata de muschi de porc, cu ceva urme de grasime.
Cum stim daca porcul a fost parlit sau oparit ? Daca avem incredere in macelar, il intrebam. Carnea de la un porc parlit este rozalie, nu roscata.
Bucata de muschi, asezata intr-o tava de copt, se unge cu putina untura de porc sau cu ulei de floarea soarelui, se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe, proaspat macinat si cimbru uscat.

Ce ciuperci cumparam ? Se cumpara din market ciuperci albe sau brune, de preferat mai mari. Alegem ciuperci cu codita scurta, la care nu se vad lamelele negre de pe interiorul palariei. Ciupercile proaspete si tinere au lamelele rozalii.

Ciupercile se curata de urmele de nisip/ pamant folosind o pensula de bucatarie. Daca este nevoie, se spala sub jet de apa rece, numai inainte de a fi folosite in reteta.
De ce nu se spala ciupercile ? Ciupercile de crescatorie sunt de regula, curate. Trebuie doar periate cu o pensula. Ciupercile spalate cu mai mult timp inainte de utilizare isi pierd din calitati, se „scofalcesc” si se inegresc. Pastrate in frigider, spalate si neoparite/ necongelate rapid, ciupercile se inegresc repede si mucegaiesc sau chiar prind o pojghita de gheata.
Ciupercile mai mari se taie in patru, iar cele mai mici se pot lasa intregi. Ciupercile se pun intr-o tava de coacere, se stropesc cu ulei de masline si se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe, proaspat macinat si cimbru uscat.
Ciupercile se amesteca in tava, folosind mainile sau o lingura, pentru ca sarea grunjoasa si celelalte condimente sa fie peste tot.

Tava se poate acoperi cu o hartie de copt, umezita cu apa calduta si apoi stoarsa.
Tava se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit pentru 20-30 de minute (in functie de marimea ciupercilor).

Pentru sensibilizarea nasului gurmanzilor din jurul mesei ! In tava de copt ciupercile se poate adauga o mana de masline negre, mari, care prin coacere o data cu ciupercile vor accentua savoarea preparatului.
In tava de copt, langa muschiul de porc, uns cu grasime si asezonat se pot adauga catei de usturoi (nu este o greseala daca se infig cateii de usturoi direct in carne, in care s-a facut anterior o incizie cu varful unui cutit), boabe de piper, boabe de mustar, crengute de cimbru, foi de dafin.
Cine doreste poate pune rozmarin si boabe de enibahar/ boabe de coriandru.
Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc mare, pentru 15 minute, timp in care, pe carne, se va forma o crusta care va pastra sucul in interiorul bucatii de carne.
Se scoate tava din cuptorul aragazului si se unge bucata de muschi de porc cu mustar pasta.

Tava cu muschiul de porc uns bine cu mustar se acopera cu hartie de copt, umezita cu apa calduta si apoi stoarsa.

Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit pentru cca. 1,5-2 ore (in functie de marimea bucatii de carne).
Cartofii se curata de coaja folosind un cutit bine ascutit sau se pot curata folosind buretele de sarma utilizat in bucatarie. Daca sunt cartofi noi, se vor curata usor cu buretele de sarma.
Cartofii se pun la fiert in apa rece cu sare grunjoasa.

Cartofii pe jumatate fierti, scursi de apa intr-o sita, intregi sau taiati in 2/4 se aseaza intr-o tava de copt. Se picura ulei de masline pe cartofii fierti pe jumatate si se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe, proaspat macinat, cimbru uscat. Pentru un gust deosebit al cartofilor se pun in tava si cativa catei de usturoi.
Cartofii se amesteca folosind o lingura.

Pentru o savoare suplimentara a preparatului ! Muschiul de porc se scoate din cuptor si se lasa, sa se odihneasca in tava, 15-20 de minute, acoperit cu hartie de copt, inainte de a fi taiat cu un cutit bine ascutit. In timpul „odihnei”, carnea redevine mustoasa.

Preparatul se serveste cald (muschiul de porc fiind taiat in felii groase de 2-3 cm), cu garnitura din cartofi si ciuperci. Minunatul sos de carne, cu mustar si celelalte condimente se va imprastia pe feliile de carne servite.
Pentru a nu cadea greu la stomac, de pe masa sarbatoreasca nu pot lipsi muraturile in otet.

Un pahar cu vin rosu este bine venit, pentru un festin desavarsit.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Daca nu ati facut, inca, meniul pentru sarbatori, mai aveti putin timp la dispozitie, daca abia acum va ganditi, sa incepeti statul pe la cozi. Vanzoleala specifica acestor sarbatori de iarna care se apropie, a inceput deja. Toata lumea cere (parca toti vor, sa fie serviti imediat), fetele din spatele galantarelor se agita (mai mult fara rost), noi cumparatorii (fara exceptie) facem marunt din buze si incercam (de multe ori fara succes) sa-i dam la o parte pe cei certati cu statul la rand, ca asa-i romanul.
Experimentam aceasta reteta chiar acum si in casa este un miros fffff placut….Abia asteptam sa ne infruptam din aceste bunatati. Multumim pentru reteta!