Pizza este intotdeauna bine venita, mai ales pentru cina, cand nu ai prea mult timp la dispozitie si ai venit acasa cu „soriceii” deja prezenti in stomac si destul de activi, fiind gata montati inca de la serviciu, din motive lesne de inteles – te-ai luat cu munca si ai sarit peste masa de pranz (nerecomandabil insa, macar un covrig sau un pateu, ceva acolo, sa servesti in fuga, langa a „n”-a cafea din ziua respectiva) ori datorita sedintelor (sau cum le zice acum – intruniri pentru stabilirea drumului de urmat in firma) care s-au intins in timp, mai mult decat era programat.
Cum ne „gospodarim” timpul ? Aluatul pentru pizza se pregateste rapid, imediat ce ai intrat pe usa casei tale, ai lasat geanta in cuier si ai imbracat hainele de casa. O sa ai destul timp de citit e.mail-uri cat timp se raceste aluatul in frigider. Chiar si pentru un dus racoritor dupa dogoarea de afara, va fi timp suficient.
Urmatorul pas este sa „vizitezi” frigiderul si camara pentru a identifica toate ingredientele disponibile pentru pizza din ziua respectiva.

Ingrediente de trebuinta in reteta: porcarele (carnati si carne afumata din borcanul cu untura), suc de rosii, cascaval afumat, branza telemea de oaie si branza telemea de vaca, oua de gaina, sunca afumata si sunca sarata, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru, rozmarin.
Aluatul rapid pentru pizza se face la fel ca in reteta de pizza rapida.

Se pot folosi porcarele pentru iarna din cele facuta la Craciun, pastrate in borcane, in untura de porc.

Aceste porcarele se scot din untura si se incalzesc intr-o tigaie, apoi se portioneaza in felii/ bucati, potrivite ca marime.

Se pot folosi si porcarele neconservate in untura de porc, pastrate in pungi din plastic, la congelator.
Folosesc suc de rosii galbene cum face sotia mea, din cel pregatit de cu toamna, din ultimele sticle disponibile in camara.

Branza si cascavalul afumat se vor utiliza sub forma de felii subtiri, dar si date pe razatoarea mare.
Ouale se pot folosi fierte sau puse ochi pe blatul de pizza.
Sunca se taie bucati subtiri.

Aluatul pentru pizza tinut la frigider cel putin 30 de minute se intinde cu sucitorul si se aseaza intr-o tava de copt.

Pe foaia de aluat se intinde suc de rosii si se presara putina sare grunjoasa, piper boabe, proaspat macinat, cimbru uscat si/ sau rozmarin, dupa gust.
Pentru un gust aparte ! In aluat se poate pune cimbru uscat si/ sau rozmarin.
Din aluat se fac mici „cotloane” in care se pun ouale ochi.
Pe foaia de aluat se pun celelalte ingrediente: felii de carne afumata si bucati de carnati, bucati de sunca afumata si sunca sarata, feliate subtire, cascaval si branza, date pe razatoarea mare si deasupra felii de branza si de cascaval afumat.

Tava de copt cu toate cele puse pe aluat se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit.
Cat timp dureaza coacerea ? Pizza este gata coapta atunci cand marginile aluatului sunt rumenite si se desprind de tava de copt, iar branza si cascavalul s-au muiat, devenind o masa moale care degaja miroazne tainice, ce iti gadila placut narile.
Pizza poate fi modelata si pe rotund. Din cuptor, pizza va iesi la fel de aratoasa si de gustoasa.

La un asa festin nu poate lipsi o bere rece sau un pahar de vin alb sau rosu.
Daca prin camara mai sunt borcane cu castraveti si/ sau gogosari in otet, vor fi bine primiti de meseni. Gurmetii profesionisti vor aprecia cum se cuvine aceste „acrituri” langa aceasta pizza care este destul de sarata.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Intotdeauna se va gasi cate ceva prin frigider si/ sau prin camara pentru a pregati retete rapide si gustoase, daca atunci cand faci cumparaturi mai pastrezi cate ceva si mai ales daca toamna se fac conserve si muraturi, iar pentru iarna se pregatesc afumaturi. Se gasesc si prin market de toate, dar parca nu este acelasi lucru. Gustul preparatelor facute cu mana ta este unic, iar satisfactia si bucuria din privirile celor din jurul mesei conteaza enorm pentru orice bucatar, fie el amator sau profesionist.