Inainte de marea autoizolare (se pare ca se termina in curand, om vedea cum, in ce conditii pentru noi, cei mai in varsta), ca orice pofticios care se respecta am dat o raita prin market-uri sa cumpar cateva ingrediente pe care le folosesc mai rar prin retetele mele plecand de la ideea ca e bine sa ai atunci cand poftesti la ceva anume. In autoizolare, poftele culinare nu au cum sa lipseasca, as zice chiar deloc.
A nu se intelege gresit. Desi am trecut prin cateva situatii de restriste, in anii de trista amintire, nu am facut stocuri de faina, zahar, ulei, fasole boabe, ceapa sau otet, din simplul motiv ca nu cred in agitatori de niciun fel, nu imi place imbulzeala si nici nu cheltuiesc aiurea.
Nu mi-am propus sa nominalizez tot ceea ce am pus in cosul de cumparaturi de pe rafturi, gratie pandemiei, in ideea de a umple pagina. Dovleacul galben, lunguiet si guliile, niste piept de rata, o conserva mare de 0,9 Kg de ton galben si o salata din fructe de mare mi-au atras atentia si am cumparat, fara a exagera insa cantitativ.
Dovleacul, ca ingredient de referinta, nu l-am regasit in retetele mostenite, decat ocazional. O placinta cu dovleac si jumatati de dovleac cu nuci si miere la cuptor sunt 2 retete pe care le-am facut, am poze, dar nu le-a venit inca randul la a fi scrise.
Amintiri, amintiri …. ! In copilaria mea nu imi amintesc sa fi pregatit mama si bunica alte retete cu dovleac in afara celor mentionate anterior. Pe mine nu m-a dat pe spate niciodata, placinta cu dovleac. Copiii mei au mancat la una din surorile mele si le-a placut. A venit imediat comanda ferma si a trebuit sa ma conformez si eu.
Bunica cultiva dovleci in gradina din spatele casei si ii lasa sa creasca mari, recoltandu-i toamna tarziu. Dovlecii se pastrau bine in magazia de lemne, in paie si se dadeau la porc toamna tarziu si iarna pana la ignat, sa faca porcul un lat de palma de grasime pe spate, sa aiba din ce se face sunca afumata.
De-ale gospodinei ! Prin vara anului trecut, in special, chiar cu vreo 2-3 ani in urma, am dat mai multa atentie dovlecilor expusi pe tarabe. Am aflat direct de la producatori (am scris bine producatori, nu comercianti, caci acestia din urma nu au cunostinte despre tipurile de dovleac care se cultiva in camp, doar isi dau cu parerea) care dovleac se foloseste pentru un preparat dulce si care dovleac se foloseste la garnituri sau la supe crema.
Ce retete pregatim in familie ? Retetarul familiei pe baza de dovleac nu este spectaculos, sunt inca la inceput, exersez si experimentez. Uneori, chiar ma documentez cautanad retete cu dovleac pe internet.
Combinand retete de-ale mele, mai vechi (nu cu dovleac ca ingredient principal), cu ceva idei noi, tot de-ale mele, am preparat supa crema de dovleac cu leurda si hribi.
Mi-am pus intrebarea, gospodareste vorbind – daca tot este o leguma, de ce dovleacul nu s-ar putea pune la cuptor impreuna cu alte legume pentru a pregati o garnitura la carne ? Asa a aparut friptura inabusita cu dovleac si cartofi la cuptor si coasta de porc cu cartofi si dovleac la cuptor.
Mi-am zis ca dovleacul ar putea merge si cu peste, de ce nu ? Asa a aparut crap la cuptor in sos de praz cu dovleac copt.
Ideile noi se nasc si atunci cand scriu o reteta ! Cautand prin propria arhiva de poze dupa retete cu dovleac am fost surprins ca nu gasesc un piure’ cu dovleac desi imi amintesc ca am pregatit o astfel de garnitura de dovleac in amestec cu cartofi. Notez ideea si candva se va materializa, cu siguranta.
Despre cartofi dulci. Cartofii dulci, dupa culoare si gust par a se asemana cu dovleacul galben. Nici cu cartofii dulci nu sunt mare prieten, in sensul ca nu i-am prea folosit in retetele mele.
Am pregatit o data cartofi dulci, felii puse pe gratar ca garnitura la peste, dupa cate imi amintesc, fara a gasi insa poze in arhiva proprie. Deci ? Ori memoria imi joaca feste (posibil, la varsta mea), ori doar mi-am propus sa pregatesc niste cartofi dulci si am uitat. Posibil sa nu fi facut poze. Am notat si aceasta noua idee.

Ingrediente de trebuinta in reteta: piept de porc cu sorici (de preferat cu sorici parlit), legume (cartofi noi, dovleac, ardei gras, ceapa lunguiata, catei de usturoi), ciuperci albe/ ciuperci brune, proaspete; sare grunjoasa, piper boabe, crengute de cimbru uscat, crengute de rozmarin, foi de dafin, varza rosie, ulei de rapita, ulei de masline extravirgin, otet din vin alb/ otet de mere si miere.
Ce carne cumparam ? In macelarie sunt expuse bucati mari, lespezi intregi din piept de porc cu fleica cu tot, carnea fiind impanata cu grasime subtire, putina. Prefer sa cumpar o lespede intreaga, la 3-4 Kg din care sa pot imparti/ alege, in functie de preparatele pe care mi le-am propus sa le gatesc.

De ce sa cumparam bucata de carne de porc cu sorici parlit ? Mai intai iti usurezi munca. Cand cumperi carnea cu sorici oparit, va trebui sa barbieresti soriciul folosind un cutit cu lama subtire, dupa ce anterior l-ai parlit la flacara mare a aragazului. Preparatul final va fi mai savuros.
Uneori este nevoie de o parlire suplimentara, chiar daca ai cumparat fleica cu sorici parlit. Prin parlirea si barbierirea soriciului se indeparteaza tot parul ramas pe sorici.
Prevederea este mama intelepciunii culinare ! Intotdeauna o bucata de fleica de porc cu sorici, la gratar sau coapta, in cuptorul aragazului, bucata mare, intreaga, portionata dupa preparare si pusa in pungi din plastic alimentar, la congelator este aur curat.
Cand soriceii isi incep goana prin stomac si te intrebi ce sa pui pe masa, o gospodina prevazatoare scoate un pachet din rezerva strategica, decongeleaza carnea rapid, in cuptorul cu microunde, prajeste o tigaie de cartofi si gata cina.
[ingredients title=”Ingredients”]
- felii din piept de porc, groase de 1,5 cm, cu putina grasime si sorici parlit.
- cartofi noi,
- dovleac galben, lunguiet,
- ardei gras, rosu,
- ciuperci albe/ ciuperci brune, proaspete,
- ceapa lunguiata,
- varza rosie.
[/ingredients]
Ce facem cu fleica de porc decupata din lespedea de carne cu sorici ? Din bucata cumparata am decupat partea de fleica, fara oase si o parte mai groasa cu putine oase/ coaste pe care o voi folosi ulterior la un alt preparat – rulada din fleica de porc umpluta cu ficatei de curcan.

Feliere fleica de porc in fasii subtiri pentru o coacere rapida.
Din bucata mare de fleica de porc am taiat apoi felii groase de 1, 5 cm, fara os care sa se poate coace rapid, in cuptorul aragazului, pe un gratar (l-am imprumutat, din camara, pe cel folosit la iarba verde, direct pe jar).

Se observa carnea impanata cu grasime, ceea ce va da o savoare deosebita preparatului final.

Pregatire legume in tava de copt in vederea coacerii.
Am curatat niste cartofi noi si i-am taiat bucati mai mari.
Am curatat de coaja, o jumatate de dovleac (vedeta retetei) si l-am portionat in bucati de marimea cartofilor taiati deja.
Un ardei gras, rosu l-am taiat in bucati de marimea cartofilor si a dovleacului.

Ciupercile brune, mai mari, le-am taiat in doua.
Am curatat cateii de usturoi si i-am lasat intregi.
Am curatat de coaja ceapa lunguiata si am taiat-o in doua.
Am picurat ulei de rapita si am asezonat legumele si ciupercile cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat. Am amestecat bine folosind mainile. Nu este o greseala daca se foloseste o lingura de bucatarie.
In tava de copt am adaugat foi de dafin, crengute de cimbru si crengute de rozmarin.

Secretul bucatarului ! S-au taiat legumele la dimensiuni cat mai apropiate ca marime pentru ca acestea sa se patrunda uniform si in acelasi timp. Legumele se amestece bine in tava, in timpul coacerii, pentru a nu se usca.
[directions title=”Directions”]
- Pregatire legume/ feliere la dimensiuni apropiate, asezare in tava de copt, asezonare si amestecare cat mai uniforma.
- Feliere cap de piept/ fleica de porc in bucati subtiri de 1,5 cm grosime, asezonare si asezare intr-un gratar dublu din cel folosit la iarba verde.
- Gratarul cu carne se aseaza in tava de copt deasupra legumelor.
- Coacere preparat in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit spre mare. Amestecare periodica in legume cu o lingura cu coada lunga si intoarcere gratar cu feliile de carne.
- Pregatire salata de varza rosie.
- Montare si servire preparat pe farfurii intinse, incalzite.
[/directions]
Asezare pe gratar felii din piept de porc.
Feliile taiate din capul de piept/ fleica de porc se picura cu putin ulei de rapita si se asezoneaza cu sare grunjoasa, cimbru uscat si piper boabe proaspat macinat.
Feliile din piept de porc asezonate se pun in gratarul dublu folosit la iarba verde.
Gratarul cu feliile din piept de porc se pune in tava de copt cu legume, deasupra legumelor.

De ce am folosit gratarul de peste utilizat la iarba verde ? Pentru o coacere omogena, rapida, a intregului preparat, la foc mare este necesara intoarcerea carnii si amestecarea legumelor, periodic.
Coacerea preparatului.
Tava de copt se introduce in cuptorul aragazului, bine incins, la foc potrivit spre mare.

Se supravegheaza coacerea prin geamul de la usa cuptorului aragazului.
In timpul coacerii, focul fiind mare, carnea sfaraie, grasimea se topeste si cade in tava de copt, pe legume. Felia de carne cu grasime capata o culoare aramie si devine crocanta. Este exact ceea ce orice gospodina care se respecta isi doreste de la acest preparat.

Atentie la coacerea preparatului ! In timpul coacerii va fi nevoie de 3-4 intoarceri ale gratarului si tot de atatea ori sa se amestece in legume.
Gratarul fiind dublu si cu coada se poate scoate usor din tava, folosind o manusa de bucatarie, tine in mana si intoarce. Cu cealalata mana se poate amesteca in legume folosind o lingura de bucatarie cu coada lunga.
Legumele nu trebuie sa se usuce, motiv pentru care amestecarea cu lingura cu coada lunga este o operatie care se face insistent, nu brusc, pentru a evita ruperea legumelor si a strica astfel fasonul preparatului.

Montarea si servirea preparatului.
Feliile de carne se scot din gratarul dublu folosind furculita de bucatarie cu coada lunga si se pun in tava de copt, deasupra legumelor pentru cateva minute. Tava se acopera cu hartie de copt.
Preparatul se monteaza pe farfurii intinse, incalzite, pentru a nu se intari grasimea pe farfurie.

Secretul bucatarului ! Incalzirea farfuriilor se face in cuptorul aragazului, 4-5 minute, cu focul oprit, dupa ce s-a scos preparatul care este lasat sa se odihneasca acoperit cu hartie de copt.
La acest preparat se serveste o salata de varza rosie.

Secretul bucatarului ! Salata de varza proaspata (alba sau rosie) se taie fideluta folosind un cutit bine ascutit, cu lama subtire si lata. Varza taiata fideluta se amesteca cu sare grunjoasa si se freaca cu mana. Se lasa intr-un vas, 10-15 minute, timp in care varza isi lasa apa. Se ia varza tocata si sarata in pumni si se stoarce, apoi se poate adauga ulei de masline extravirgin si otet de mere si miere sau otet alimentar, din vin alb, de 9 grade.
La acest preparat, un pahar cu vinul casei din smochine nu poate fi refuzat.

Avertisment ! Vinul facut de mine din smochine nu este vin de chef, se bea cu mila, nu cu manie proletara. Paharul din poza este doar pentru poza, nu pentru chef. Este un vin aspru, tare, puternic parfumat care se potriveste de minune cu carnea grasa de porc.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nutritionistii critica carnea de porc, in special pe cea grasa, nu o recomanda pentru un consum de toata ziua. Dar vorba romanului, fie el gurmand sau gurmet, profesionist sau neprofesionist – tot porcul este cea mai buna leguma.