Sarbatorile de iarna bat la usa. Ca in fiecare an, gospodinele se pregatesc din timp pentru a pune pe masa de sarbatoare in familie, din ziua de Craciun, cele mai alese bucate. Multe dintre aceste bucate sunt traditionale, cum ar putea fi altfel ?!
De-ale cumparatorilor ! Vanzoleala din market-uri, piete sau targuri, in jurul sectoarelor/ meselor/ casutelor cu bunatati traditionale nu conteneste cat este ziua de lunga. Slava Domnului, oferta este pentru toti, cu de toate, chiar si pentru cei mai simandicosi si mai pretentiosi dintre cumparatori.
Sacosele grele sunt purtate cu mandrie de barbati care gafaie in urma consoartelor puse pe cheltuielile de sarbatoare trecute in listele intocmite din timp.
De-ale familiei mele ! Am decis de comun acord cu consoarta ca anul acesta sa nu ne avantam prea tare (doar cat sa zicem ca nu am uitat) in pregatirea porcarelelor pentru iarna, in propria gospodarie, doar de pofta si pentru mesele sarbatoresti de Craciun si Anul Nou.
Ce masa de sarbatoare este aceia fara toba si caltabos (de multi ani cumpar direct de la un producator agreat), carnati proaspeti (productie proprie), carne afumata si carnati afumati (am achizitionati de la acelasi producator agreat) sau jumari (le pregatesc in tuciul mostenit de la mama, in propria bucatarie, din fleica de porc cumparata, din cea impanata, slanina subtire cu mai multa carne).
Masa de Craciun este traditionala si traditia se respecta obligatoriu in familia mea ! Ne strangem laolalta parinti cu copii si cuscri.
Piftia de porc, delicatesele din urechi de porc afumate, sarmalele cu carne tocata de porc, turta cu jumari sunt preparate care deschid festinul.
Pulpa de porc la cuptor, porcarelele la cuptor sau cozonacul nu au cum sa lipseasca de la masa de Craciun.
Fara mancare consistenta nu ar merge bauturile – tuica de prune, fiarta cu boabe de piper si vinul casei rosu din struguri sau muraturile taranesti ?
Nu uitam de propria sanatate ! Cum varsta isi cere drepturile, mai putina carne de porc si grasimi animale sunt de avut in vedere, motiv pentru care ne indreptam atentia culinara si spre preparate din piept de curcan.
In familie pregatim piept de curcan la tigaie – piept de curcan cu bacon, praz, ciuperci si smantana, la tigaie; piept de curcan cu ciuperci pleorotus trase in unt si sfecla rosie.
Ruladele cu piept de curcan, la cuptor nu lipsesc din retetarul familiei mele – rulada din piept de curcan umplut cu cascaval, invelit in prosciuto; rulada din piept de curcan, umpluta cu ciuperci si mozarella; piept de curcan umplut cu ciuperci, carnati si cascaval, la cuptor; rulada din piept de curcan cu spanac.
In familie este bine venit oricand, ostropelul din piept de curcan, servit imediat dupa aperitive, inainte de a aparea pe masa friptura.
Ingrediente de trebuinta in reteta: piept de curcan, ciuperci proaspete, catei de usturoi, praz, ardei capia, rosii, cascaval afumat/ parmezan, unt prospat, verdeturi – marar, patrunjel, busuioc, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, ulei de masline extravirgin, zeama de lamaie.
Pregatirea pieptului de curcan in vederea coacerii impreuna cu legumele.
Pieptul de curcan se feliaza pe latime in bucati de 1-1,5 cm grosime. Potrivirea la aceeasi grosime pentru o prajire rapida a feliilor de carne se face prin batere (nu este obligatoriu pentru a nu distruge fibra carnii) cu ciocanul pentru carne.
Prajire felii din piept de curcan. Feliile de carne se prajesc in ulei de masline bine incins intr-o tigaie, la foc iute, pe ambele parti, doar cat sa se schimbe culoarea carnii de la roz la alb cu usoara rumenire.
Carnea prajita partial se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat.
Asezarea bucatilor din piept de curcan pentru coacere impreuna cu legumele.
Feliile de carne prajite usor se pun intr-un vas termorezistent impreuna cu uleiul de prajire. Pe carne se picura zeama de lamaie.
Pregatirea ciupercilor si a legumelor pentru coacere impreuna cu pieptul de curcan rumenit.
Ciupercile proaspete care se folosesc sunt de preferat a fi mici. Ciupercile mici se lasa intregi. Ciupercile mai mari se taie in 2 sau in 4.
Ingredients
- piept de curcan,
- ciuperci proaspete,
- praz,
- rosii,
- ardei capia,
- usturoi,
- unt proaspat,
- cascaval afumat.
Prazul bine spalat se taie rondele. Usturoiul se feliaza subtire.
Calirea legumelor si a ciupercilor ! Ciupercile si legumele se calesc in amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.
Se asezoneaza cu sare grunjoasa, cimbru uscat si piper boabe proaspat macinat.
Adaugare fasii de ardei capia si felii de rosii peste ciupercile si legumele calite. Ardeiul capia se taie fasii subtiri. Rosiile se feliaza subtire.
Rosiile si ardeii capia, felii se adauga in tigaie.
Se continua calirea legumelor si a ciupercilor, amestecand cu o lingura din lemn pentru omogenizarea ingredientelor.
Spre sfarsitul calirii, amestecul de ciuperci si legume se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat (cu mila, s-a mai asezonat in prima faza de calire).
Pentru a se obtine un preparat deosebit, in tigaie se adauga o lingura de unt proaspat. Se amesteca cu lingura din lemn.
Verdeata (marar, patrunjel si frunze de busuioc) se toaca marunt.
Directions
- Feliere piept de curcan si rumenire intr-o tigaie in amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin. Asezonare carne gata rumenita.
- Feliere ciuperci si legume, tocare marunt.
- Calire ciuperci, praz si usturoi in amestec de ulei de masline extravirgin si unt proaspat.
- Continuare calire dupa adaugare rosii taiate rondele si ardei capia taiat fasii.
- Asezonare ciuperci si legume. Adaugare o lingura cu unt proaspat in legumele si ciupercile calite.
- Feliile din piept de curcan rumenite se pun intr-un vas termorezistent, iar deasupra se adauga ciupercile si legumele calite.
- Preparatul se introduce in cuptorul incins al aragazului la foc protrivit.
- La sfarsitul coacerii preparatului se adauga cascaval afumat/ parmezan dat pe razatoarea mare. Preparatul se coace in continuare pana se topeste cascavalul/ parmezanul.
- Servire preparat cald pe farfurii incalzite.
Cand ingredientele s-au muiat suficient se adauga verdeata tocata marunt. Se omogenizeaza cu lingura din lemn.
Amestecul de legume si ciuperci impreuna cu lichidul de calire se adauga in vasul termorezistent peste feliile din piept de curcan rumenite.
Coacerea preparatului !
Vasul termorezistent se introduce in cuptorul incins al aragazului la foc potrivit, chiar mic pentru 10-15 minute timp in care se omogenizeaza gusturile.
In vasul de copt se adauga cascaval afumat/ telemea de oaie/ parmezan, pe deasupra preparatului.
Se continua coacerea preparatului pentru inca 5-10 minute pana se topeste cascavalul.
Servirea preparatului.
Preparatul se serveste cald pe farfurii incalzite. Incalzirea farfuriilor se face in cuptorul incins al aragazului, cu focul oprit.
Atentie ! Vasul termorezistent se manevreaza folosind manusile de bucatarie. Frige si n-are gura sa strige !
Acest preparat se serveste in anotimpul cald cu o salata de sezon, iar in sezonul rece cu muraturi asortate in otet.
Un pahar de bere neagra merge de minune.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Imi este greu sa cred ca sarbatorile de iarna nu sunt cinstite asa cum se cuvine de catre romani chiar daca sunt departe de locul in care s-au nascut. Aceasta reteta destul de simpla, cu putine calorii (aviz celor care tin regim pentru slabire) poate fi preparata si pentru ziua de Craciun sau pentru noaptea de Anul Nou si servita inainte de friptura de proc sau in loc de friptura de porc.