Prazul este leguma mult apreciata de catre olteni si nu numai. Irlandezii o considera leguma care nu poate lipsi din retetarul lor national.
Sarbatoarea prazului ! Zaibarul si Prazul au festival regional in toata Oltenia, la sfarsitul lunii octombrie, in fiecare an. La festival se pregatesc mancaruri traditionale din legume si zarzavaturi si nelipsitul praz. Miroaznele tainice care te invaluie in zona festivalului de la Bailesti atrag turisti din toata tara si din lume, imbiindu-i sa guste din mancarurile aburinde.
Cum sa devii pofticios ? Cei care nu au mancat niciodata praz, atunci cand o fac devin instantaneu pofticiosii de serviciu ai preparatelor cu praz. Prazul denumit si ceapa blanda, servit crud cu paine calda abia scoasa din test, felii de sunca afumata si un pahar de zaibar este o gustarica greu de refuzat in zilele festivalului.
Suporterii echipei de fotbal nu se lasa mai prejos ! Prazul reprezinta stindardul cetelor de suporteri ai echipei de fotbal fanion a Craiovei, este sorcova fanilor cand echipa lor castiga si suporteri ai echipei adverse se indreapta tristi spre trenul cu care au venit in Banie cine stie de pe unde, din tara sau ceva mai rar de prin Europa.
Beneficii pentru sanatate ! Prazul servit crud este remediu pentru constipatie, balonari, dureri abdominale. Decoctul de praz cu miere de albine reprezinta un tratament naturist, apreciat cum se cuvine pentru inflamatii ale cailor respiratorii, raguseala, tuse, faringita.
In familia mea nu neglijam prazul ! Pregatim mancaruri de praz – mancare de praz cu masline, mancare de praz cu prune uscate, mancare de castraveti cu limba, praz si masline; praz umplut cu carne tocata, mancare de prune si praz cu pulpe de gaina, limba de porc fiarta, cu praz si masline.
In anumite tocanite punem praz – tocanita din piept de pui, praz si pleorotus, tocanita de hribi cu praz.
Folosim praz in ciorbe – ciorba acra de praz cu afumatura, ciorba de praz cu ghebe, ciorba de praz cu hribi uscati si macris, alaturi de radacinoasele obisnuite sau in supe crema – supa crema de legume si ciuperci, supa crema de legume cu crutoane si cascaval afumat.
In prepararea sosului pentru fripturi, prazul detine un loc bine stabilit – muschiulet de porc cu legume, la tigaie, in sos de praz, ciuperci si smantana; ceafa de porc la cuptor cu cus-cus si praz, piept de curcan cu bacon, praz, ciuperci si smantana la tigaie; piept de rata cu telina coapta si sos de praz, ciuperci si smantana.
Folsim praz la prepararea sosului pentru paste fainoase cu diverse umpluturi – tortellini umplute cu prosciuto in sos de praz, ciuperci si smantana, la paste fainoase cu peste – pilaf de orez cu praz si macrou prajit sau cu fructe de mare – paste umplute cu crab si creveti in sos de praz, ciuperci si smantana; paste panzerotti umplute cu crab in sos de praz, ciuperci si smantana.
In familie pregatim tarta cu praz – umpluturi de post pentru tarte.

Ingrediente de trebuinta in reteta: fleica de porc coapta in cuptor, praz, masline, ardei gras, rosii, suc de rosii, usturoi, marar si patrunjel verde, ulei de masline extravirgin/ untura de pasare, sare grunjoasa, piper boabe.

Prezentare ingrediente folosite in reteta.
Prazul l-am cumparat de pe tarabele de la precupetele din piata. Prazul din market este prea iute pentru gustul meu.
Cum pastram prazul ? Prazul cu mustati lasate 1-2 cm (curatate de pamant/ nisip, dar nespalat), cumparat toamna tarziu se poate pastra 2-3 luni invelit in ziar, intr-o cutie de carton pusa in balcon. Partea alba de praz cu putina parte verde se poate pastra in frigider, in cutia pentru legume, cca. 1 luna, cu conditia ca din cand in cand si/ sau inainte de folosire sa-l cureti de foile care se usuca.
Alternativa la preparare ! In reteta se pot folosi ardei si rosii congelate rapid in toamna si pastrate in pungi din plastic alimentar. Aceste legume se vor folosi nedecongelate, adaugandu-se in cratita de preparare direct in amestecul de calire (untura de pasare si ulei de masline extravirgin).
[ingredients title=”Ingredients”]
- praz,
- masline,
- fleica de porc coapta,
- ardei gras,
- rosii,
- suc de rosii.
[/ingredients]
Gospodina care pastreaza se descurca repede la nevoie ! In reteta am folosit o bucata de fleica de porc pregatita anterior, la cuptor (bucata mare, de 1,5 – 2 Kg) si pastrata in congelator, in punga din plastic alimentar.
Sa fim prevazatori ! Cand cumpar fleica de porc cu sau fara sorici si o pregatesc la cuptor sau la gratar cumpar o bucata mai mare (tot folosesc cuptorul/ gratarul).

Pregatire mancare de praz cu masline. Sosul preparatului se pregateste intr-o cratita in care s-a incins ulei de masline extravirgin si putina untura de pasare (optional).
Tocare legume. Ardeiul gras se toaca fasii. Prazul se taie rondele groase. Rosiile curatate/ necuratate de pielita (optiunea gospodinei) se toaca marunt. Usturoiul se taie fasii subtiri. Verdeata (marar si patrunjel) se toaca marunt.
[directions title=”Directions”]
- Calire praz, ardei gras, rosii si usturoi impreuna cu masline intr-o cratita, in ulei de masline extravirgin.
- Pregatire sos prin adaugare suc de rosii. Se da in cateva clocote.
- Feliere fleica de porc gata pregatita in cuptorul aragazului.
- Adaugare bucati de fleica in sosul de praz si masline. Omogenizare gusturi prin fierbere 10-15 minute.
- Servire preparat cald cu muraturi taranesti si mamaliga calda.
[/directions]
Legumele tocate impreuna cu maslinele se calesc in ulei de masline extravirgin.
Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
Amestecul se omogenizeaza folosind o lingura din lemn.

Se foloseste si suc de rosii pregatit in toamna.
Fierbere preparat. Cand prazul s-a muiat se adauga sucul de rosii. Se da in cateva clocote.

Verdeata tocata se adauga in cratita cu legume si masline. Se amesteca cu lingura din lemn.

Feliere bucata de fleica coapta. Bucata de fleica coapta se lasa sa se decongeleze doar atat cat sa se poata fi feliata folosind un cutit bine ascutit.
Carnea coapta se feliaza in bucati potrivite ca marime, in functie de numarul celor care se aseaza pofticiosi in jurul mesei din bucatarie.
Definitivare preparat. Feliile de carne se pun in sosul de praz, rosii si masline. Se da in clocot pana carnea se dezgheata total si sosul se imbogateste cu miroasele din carne.

Servire preparat.
Preparatul se serveste pe farfurii intinse – bucata(i) de carne invelita in mult sos de praz, rosii si masline.

Acest preparat se serveste cu mamaliga calda si muraturi taranesti asortate.

Oare ? Sa vad pofticiosii de serviciu daca ezita sa moaie cu mamaliga calda in minunatul sos ?! Mmmm … !
Merge de minune un pahar cu vinul casei rosu din struguri.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu omiteti prazul din preparatele voastre. Nici nu stiti ce pierdeti. Incercati aceasta reteta si va veti convinge sa folositi praz tot mai des in retetele voastre.