Vrei, nu vrei si iti faci coada colac cautand tot felul de motive sa nu calci in bucatrie, prin preajma aragazului, dar intr-un final nu ai incotro si tot ajungi sa manuiesti tigaia. Mananci o data, hai de 2-3 ori la rand racituri (daca ai fost harnic si prevazator, le-ai pregatit din timp cand suportai ceva ma lesne caldura din bucatarie si ai mai pastrat pachetele prin congelator pentru zile de canicula) de prin frigider, cu o salata de sezon facuta la iuteala si/ sau cu mustar, hrean.
Gusturile nu se discuta, dar nici nu se preiau orbeste ! Reclamele pentru mezeluri invadeaza pauzele publicitare de la tv (doar cele la medicamente le intrec, in timpul alocat) si pliantele marilor magazine. Mezelurile, chiar cele de firma, cumparate de prin market nu sunt printre optiunile mele, cu atat mai putin pentru consum in perioade caniculare.
Preferam preparatele pregatite in familie, care se pot servi foarte bine calde sau reci, avand avantajul ca se pot pastra si la congelator – rulada din pecie de porc, coapta; rulada din piept de pui perpelita la cuptor, rulada din fleica de porc cu sorici, pecie de porc cu sorici parlit, preparata rapid; pasta tartinabila din pecie de porc, pecie de porc fiarta cu mirodenii, rulada din piept de curcan cu spanac.
Preparate rapide din retetarul familiei mele ! Pregatim la iuteala preparate diverse, la tigaie – muschiulet de porc cu legume si ciuperci la tigaie, in sos de smantana; piept de rata cu cartofi taranesti, la tigaie; piept de curcan cu bacon, praz, ciuperci si smantana la tigaie, muschiulet de porc cu legume, la tigaie; mititei tigaie si spata de miel la tigaie cu coniac flambat sau preparate la gratar – mititei cu legume in folie, la gratar; mititei campenesti cu carne pregatita in casa, piept de rata la gratar cu cartofi noi fierti cu unt, fleica de porc la gratar si cartofi prajiti.
Salatele de sezon pot fi baza unui pranz/ cina de efect ! In perioadele caniculare, salatele de sezon nu pot lipsi de la masa – salate rapide de sezon, salate cu de toate pentru toti. Nu este obligatoriu sa se presare branza sau cascaval afumat, date pe razatoarea mare, pe salata.
Daca pentru pregatirea salatelor timpul alocat este ceva mai mare, se taie la repezeala rosii, castraveti si ardei. Sarea grunjoasa este la indemana dupa pofta fiecaruia. O ceapa cu foaia groasa si mai dulce plus 2-3 catei de usturoi si un ardei mai putin iute vor ajuta digestia.
Ingrediente de trebuinta in reteta: muschiulet de porc, prosciuto (de preferat afumat), dovlecei, lamaie, usturoi, unt proaspat, cascaval afumat, ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe, marar si patrunjel verde, frunze de busuioc, otet din orez.
Pentru aceasta reteta este de preferat ca pe muschiulet sa existe putina grasime de porc.
Ingredients
- muschiulet de porc,
- dovlecei proaspeti, cruzi,
- prosciuto afumat,
- cascaval afumat,
- unt proaspat,
- otet din orez.
Muschiuletul de porc se clateste sub jet de apa rece si se tamponeaza cu hartie absorbanta.
In reteta sa poate folosi cascaval afumat (de preferat) sau cascaval neafumat, mozarella mai tare (din cea care se vinde bucati). Cine agreaza branza topita o poate folosi, cu conditia sa cumpere o branza de calitate (din cea la calup, dubla ca pret fata de cea feliata sau in cutii, bucati invelite in sic.
Din secretul deliciilor culinare ! Branzeturile afumate adaugate in carne care se moaie/ se topesc partial la caldura au rolul de a inobila gustul preparatului si de a fragezi suplimentar, carnea.
Muschiuletul de porc se taie rondele mai groase (2-2,5 cm grosime) care se aplatizeaza pe taietura, prin apasare cu palma.
Cascavalul afumat se taie felii groase si apoi in romburi cu latura de 1-1,5 cm.
In fiecare bucata de muschiulet de porc se face o crestatura cu varful cutitului si se introduce cate un cub/ romb de cascaval afumat.
Directions
- Spalare muschiulet de porc sub jet de apa rece si uscare prin tamponare cu hartie absorbanta.
- Taiere muschiulet de porc in rondele groase de 2-2,5 cm grosime, folosind un cutit bine ascutit. Aplatizare rondele din carne prin apasare cu palma.
- Crestare rondele de carne cu varful unui cutit si introducere in fiecare crestatura cate un romb/ cub de cascaval afumat.
- Invelire rondele din carne, aplatizate, cu cascaval introdus in crestatura din carne, cu prosciuto afumat.
- Prajire rondele de carne invelite in prosciuto, pe rand, in putin ulei de masline extravirgin pana se rumeneste prosciuto si carnea devine rozalie.
- Scoatere din tigaie, rondele de carne invelite in prosciuto, prajite, intr-o alta tigaie.
- Feliere dovlecei pe razatoare sau pe feliator special. Feliere catei de usturoi la cutit.
- Calire dovlecei, la foc iute, in grasimea ramasa de la prajirea rondelelor de carne invelite in prosciuto.
- Pe dovleceii caliti se adauga verdeata tocata marunt, un bot (lingurita) de unt proaspat, se picura otet din orez.
- Preparatul se serveste cald/ fierbinte chiar, pe farfurii intinse, cu o salata de sezon alaturi.
Fiecare bucata din muschiuletul de porc, taiat sub forma de rondele in care s-a pus un cub/ romb din cascaval afumat se inveleste in 1-3 felii de prosciuto afumat.
Rondelele din muschiulet de porc imbogatite cu cascaval afumat, invelite in prosciuto afumat se prajesc intr-o tigaie cu margini inalte in care s-a pus putin ulei de masline extravirgin.
Rondelele din muschiulet de porc invelite in prosciuto se prajesc pe rand (nu se inghesuie unele in altele; poate curge cascaval topit, in tigaie), la foc potrivit pana se rumeneste sunca si marginile carnii devin rozalii.
Secretul bucatarului ! Rondelele se intorc folosind un cleste de bucatarie. Pe masura ce se prajesc pe ambele parti, rondelele invelite in prosciuto se trec intr-o alta tigaie sa se odihneasca, sa se desavarseasca coacerea muschiuletului de porc care redevine mustos si la nevoie sa se poata reincalzi.
Dovleceii curatati de coaja (se pot utiliza si necuratati daca sunt proaspeti si cruzi) sa feliaza pe razatoare sau pe cutitul special de feliat din dotare (se gasesc piese pe diferite dimensiuni de feliere) sau pe razatoarea reglabila.
In tigaia in care s-au prajit rondelele din muschiulet de porc invelite in prosciuto se adauga putin unt proaspat si se calesc la foc mare feliile de dovlecei impreuna cu feliile de usturoi.
Se amesteca in continuu, folosind o lingura din lemn pana se calesc/ se moaie dovleceii si aproape seaca lichidul. Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
In tigaie se adauga verdeata (marar, patrunjel, frunze de busuioc) tocata marunt, se picura zeama de lamaie si otet din orez. Se omogenizeaza amestecul folosind lingura din lemn.
In timpul pregatirii garniturii din dovlecei este suficient timp pentru a se pregati si o salata de sezon.
Preparatul se serveste cald, montat pe farfurii intinse.
Rezista cineva ispitei culinare ?! In farfurie, pe dovlecei se picura minunatul sos ramas de la calirea dovleceilor, care va indemna toti pofticiosii din familie sa moaie cu paine calda.
La un asa preparat plin de miroazne tainice nu poate lipsi o bere rece.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Afumatura din cascaval si din prosciuto va inobila suplimentar gustul muschiuletului de porc, fraged si mustos. Pregatiti aceasta reteta rapida pentru un pranz special la care toti ai casei sunt stransi in jurul mesei si deapana amintiri. Faceti loc pentru multumiri si felicitari de genul – tine-o tot asa !