Delicatesele culinare sau sofisticaniile culinare cum imi place mie sa le denumesc fac parte din arta fiecarei gospodine care doreste sa-i impresioneze (culinar vorbind) cat de cat pe cei stransi in jurul mesei. Ocazii se pot ivi in fiecare zi, nu neaparat la aniversari sau la sarbatori religioase petrecute in familie.
Amintiri, amintiri … ! Mama mea avea retete de sezon cu care reusea de fiecare data sa creeze buna dispozitie culinara, multe comentarii pofticioase pe baza celor servite in farfurie, sarutari de maini si altele asemenea.
Daca se intampla ca pe langa obisnuitii casei si anumiti prieteni, colegi sau rude mai indepartate sa fie prezenti la masa, atunci sarbatoarea era in floare.
Iarna fiind, la nunta mea (o, Doamne, ce mult timp a mai trecut de atunci !) au venit mai multi colegi de cu seara sau in dimineata cu pricina. Mama, ca sa mearga o cescuta cu tuica fiarta sau un gat de tuica rece servit direct din nelipsita plosca de nunta cu care se intampinau invitatii pregatise pentru cei care venea de pe drum o ditamai tava cu macaroane cu carne tocata pe care le-a servit cu un bulion gros din rosii (din cel pe care il faceau mama si bunica in fiecare toamna intr-un ditamai cazanul din fonta) si patrunjel verde tocat marunt. Colegi de-ai mei, multa vreme dupa aceea si-au amintit de preparatul servit de mama, spunand ca nu mancasera niciodata ceva mai delicios.
Cand m-am hotarat sa incep sa scriu retete pe un blog mai vechi de-al meu, cu de toate, in urma cu vreo 14 ani si ulterior sa desprind retetele de restul blogului initial nu am gandit ca voi ajunge sa scriu undeva la peste 700 de retete, multe pregatite, nu doar o data, in bucataria mea de la bloc.
Retete deja pregatite si scrise pe acest blog, considerate de mine delicatese culinare ! Abordez retete de acest gen inspirandu-ma cel mai des din mostenirea de familie si uneori din retete citite prin carti de specialitate care mi-au atras interesul culinar sau retete vazute pe internet carora le aduc multe idei proprii.
Pregatim in familie, delicatese pe baza de carne – pasta tartinabila din pecie de porc, turta cu jumari, chiftea uriasa cu ou de gasca, in aluat; sandvis delicat cu limba de vaca, delicatesa din urechi de porc afumate, urechi de porc afumate cu sos de hrean, mustar si smantana.
Tot pe baza de carne pregatim si delicatesa din ciolan de porc afumat, fiert in zeama de varza; terina din costita si carne afumata de porc, legume si carne de vitel, fierte; oua de prepelita in cuib de carne tocata, hamburgheri de vitel cu cartofi impanati, la cuptor, chebab perpelit la gratar.
Nu ocolim delicatesele pe baza de peste – ficatei si grasime de crap cu paine prajita, ficatei, lapti si grasime de stiuca pe paine prajita, macrou afumat frecat cu unt si mirodenii.
Pregatim destul de des delicatese pe baza de ciuperci – ciuperci pane’, ciuperci trase in unt servite pe paine prajita, galbiori gratinati, cartofi taranesti cu hribi, pane’-uri de nane.
La pregatirea anumitor delicatese folosim ca baza si smantana, branza, cascaval – clatite cu branza dulce, branza sarata si smantana, la cuptor; budinca cu branza, praz si carnati picanti, pane-uri din clatite umplute cu carne si cas, clatite umplute cu te miri ce.

Ingrediente de trebuinta in reteta: ardei capia (mari, carnosi), copti si curatati, felii de sunca de Praga, felii din cascaval afumat, oua de gaina, susan (alb si/ sau negru), pesmet, faina din grau, sare grunjoasa, piper boabe, ulei de masline extravirgin, unt proaspat.

Coacerea ardeilor capia ?
Se folosesc ardei capia cat mai mari, carnosi, plati, bine copti. Ardeii capia necopti bine in lujer, dupa arderea pielitei pe tava de copt nu pot fi curatati asa cum trebuie, nu se desprinde pielita prea bine.
Ardeii capia se coc pe o tabla pusa direct pe flacara ! Eu folosesc tabla din interiorul unui gratar cu capac care se pune direct pe flacara. Se poate folosi o tabla din fier, groasa sau o plita din fonta, refolosita, de la un fost resou electric de pe vremuri.

Ardeii capia copti se tin acoperiti cu sare grunjoasa intr-un vas cu capac, se curata de coaja arsa si se spala sub jet de apa rece, se scot semintele si cotorul, se scurg de apa intr-o sita deasa.
[ingredients title=”Ingredients”]
- ardei capia,
- sunca de Praga,
- cascaval afumat,
- oua de gaina,
- unt proaspat.
[/ingredients]
Nu este chiar la indemana oricui ! In timpul curatarii de pielita se evita, pe cat posibil, ruperea ardeiului copt pe lungimea sa pentru a nu se scurge ingredientele din pane’-ul pe care il vom pregati ulterior, in timpul prajirii.

Umplerea ardeilor capia copti cu ingredientele din reteta in vederea formarii pane’urilor si a prajirii acestora.
Fiecare ardei capia copt se umple cu o felie de cascaval afumat pusa intre doua felii din sunca de Praga.

Nu-i nicio greseala ! Cine doreste un preparat mai condimentat, poate sa puna un praf de sare grunjoasa in interiorul ardeiului copt si boia de ardei, afumata, pe cascaval.
Prajirea pane-ului de ardei copt.
Pregatire ingrediente pentru pane’-uri. Se folosesc: faina de grau in care se pune sare grunjoasa, oua batute cu telul/ furculita in care se pune susan, pesmet alb din paine de grau in care se pune piper boabe proapat macinat.
[directions title=”Directions”]
- Coacere ardei capia pe o tabla, pusa direct pe flacara. Curatare ardei copti de pielita, seminte si cotor. Scurgere ardei copti intr-o sita.
- Umplere ardei copti cu felii din sunca de Praga si cascaval afumat.
- Tavalire ardei copti umpluti cu sunca de Praga si cascaval afumat, in ordine, prin faina de grau, oua batute, pesmet alb din paine, oua batute.
- Prajire pane’uri in amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.
- Servire pane’-uri calde cu rosii schery reci, alaturi.
[/directions]
Exista un secret bine pastrat ! In ouale batute se pune putina apa rece sau lapte dulce pentru o prajire omogena a pane’-ului.

Ardeii capia copti umpluti cu sunca de Praga si cascaval afumat se tavalesc in ordine prin faina, ou batut, pesmet, ou batut.
Se incinge o tigaie cu margini inalte in care se pune amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.

Pane’-urile se prajesc la foc potrivit in amestecul de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.

Pane’-urile prajite pe o parte se intorc cu grija pe cealalta parte, sa nu se rupa, folosind un cleste/ paleta de bucatarie.

Pane’-urile se servesc fierbinti.

Preparatul fierbinte se serveste cu rosii schery reci.

Cine doreste poate servi o felie din paine de casa, calda.
Merge de minune un pahar de bere neagra, servita la temperatura camerei.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu evitati preparatele din legume de toamna. Bine pregatite, aceste preparate sunt delicioase si sanatoase, chiar daca pregatirea lor, ceva mai sofisticata va ia mai mult timp pentru stat in bucatarie. Incercati aceasta reteta, pofticiosii vor fi fericiti.