Sarbatorile de iarna bat la usa si ma gandesc sa scriu din timp cateva retete ceva mai sofisticate pentru mesele de sarbatori din familie. Sunt ocazii care raman peste ani in amintirea membrilor familiei, reuniti […]
Delicatese delicateturi si “mofturi culinare”
Se incadreaza ciudateniile culinare, unele retete mai mestesugite si cu ingrediente deosebite ca gust, chiar opuse pentru papilele gustative.
Clatite umplute cu te miri ce
Clatitele au fost intotdeauna vedete culinare in familia mea, recunoscute ca atare de toti nepotii dar si de catre parintii lor. In traducere – toate drumurile de la parinti spre casele surorilor mele (cand acestea […]
Salata de boeuf, reteta preferata a socrului meu
Asa s-a mostenit la noi romanii, din cele timpuri, sa ne frantuzim. Nici macar nu sunt sigur ca salata de boeuf a fost inventata de un francez. La noi in familie s-a mostenit, sa servim salata […]
Ficatei, lapti si grasime de stiuca pe paine prajita
Multa vreme aruncam la gunoi, la gramada, tot ce era scos de prin interiorul pestilor, atunci cand ii curatam, in afara de icre si de lapti. Limbile cu icre, recuperate din peste, curatate de pielita, […]
Pane’-uri din clatite umplute cu carne si cas afumat
Nu cred sa existe chiar printre tinerele gospodine, cineva care sa nu fi pregatit macar o singura data aluat pentru clatite, sa fi pus un polonic din aluatul pregatit, intr-o tigaie bine incinsa si sa […]
Paine prajita cu sunca, ceapa si boia
Vremea tot mai racoroasa de afara, chiar geroasa dimineata si spre seara, ma duce cu gandul la gustarea de la ora 5 (dupa amiaza) din zilele de toamna tarzie si in special din zilele de iarna, […]
Maduvioare scoase din oase de vita, pane’
Maduvioarele bine pregatite sunt adevarate delicatese culinare care servite in marile restaurante adauga consistent la pret. Fiind destul de rare prin galantare, bucatarii sefi prefera sa faca un sos din maduvioare si sa-l serveasca la […]
Budinca cu branza, praz si carnati picanti
Delicateturile/ delicatesele sau “mofturile culinare” nu as zice ca sunt specialitati de fiecare zi, sa le faci in casa sau chiar intr-un local cu steif culinar (hai … folosesc si cuvinte din “jargonul” domnesc).
Delicatesa din ciolan de porc, afumat, fiert in zeama de varza
Am tot dat tarcoale la un ciolan de porc, afumat. De cate ori treceam, in ultima vreme, pe langa un galantar in care tronau ciolane de porc, afumate, care imi faceau cu ochiul, imi ziceam […]
Delicatese servite ca aperitive
Fantezia culinara ajunge la apogeu cand se pune eterna intrebare – ce servim la aperitiv ? Cum se cunoaste de cele mai multe ori ce tarie se prefera (tuica de pruna, fiarta sau “cruda” – […]