Multa vreme aruncam la gunoi, la gramada, tot ce era scos de prin interiorul pestilor, atunci cand ii curatam, in afara de icre si de lapti. Limbile cu icre, recuperate din peste, curatate de pielita, nespalate sub jet de apa rece pentru a nu mucegai ulterior (chiar sarate fiind), se amesteca cu sare grunjoasa si se pastreaza, bine presate, in borcane cu capac etans,la frigider. Se poate pune un strat cu ulei de floarea soarelui deasupra icrelor, in borcan, daca se vor prepara destul de repede, in 3-4 luni. Exista riscul ca uleiul sa rancezeasca daca icrele se vor pastra timp indelungat si astfel gustul icrelor preparate ulterior sa se deprecieze. Laptii se pot fierbe in ciorba de peste sau se pot praji atunci cand se prepara peste prajit.
Nimeni nu s-a nascut invatat, totul este sa o recunosti ! Urmarind o emisiune culinara tv, a lui Radu Anton Roman, mi-am zis ca este pacat de grasimea care se arunca impreuna cu ce mai gasesti prin interiorul pestilor, in special al celor mari, la 2-3 Kg/ bucata, cand de fapt poti pregati niste aperitive minunate. Mi-am luat inima in dinti si am pregatit prima data o reteta, inspirata din emisiunea amintita mai sus – ficatei si grasime de crap cu paine prajita. Ulterior am inceput sa pregatesc mai mereu (cand ingredientele aveau dimensiuni suficient de respectabile) minunate aperitive, incercand de fiecare data sa aduc noi miroazne tainice spre deliciul gurmetilor profesionisti asezati in jurul mesei. Cred ca am reusit, solicitarile pofticiosilor fiind pe masura efortului depus.

Ingrediente de trebuinta in reteta: lapti, ficat si grasime de stiuca, unt proaspat, sare grunjoasa, piper boabe, lamaie, paine mai veche, usturoi.
[ingredients title=”Ingrediente”]
- ficatei, lapti si grasime de peste
- unt proaspat
- lamaie
[/ingredients]
Nu ezitati sa scoateti si sa pregatiti toate aceste minunatii din interiorul pestilor curatati ! Pana acum nu pregatisem aperitive folosind ingrediente culese din stiuca. Cumparand direct de la pescari, o stiuca de vreo 2,5 Kg, plina de icre (imediat puse la pastrare, in sare, intr-un borcan), dar si alte 3 stiuci ceva mai mici, cu lapti maricei, am recoltat din pesti niste ficatei imensi plus ceva grasime de peste.

Ingredientele se spala sub jet de apa rece si se curata bine de pielite, fara a rupe insa limbile cu lapti sau curelele de ficatei. Grasimea adunata se mai rupe, dar in timpul prepararii retetei, aceasta tot se va topi. Se lasa la scurs intr-o sita, iar inainte de prajire ingredientele se vor tampona cu hartie absorbanta sau cu o carpa curata.
[directions title=”Reteta pas cu pas”]
- Incingere tigaie, topire unt si calire usturoi.
- Prajire la foc iute, ficatei si lapti impreuna cu grasimea de peste.
- Asezonare ingrediente prajite cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat, picurare zeama de lamaie.
- Scoatere ingrediente din grasime, intr-un castron si acoperire cu un capac.
- Prajire felii de paine in untura ramasa in tigaie.
- Servire ingrediente prajite pe feliile de paine prajita.
[/directions]
Se incinge bine, o tigaie cu margini inalte (sa nu sara grasimea pe aragaz si sa ai ulterior discutii cu consoarta). In tigaia incinsa se pune un bot (o lingurita) de unt proaspat si cateva feliute de usturoi.
Nu este nicio greseala ! In loc de unt proaspat, se poate folosi untura de porc sau untura de pasare. Cine doreste un preparat putin iute, poate adauga fulgi de ardei iute.
Nu trebuie exagerat cu grasimea pentru ca se va mai adauga si cea de peste, dar va trebui sa fie destula pentru prajirea ulterioara a feliilor de paine.

Usturoiul se scoate din untul topit, doar daca va capata culoare, pentru a nu se amari preparatul. Daca usturoiul este doar putin incalzit, nu ars, va da un plus de savoare preparatului final.
Secretul culinar al unui preparat memorabil ! In grasimea incinsa (se lucreaza permanent, cu foc mare sub tigaie) se adauga laptii, ficateii si grasimea de pasare. Laptii si ficateii se rumenesc la foc iute, tinand tigaia in mana si intorcand ingredientele (se foloseste un cleste de bucatarie) pentru a se perpeli uniform si in acelasi timp sa ramana mustoase. Grasimea de peste se topeste si ramane doar foarte putina netopita. Grasimea de peste nu trebuie sa se arda, motiv pentru care nu se lasa sa se topeasca complet.

Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Ingredientele prajite se stropesc cu zeama de lamaie.
Atentie, frige si nu are gura sa strige ! Stropii de zeama de lamaie ajunsi in grasimea incinsa, pot sari pe maini si chiar pe fata. Focul este mare sub tigaie.
Se da tigaia la o parte de pe foc. Ingredientele prajite se scot din tagaie, folosind clestele de bucatarie, intr-un castron. Ingredientele prajite se pastreaza acoperite pentru a nu se slei grasimea.

In grasimea ramasa in tigaie se prajesc feliile de paine.

Painea prajita va absorbi toata grasimea din tigaie.
Ce arome, ce gust si ce aspect minunat care iti face cu ochiul ! Ingredientele prajite in grasime de peste se servesc pe feliile de paine prajita ca aperitiv cald.

Nu poate lipsi un ciocanel/ o cizma cu tuica de prune. O felie de lamaie poate fi bine venita daca grasimea stransa in feliile de paine este considerata prea multa.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ezitati, sa incercati in propria voastra bucatarie, sa va satisfaceti toate poftele culinare. Daca nu incercati tot felul de retete, care mai de care, nici macar nu stiti ce pierdeti.