macrou afumat frecat cu unt si mirodenii 15

Macrou afumat frecat cu unt si mirodenii

Imi place pestele sa-l cumpar, sa-l gatesc si sa-l consum. Prefer pestele proaspat, dar nu ma dau in laturi nici de la pestele congelat, refrigerat, afumat, uscat, sarat sau conservat. Au fost timpuri cand, chiar mai si prindeam ceva peste, prin baltile din jurul orasului. Cum baltile au disparut una dupa alta o data cu „revolutia energetica” locala – cenusa ramasa in urma arderii carbunelui in cuptoare, a inceput a se depozita in fostele balti de pescuit si interesul meu pentru pescuit s-a diminuat tot mai mult, distantele lungi pana la alte locuri de pescuit, convenabile, nefiindu-mi tocmai la indemana. In ultimii ani, sculele mele de pescuit, destul de numeroase, mereu pregatite de cum se desprimavareaza, zac in continuare in sacul lor, confectionat manual de catre sotia mea si decorat/ pictat cu un imens trifoi verde, cu patru foi, pentru bafta la prins peste. Printre pescari circula un mit – daca i se ureaza „succes” la plecarea in necunoscutul apelor, mai bine nu mai pleaca deoarece cu siguranta se va intoarce acasa cu juvelnicul gol. Daca pescarului i se ureaza „fir intins”, prin juvelnic se va zbate precis ceva peste.

Vremuri de care ne amintim fara nicio placere ! „Nicio masa fara peste” era un vechi slogan din vremurile de mult apuse care te indemna sa consumi peste congelat, ca altceva tot nu gaseai prin galantare. Ditamai incaperile numite „alimentara”, pline de rafturi goale, erau populate doar prin lazile frigorifice, cu stavrid congelat, mai rar cu macrou congelat si rareori cu cod congelat, sub forma de calup. Oricat ai fi pregatit de bine si de variat, pestele, la un moment dat ti se lua de atata peste, chiar daca toate reclamele de pe peretii locatiilor denumite pompos „alimentara” te indemnau sa-l consumi spre sanatatea deplina a trupului si a mintii.

Retetarul familiei ! Gatim pestele cat mai variat posibil, de cele mai multe ori simplu sub forma de supaciorba sau bors, prajit in tigaie, asezat pe gratar sau la cuptor. Nu uitam de chiftelute din peste, chiftelute marinate, ardei umpluti cu peste sau perisoare din peste. Ne place plachia de crap si rasolul de somn, marinata din scrumbie de Dunare, salata cu ton din conserva. Vedeta preparatelor noastre din peste ramane insa saramura cu ardei iute, mamaliga calda si mujdei de usturoi. Specialitatile cu peste afumat nu sunt uitate – salata din hering afumat cu ceapa si maioneza. Delicatesele precum ficatei, lapti si grasime de stiuca, pe paine prajita intra si acestea in retetarul familiei.

Pentru astazi scriu o delicatesa din peste afumat care poate fi servita pe paine prajita ca aperitiv, dar si la micul dejun sau la o cina usoara. Daca este aperitiv si ger afara, ca acum, o cescuta cu tuica de prune, fiarta, cu boabe de piper, este bine venita spre bucuria corpului care se incalzeste si sanatatea trupului care se revigoreaza.

Macrou afumat frecat cu unt si mirodenii.
Macrou afumat frecat cu unt si mirodenii.

Ingrediente de trebuinta in reteta: macrou afumat, unt proaspat, piper boabe, sare grunjoasa (dupa caz daca pestele afumat nu este sarat), castraveti murati, catei de usturoi.

Macroul afumat trebuie sa fie moale, proaspat afumat si eventual refrigerat (netinut prin galantare si reinghetat).

Ce cumparam ? Cel mai bun macrou afumat pentru aceasta reteta este cel pastrat in cutie din hartie/ carton subtire, cu capac din folie de plastic, vidata.

Castravetii in saramura sunt de preferat castravetilor in otet in aceasta reteta.

Untul proaspat cumparat in calup, la Kg, direct de la ciobani, se poate pastra in pachetele, in pungi din plastic alimentar, la congelator.

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • macrou afumat, fara cap,
  • unt proaspat,
  • castraveti murati,
  • paine neagra, cu seminte.

[/ingredients]

Ingrediente de trebuinta pentru macrou afumat frecat cu unt si mirodenii.
Ingrediente de trebuinta pentru macrou afumat frecat cu unt si mirodenii.

Cum decongelam untul ? Untul cumparat proaspat, dar pastrat la congelator se lasa la decongelat, la temperatura camerei sau se pune intr-un vas la cuptorul cu microunde (nu recomand). Exista o metoda rapida de decongelare a untului. Un vas emailat se aseaza cu gura in jos, deasupra se pune pachetelul cu unt congelat si peste acesta se adauga un alt vas emailat, umplut cu apa rece. Se pot adauga cuburi de gheata in apa rece pentru a grabi inmuierea untului.

Decongelare rapida unt pentru macrou afumat frecat cu unt si mirodenii.
Decongelare rapida unt pentru macrou afumat frecat cu unt si mirodenii.

Daca se recurge la topirea bucatii de unt in cuptorul cu microunde, se foloseste un vas din ceramica, termorezistent. Vasul cu pachetul de unt se tine in cuptorul cu microunde 2-3 secunde.

Untul decongelat nu trebuie sa curga, poate fi doar usor moale pentru a putea fi taiat cu cutitul sau apasat cu furculita.
Untul decongelat nu trebuie sa curga, poate fi doar usor moale pentru a putea fi taiat cu cutitul sau apasat cu furculita.

Macroul proaspat afumat se curata usor – se trage pielea folosind unghiile de la degete, se desface pestele pe sira cu un cutit si se scoate sira plus oasele legate de aceasta. Se piguleste carnea de peste de oasele ramase folosind o penseta de bucatarie. Carnea de peste se rupe/ se faramiteaza cu degetele.

Macrou curatat de piele si de oase, rupt in bucati.
Macrou curatat de piele si de oase, rupt in bucati.

Folosind o furculita, se amesteca carnea de macrou afumat cu untul proaspat, moale. Se asezoneaza cu piper boabe, proaspat macinat si cu sare grunjoasa (daca pestele afumat nu este destul de sarat).

Macrou afumat frecat cu unt la inceputul operatiei.
Macrou afumat frecat cu unt la inceputul operatiei.

[directions title=”Reteta pas cu pas”]

  1. Curatare peste afumat de piele si sira cu oase. Pigulire oase ramase in carnea de peste.
  2. Utilizare unt proaspat, la temperatura camerei.
  3. Frecare carne de peste, fara oase si piele, cu unt proaspat, moale, pana se formeaza o pasta omogena.
  4. Prajire felii de paine neagra, cu seminte.
  5. Ungere felii de paine prajita cu amestecul de peste si unt.
  6. Servire felii de paine prajita unse cu amestecul de peste si unt cu felii de castraveti murati.

[/directions]

Frecatul pestelui cu unt se deruleaza pana se obtine o masa albicioasa, untoasa, omogena.

Masa omogena din carne de macrou frecat cu unt moale.
Masa omogena din carne de macrou frecat cu unt moale.

Painea neagra, cu seminte, se taie felii de 1 cm grosime si se aseaza intr-o tava de copt. Feliile de paine se pot unge cu cateva picaturi de ulei de masline extravirgin.

Felii de paine neagra, cu seminte puse in tava pentru prajire.
Felii de paine neagra, cu seminte puse in tava pentru prajire.

Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului pentru a se rumeni usor feliile de paine.

Paine rumenita in tava, la cuptor.
Paine rumenita in tava, la cuptor.

Optional ! Se poate praji painea in prajitorul electric sau se poate pune pe gratarul de tuci, bine incins. Painea prajita se freaca (nu este obligatoriu) cu un catel de usturoi pentru un gust deosebit al preparatului final.

Amestecul de peste afumat si unt se intinde pe feliile calde de paine prajita. Amestecul de peste si unt va adera la painea calda, inmiresmand-o si conferindu-i un gust deosebit. Miroaznele tainice se raspandesc in bucatarie, chemand gurmetii care stau la panda prin preajma, la masa.

Macrou afumat frecat cu unt si mirodenii servit pe felii de paine prajita.
Macrou afumat frecat cu unt si mirodenii servit pe felii de paine prajita.

Feliile de paine prajita unse cu preparatul nostru se decoreaza cu felii subtiri de castraveti murati si se servesc ca aperitiv la masa de pranz.

Un ciocanel cu tuica de prune nu poate lipsi pentru incalzire.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ocoliti pestele din retetarul familiei voastre. Este sanatos si bine gatit poate inlocui oricand carnea. Nu se lasa greu la stomac si va mentine proaspeti, vigurosi si plini de voie buna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *