Nu cred sa existe chiar printre tinerele gospodine, cineva care sa nu fi pregatit macar o singura data aluat pentru clatite, sa fi pus un polonic din aluatul pregatit, intr-o tigaie bine incinsa si sa fi obtinut o foaie crocanta de clatita, perpelita pe ambele parti, pe care sa o umple cu te miri ce.
In aceeasi categorie de preparate simple, gustoase si pline de arome tainice, preparate care pot fi asociate cu ceea ce mai gasesti prin camara sau frigider pot fi cartofii prajiti sau omletele in tot felul de combinatii.
In sprijinul tinerelor gospodine ! Un principiu sanatos, de urmat in bucatarie, care ar putea fi incercat de catre mame cu fetitele lor inca de la o varsta frageda, mie personal mi se pare a fi gatitul asistat de catre copii. Totul este sa vrei si cu siguranta poti. Exemplul personal si cel de abordare impreuna, mama-fiica, a unor retete simple la inceput si apoi, usor …. usor spre rafinamente culinare, nu cred ca strica nimanui.
La fel, nu vad de ce acelasi principiu sanatos nu ar putea fi abordat de catre mame/ tati si in cazul baietilor; nu se stie niciodata (este de actualitate sloganul – sa nu spui niciodata, niciodata) cand indemanarea capatata in anii copilariei, poate fi benefica.

Amintiri … amintiri ! Clatitele au fost intodeauna preferatele copiilor si nepotilor din familie. Mama mea era o experta, autodidacta, in pregatirea dulciurilor, iar in combinatiile facute cu clatite era de neegalat. Copiii si nepotii familiei erau asteptati la mama acasa, intotdeauna, cu clatite, pe langa alte dulciuri si preparate preferate. Si in familia mea, obiceiul s-a pastrat.
Nepotii aflati in trecere (in drum, de la parintii mei spre casa parintilor lor) cereau intotdeauna sa faca popas si pe la noi, stiind ca sunt asteptati cu clatite umplute cu dulceata de visine. Copiii mei, cand erau mici, avea fiecare bine stabilit un numar minim de clatite umplute cu dulceata, care trebuiau facute de fiecare data. Si la soacra mea, acasa, clatitele umplute cu dulceata erau la mare cautare.

Surpriza ! Uitandu-ma prin arhiva cu retete deja scrise pe acest blog, am vazut cu surprindere ca desi am poze pentru mai multe retete cu clatite, nu am scris pana in prezent decat una singura – clatite cu branza dulce, branza sarata si smantana, la cuptor. Ma voi revansa in curand postand retete noi de clatite, servite ca dulciuri simple sau cu diferite umpluturi.
[ingredients title=”Ingrediente”]
Clatite:
- lapte dulce;
- oua de gaina;
- faina de grau;
Umplutura:
- carne ramasa de la mesele anterioare;
- cas afumat;
- smantana;
- praz;
[/ingredients]
Ingrediente de trebuinta in reteta:
- pentru clatite – lapte dulce, fiert; oua de gaina proaspete, faina de grau, ulei de floarea soarelui, zahar vanilat (facut in casa), cateva picaturi din esenta de vanilie (facuta in casa). Cine prefera foi de clatite mai groase poate adauga putina smantana grasa in laptele dulce. Intotdeauna un praf de sare grunjoasa este bine venit.
- pentru umplutura – carne ramasa de la un pui bine crescut, la rotisor cu cartofi copti sau orice fel de carne ramasa de la retete cu pui/ porc/ vitel/ curcan (pregatite la cuptor sau la gratar), cas afumat, smantana grasa, verdeata (ceapa verde, patrunjel, marar), ceapa, praz, sare grunjoasa, usturoi, ulei de masline/ untura de pasare, piper boabe. Se poate utiliza si carne tocata.

Sa facem zahar vanilat in casa ! Sunt de parere ca zaharul vanilat facut in casa este mult mai sanatos decat cel de la plicuri cumparate din market. Il poti prepara doar din zahar farin si batoane de vanilie. Batonul de vanilie se taie pe mijloc, folosind varful unui cutit bine ascutit. Se scot semintele folosind lama cutitului. Semintele si bucatile de 1-2 cm taiate din batonul de vanilie se pun intr-un borcan plin cu zahar farin. Se etanseaza borcanul cu un capac inchis ermetic. Zaharul vanilat astfel preparat va fi mai aromat pe masura ce trece timpul si vanilia poposeste in zaharul farin.
Sa facem esenta de vanilie in casa ! Si esenta de vanilie pregatita in casa este mult mai sanatoasa decat cea cumparata la sticlute sau fiole din market. Semintele si batoanele intregi, taiate pe lung se pun in alcool de 99 grade, in sticlute cu dop etans, de preferat sticlute inchise la culoare pentru a nu se decolora esenta in timp. Esenta este tot mai aromata pe masura trecerii timpului. Se folosesc doar cateva picaturi de esenta, deoarece alcoolul folosit pentru prepararea esentei este foarte tare.

Ingrediente care se mai pot utiliza drept umplutura la clatite ?! Umplutura poate fi aleasa in functie de ceea ce doresti sa prepari – ceva dulce sau ca aperitiv/ preparat pentru cina si chiar ca felul 2 la pranz. In principiu, se poate utiliza cam orice, dulceata sau gemul preferat (pentru ceva dulce), amestec de branza dulce si sarata, combinat sau nu cu smantana; ciuperci cu sau fara cascaval/ branza; carne tocata cu sau fara branza, varza si cas afumat, etc.
[directions title=”Reteta pas cu pas”]
- calire praz, ceapa si usturoi in ulei de masline,
- calire carne taiata cuburi impreuna cu prazul calit,
- pregatire clatite din aluat,
- umplere foi de clatite cu umplutura, impaturire si formare pliculete cu umplutura,
- tavalirea pliculetelor din foi de clatite umplute, prin faina, ou batut amestecat cu cas afumat dat pe razatoare, pesmet,
- prajirea in ulei de masline a pliculetelor formate din foi de placinta si umplutura,
- servirea preparatului ca aperitiv cald/ felul 2 impreuna cu o garnitura, la masa de pranz/ la cina.
[/directions]
Intr-o tigaie bine incinsa, se caleste in ulei de masline, praz si ceapa, taiete rondele fine. Se poate adauga si un catel de usturoi, feliat fin/ dat pe razatoarea mica.

Peste prazul calit se adauga 2 linguri de smantana grasa si se omogenizeaza, folosind o lingura din lemn.

In bucatarie nu prea exista timpi morti ! In paralel cu pregatirea umpluturii se prajeste aluatul de clatite folosind o tigaie bine incinsa, de preferat folosita special numai pentru clatite.
Prajire aluat de clatite pentru pane’-uri din clatite umplute cu carne si cas afumat.
De tinut minte ! Uleiul de floarea soarelui in care se prajeste aluatul de clatite se adauga direct in aluat si se omogenizeaza inainte de a lua din aluat cu polonicul.
Carnea taiata cubulete se caleste impreuna cu prazul deja usor calit si amestecat cu smantana grasa.

Cand carnea s-a incalzit suficient se adauga verdeta tocata marunt. Amestecul se omogenizeaza folosind o lingura din lemn.

Umplutura se asezoneaza dupa gust cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
Numai pentru gurmanazii profesionisti sau mai bine lasa …. ! Pentru un gust deosebit al preparatului, in umplutura se pot adauga cateva firisoare din fulgi de ardei iute.
Foile de clatite se umplu cu aceasta minunata umplutura care raspandeste miroazne tainice spre meseni, care deja incep sa aglomereze prin bucatarie, spatiul din jurul gospodinei.

Foaia de clatita se impatureste sub forma de plic.
Inainte de prajire, se pregatesc ingredientele pentru tavalirea plicurilor formate din clatite si umplutura.
Pliculetele formate din foi de clatite se tavalesc mai intai prin putina faina, chiar daca in aluatul de clatite s-a folosit faina de grau, pentru a prinde mai bine, ulterior, oul batut.

Ouale de gaina, proaspete se bat cu telul sau cu furculita. In oul batut se adauga casul afumat, dat pe razatoarea mica. Dupa gust, in oul batut se poate adauga piper boabe proaspat macinat si chiar cateva firisoare de ardei iute, uscat.
Dupa tavalirea prin faina, pliculetele cu foi de clatite umplute se dau prin oul batut amestecat cu cas afumat.

In final, pliculetele din foi de placinta umplute se tavalesc prin pesmet.

Variante culinare ! Gurmetii de pretutindeni vor fi incantati. In pesmet se poate adauga susan alb sau susan negru, chiar muguri de pin dati prin rasnita de cafea. Dupa tavalirea prin pesmet, pliculetele din foi de clatite umplute se pot tavali iarasi prin oul batut.
Pliculetele din foi de placinta umplute se prajesc in ulei de masline, amestecat cu putin unt proaspat, bine incins intr-o tigaie cu margini inalte (sa nu sara grasime prin bucatarie si pe aragaz, care isca discutii cu consoarta), la foc iute, scurt timp, atat cat sa se rumeneasca pe fiecare parte.

Pane’-urile se pot servi ca aperitiv cald langa o cescuta cu tuica de prune, fiarta. Este bine primita o muratura in otet – gogosari umpluti cu conopida si struguri.

Preparatul poate fi servit si ca felul 2 la pranz cu o garnitura din cartofi prajiti stropiti din greu cu zacusca de ciuperci cum fac eu. Merge de minune un pahar cu vinul casei din smochine.

Preparatul se poate servi si seara, la cina, langa un pahar cu vinul casei rosu din struguri.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Gunoiul se strange foarte repede in orice gospodarie. Pe plan mondial se arunca foarte multa mancare deja gatita. Se incearca educarea tinerei generatii prin infiintarea de economate pentru saraci, unde in frigidere se poate depozita mancare (nu stricata, dar pregatita cu ceva timp in urma) care altfel ar fi aruncata. Puteti face economie daca refolositi ingrediente deja pregatite in preparate noi sau nu veti arunca ceea ce va ramane de la mesele festive sau chiar de la mesele obisnuite servite in familie.