Clatite umplute cu te miri ce

Clatitele au fost intotdeauna vedete culinare in familia mea, recunoscute ca atare de toti nepotii dar si de catre parintii lor. In traducere – toate drumurile de la parinti spre casele surorilor mele (cand acestea ajungeau pe la casa copilariei noastre, impreuna cu copiii lor, mici fiind acestia) duceau la intoarcere, obligatoriu, pe la tanti Carmen (sotia mea) unde ii asteptau clatite si se servea desertul. Oaspetii erau asteptati cu traditionalele clatite cu dulceata de visine, mure sau caise.

Amintiri, amintiri ….. ! La preparatul clatitelor, trebuie sa recunosc, sunt mana a 2-a, adica seful autorizat din partea galeriei. La nevoie, cand sotia mea era la serviciu si eu acasa, iar copiii cereau clatite, puneam mana cu nadejde, pe tigaie si ma conformam dorintei micutilor. Copiii mei nu fac nici acum exceptie, fiind si acestia mari amatori de clatite, ca tot restul neamului. De fiecare data, prin vremurile de trista amintire, cum nu se gaseau prea multe prin galantare, sotia facea mormane de clatite (astfel desertul familiei era asigurat), laptele si ouale fiind ceva mai accesibile (cumparate de la tarani, prin piata/ pe sub mana), iar faina sigura, pe cartela. Era o adevarata goana prin bucatarie, unde copiii mei vanau cu sarg clatitele aburinde, abia scoase din tigaie. Imediat dupa capturarea clatitei, fiecare copil isi punea dulceata preferata, isi rula clatita si pleca cu farfuria intr-o mana si servetelul in cealalta mana, in alta camera, pentru a le savura. Intr-un final, cand stomacul copiilor era bine burdusit, apucam si noi parintii, una-doua clatite. Tot clatite cu dulceata de visine se servea ca desert si la pranzul care il luam destul de des, sambata/ duminica, la socrii mei.

Ne-am modernizat culinar, in timp ! Cand desertul s-a putut oferi si sub forma altor preparate, a aparut ca delicatesa culinara un preparat mai amplu, dupa o reteta mostenita de la mama, modernizata de mine si sotia mea – clatite cu branza dulce, branza sarata si smantana, la cuptor. A aparut si un desert ceva mai evoluat – clatite cu branza si smantana la cuptor si budinca de clatite. La vremea pizze-lor (de prin anii ’90 pana prin 2005) am inventat pizza cu aluat de clatite. Nevoia de a potoli soriceii din stomac te invata, iar canicula te obliga sa stai cat mai putin prin preajma aragazului.

Clatite umplute cu te miri ce.
Clatite umplute cu te miri ce.

Ingrediente de trebuinta in reteta: aluat pentru clatite (lapte dulce/ smantana grasa plus lapte dulce, faina, oua de gaina, sare grunjoasa, ulei de floarea soarelui) si umpluturile cele mai diverse (branza dulce si branza sarata, cascaval nesarat si cascaval afumat, cas afumat sau neafumat, mascarpone, mozarella, smantana grasa, peste, carne deja pregatita anterior, carne tocata perpelita cu ceapa, pateu de ficat, sunca afumata, sunca presata, salam, carnati afumati, ciuperci, oua fierte, dulceata, etc. – adica te miri ce sau ce iti pofteste inimioara), unt proaspat, ulei de floarea soarelui (pentru prajit clatitele).

Umplutura pentru clatite (somon afumat, sunca Padurea Neagra, cascaval, cas afumat, salam)
Umplutura pentru clatite (somon afumat, sunca Padurea Neagra, cascaval afumat, mozarella, salam)

Ingrediente

  • aluat pentru clatite (lapte dulce/ smantana grasa plus lapte dulce, oua de gaina, faina de grau)
  • umpluturi diverse (carne fiarta/ coapta/ la gratar/ tocata, peste fiert/ copt/ la gratar, salam, sunca, cascaval, branza, mozarella, mascarpone, muschi tiganesc, somon, slanina, carnati, etc.)
  • unt proaspat.


Orice umplutura, agreata de catre meseni este bine primita. Orice umplutura, agreata de catre meseni este bine primita.

Umplutura pentru clatite (peste pregatit la cuptor, cascaval afumat).
Umplutura pentru clatite (peste pregatit la cuptor, cascaval afumat).

Exista un avantaj al acestei retete ! Se pot folosi carne si peste din preparate ramase de la mesele anterioare. Exista un avantaj al acestei retete ! Se pot folosi carne si peste din preparate ramase de la mesele anterioare.

Ingrediente folosite la clatite umplute cu te miri ce.
Ingrediente (carne fiarta, mascarpone, unt proaspat, smantana grasa) folosite la clatite umplute cu te miri ce.

Aluatul pentru clatite se pregateste cel mai simplu posibil – lapte/ smantana grasa amestecata cu lapte dulce, oua proaspete (de gaina), faina din grau (de preferat 3 nule sau faina pentru cozonac), un praf de sare, o lingura de ulei de floarea soarelui, zahar vanilat. Se mixeaza amestecul in timp ce se adauga faina. Aluatul nu este consistent, acesta trebuie sa curga, sa poata fi luat cu polonicul si pus in tigaie unde se coace.

Aluat pentru clatite.
Aluat pentru clatite.

Aluatul pentru clatite se ia cu polonicul din vasul de preparare si se pune in tigaia incinsa, unsa cu amestec de unt proaspat si ulei de floarea soarelui. Aluatul pentru clatite se ia cu polonicul din vasul de preparare si se pune in tigaia incinsa, unsa cu amestec de unt proaspat si ulei de floarea soarelui.
Cand aluat s-a copt pe o parte (marginile clatitei se desprind de tigaie), se intoarce si pe cealalta parte folosind o spatula de bucatarie.

Reteta pas cu pas

  1. Pregatire aluat pentru clatite, coacere clatite in tigaie.
  2. Pregatire umpluturi din te miri ce, simple sau asociate in fel de fel.
  3. Ungere vase termorezistente cu unt proaspat.
  4. Asezare clatite umplute si rulate in vasele termorezistente.
  5. Coacere clatite umplute si rulate in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit.
  6. Servire clatite umplute, calde, cu sau fara smantana/ branza rasa/ cascaval ras.

    Directions

Nu mai daca incerci poti reusi ! Cei indemanatici, pentru coacere pe cealalta parte pot arunca clatita din tigaie, printr-o miscare rapida din incheiatura mainii.

Coacere aluat de clatite in tigaia speciala pentru clatite.
Coacere aluat de clatite in tigaia speciala pentru clatite.

Clatitele coapte se aseza in strat pe o farfurie intinsa. Clatitele coapte se aseza in strat pe o farfurie intinsa.

Clatite coapte pregatite pentru a fi umplute.
Clatite coapte pregatite pentru a fi umplute.

Se ung vasele termorezistente cu unt proaspat.

Clatitele umplute se coc in vase termorezistente unse cu unt proaspat.
Clatitele umplute se coc in vase termorezistente unse cu unt proaspat.

Se trece la umplerea clatitelor cu diversele umpluturi preferate.

Umplutura la clatite - salam si mascarpone
Umplutura pentru clatite – salam si mascarpone

Clatitele se ruleaza si se pun in vasul de copt.

Umplutura pentru clatite - somon afumat.
Umplutura pentru clatite – somon afumat.

In functie de marimea vasul termorezistent folosit, dar si de preferintele mesenilor, se grupeaza clatitele umplute si rulate, se introduc vasele de copt in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit.
Clatitele umplute, inainte de a fi introduse in cuptorul aragazului pentru coacere, se pot unge cu smantana sau se poate presara cascaval/ branza ras/ rasa, dupa preferintele gospodinei.

Vase termorezistente in care s-au asezat clatite umplute, pregatite pentru a fi introduse in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit, pentru coacere.
Vase termorezistente in care s-au asezat clatite umplute, pregatite pentru a fi introduse in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit, pentru coacere.

O alta umplutura poate fi din macrou pregatit anterior, la cuptor.

Umplutura pentru clatite - peste pregatit la cuptor.
Umplutura din macrou pregatit la cuptor.

Umplutura preferata de urmatorul mesean, caruia i-a venit randul este pusa in clatita.

Umplutura pentru clatite - sunca Padurea Neagra.
Umplutura pentru clatite – sunca Padurea Neagra.

Se grupeaza iarasi clatitele preferate in vase termorezistente care se introduc in cuptorul aragazului pentru coacere.

Vase termorezistente cu clatite umplute, rulate, pregatite pentru coacere.
Vase termorezistente cu clatite umplute si rulate, pregatite pentru coacere.

Nu este obligatoriu sa punem si altceva pe clatite, inainte de a le introduce in cuptor pentru coacere. Tine doar de inspiratia gospodinei si/ sau de comanda primita de la pofticiosii aliniati la masa pentru a fi serviti cu un preparat cald.

Umplutura pentru clatite - cascaval afumat si mozarella.
Umplutura pentru clatite – cascaval afumat si carne fiarta.

O alta serie de clatite umplute si rulate populeaza vasele termorezistente spre bucuria gurmanzilor aflati in zona, pusi la grea incercare de miroaznele tainice ce vin dinspre bucatarie.

Vase termorezistente populate cu clatite umplute, pregatite pentru coacere.
Vase termorezistente populate cu clatite umplute, pregatite pentru coacere.

Inspiratie, pofta si placere culinara ! Practic se poate folosi orice umplutura preferata. Asocierea clatitelor umplute in vasul termorezistent uns cu unt proaspat este dupa inspiratia gospodinei si dorinta mesenilor. Clatitele umplute si rulate pot fi decorate cu branzeturi date pe razatoare sau unse cu smantana, dupa comanda gurmetilor profesionisti care stau la panda, in bucatarie.
Tine doar de apetitul gastronomic al fiecaruia ! Clatitele ramase neumplute cu te miri ce, pot fi servite ca desert, la finalul cinei, umplute cu dulceata preferata a fiecaruia.

Clatite pregatite pentru a fi umplute cu dulceata de caise.
Clatite pregatite pentru a fi umplute cu dulceata de caise.

Orice dulceata preferata de meseni este bine venita.

Clatite umplute cu dulceata.
Clatite umplute cu dulceata.

Nu este nicio greseala ! Clatitele pot fi servite si simple – cui ii place asa. Mama mea le prefera presarate cu putin zahar, apoi rulate si servite cu sirop de visine sau ciocolata topita.
Cat timp rulam clatitele pentru desert, incep sa se coaca clatitele umplute din vasele termorezistente puse pentru copt in cuptorul incins al aragazului.

Clatite umplute cu te miri ce, scoase din cuptorul aragazului.
Clatite umplute cu te miri ce, scoase din cuptorul aragazului.

Clatitele umplute cu te miri se servesc calde.

Clatite umplute cu te miri ce gata pregatite pentru a fi servite calde.
Clatite umplute cu te miri ce gata pregatite pentru a fi servite calde.

La un asa festin nu poate lipsi un pahar cu vinul casei din smochine.

Clatite umplute cu te miri ce.
Clatite umplute cu te miri ce.

Vasele termorezistente se introduc si se scot pe rand din cuptorul incins al aragazului, iar pofticiosii se aliniaza in jurul mesei.

Alt set cu clatite umplute cu te miri ce.
Alt set cu clatite umplute cu te miri ce.

Sa privim mai de aproape ce am obtinut, chiar daca imaginea nu este suficient de clara.

Clatite umplute cu te miri ce. Gurmetii profesionisti sunt asezati la masa.
Clatite umplute cu te miri ce. Gurmetii profesionisti sunt asezati la masa.

Cand te grabesti cu servitul preparatului, timpul pentru facut poze este limitat. Tipa guralivii gurmanzi de pofta, de se aude pana in strada.

Clatite umplute cu te miri ce.
Clatite umplute cu te miri ce.

Ia sa mai vedem ce a iesit din cuptorul aragazului.

Clatite umplute cu te miri ce - gata pregatite, calde.
Clatite umplute cu te miri ce – gata pregatite, calde.

Cum servim clatitele umplute cu te miri ce ? Preparatul se serveste cald, cu sau fara smantana, cu sau fara branza rasa/ cascaval ras/ parmezan/ mozarella deasupra preparatului cald.
O reteta proprie a sotiei mele pentru zahar vanilat. Cum nu prea ne place zaharul vanilat la pliculete sau zaharul vanilinat la plicuri, din comert, sotia mea il pregateste singura – pastai de vanilie (3-4 pastai la un borcan de 0,8 Kg), spintecate pe mijloc, scoase semintele si taiate pastaile in bucati mici, totul (seminte plus felii ceva mai groase de pastai) pus in borcane cu zahar farin. Se lasa sa se macereze 1-2 luni.

Zaharul vanilat ca si bucatile de pastaie de vanilie pot fi utilizate pentru aromarea prajiturilor facute in casa.

Zahar vanilat pregatit in casa.
Zahar vanilat pregatit in casa.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Astfel de retete sunt usor de pregatit, cu ingrediente putine si efort gospodaresc moderat. Totul este sa se doreasca ceva pregatit in casa, de voi insiva.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*