Cotlet de somon prajit, cu paste si ciuperci

Retetele simple, care se pot face rapid sunt cele mai potrivite pentru cei care doresc sa manance sanatos si gustos, dar care nu au prea mult timp la indemana pentru a “profesa” in bucatarie.

Peste proaspat se gaseste mai mereu prin market. Este curatat de solzi si la interior, este portionat si ai avantajul ca poti sa-ti alegi bucata care o doresti.

Sfat ! Daca vrei sa prepari peste prajit, cumpara trunchi, cotlet sau file din crap romanesc, somn, biban de mare, somon. Am vazut prin magazine, mai nou si pesti de prin tarile calde sau de prin marile din nordul Europei. Mi-am propus sa experimentez, in timp si aceste specii noi de peste, aparute pe la noi. Nu m-am lamurit inca, cum pot transporta atat de rapid pestele (probabil cu avionul, in refrigeratoare imense), de apare in galantare, initial refrigerat si inghetat doar dupa ce vestitii comercianti romani, il lasa sa inghete (probabil ca sa atarne mai greu la cantar), de unde si zicala cu “inventivitatea” comerciantului roman, care nu piere niciodata, indiferent ca este criza sau nu.  🙁

Se cumpara bucati de somon, cam de 200 gr. fiecare, cate o bucata pentru fiecare mesean. Se spala cotletele de somon sub jet de apa rece si se tamponeaza cu un servet curat de bucatarie, pentru a se usca. Se unge pestele (cu o pensula speciala pentru bucatarie, careia sa nu-i “curga” parul de cal), cu ulei de masline sau se rostogoleste pestele, cu mana, prin uleiul de masline, pus pe o farfurie. Se pune pe bucatile de peste, sare grunjoasa, proaspat macinata si piper boabe, proaspat macinat. Se stoarce niste zeama de lamaie peste cotletele de peste. Se acopera pestele cu o folie alimentara si se baga la rece, in frigider, pentru cca. 30 de minute, sa se macereze.

cotlet de somon prajit, cu paste si ciuperci

Secret ! Sarea si piperul se macina atunci cand il folosesti, pentru a pastra aroma “vie”, a acestora. Folosind sare fina si piper macinat anterior, vei pune cantitati mai mari decat este necesar si decat zice doctorul.  😛

Alt secret ! Nu folosi pensula cu par din plastic, pentru a unge pestele. Zgarie pestele (il raneste si il doare  8) , ii strica gustul si “nu incadreaza cu cartierul” (vorba unui unchi al meu, plecat dintre noi, care era mester bucatar).   Cand cumperi pensula sa o iei de la fondul plastic (acolo sigur sunt din par de cal), sa o tii vreo 10 minute in apa clocotita si apoi sa o “storci” fin, de firele de par, care eventual nu sunt bine prinse in suportul pensulei.

Drept paste folosesc spaghetti, pene mari, melcisori mari sau macaroane subtiri. Le cumpar din magazin, daca sunt proaspete si arata bine, nu sunt sfaramicioase sau au o culoare indoielnica. Stiu sa fac paste in bucatarie (de altfel nu este mare filozofie), dar cum nu pregatesc paste prea des, prefer sa le cumpar. Daca faci paste in casa, trebuie sa le lasi sa se usuce si sa le pasatrezi in recipiente inchise ermetic. Voi face si niste retete cu paste pregatite in casa.

cotlet de somon prajit, cu paste si ciuperci 1

La aceasta reteta folosesc doar ceapa alba, usturoi, ardei gras(cateva bucatele taiate fin) si rosii. Busuiocul il culeg proaspat, din glasta, din bucatarie. Ciupercile albe le culeg de pe camp daca este sezon sau le cumpar din market.

Ciupercile trebuie spalate bine de nisip, sub jet de apa rece. Se lasa apoi la scurs, intr-o sita.

cotlet de somon prajit, cu paste si ciuperci 2

Se incinge ulei de masline intr-o tigaie de teflon, cu fundul gros. Se caleste la foc potrivit, ceapa taiata solzi, usturoiul taiat marunt, cateva feliute de ardei gras verde si ciupercile taiate feliute (cu piciorus cu tot). Se pune sare grunjoasa si piper, proaspat macinate. Se amesteca cu o lingura de lemn, pana ce ceapa devine sticloasa si moale, iar ciupercile capata o culoare usor maronie.

cotlet de somon prajit, cu paste si ciuperci 3

Se adauga rosiile taiate marunt, dupa ce s-au luat pielitele. Se rup frunzele proaspete de busuioc si se adauga peste ceapa si ciuperci. Se amesteca cu lingura de lemn, sa nu se prinda sau sa se arda ingredientele.

Secret ! Pielita de pe rosii se scoate usor, cu un cutit bine ascutit, dupa ce ai tinut rosia cateva secunde, sub jet de apa calda sau ai oparit-o cateva secunde in apa clocotita.

cotlet de somon prajit, cu paste si ciuperci 4

Pastele se pun in apa clocotita si se fierb cam 5-6 minute (sau cat scrie pe pachet). Se scurg fierbinti, de apa, printr-o sita si se pun calde, peste ceapa si ciupercile calite. Se amesteca totul, cu lingura din lemn. Se presara peste pastele calite, patrunjel verde, taiat fin.

Secret ! Nu lasa pastele sa se scurga de tot, de apa in care au fiert. Puse usor apoase, peste ciupercile si ceapa, calite, amestecul va fi omogen, uleios si pufos.

Incinge niste ulei de masline intr-o tigaie speciala, teflonata, pentru prajit peste (de forma ovala sau rotunda).

Secret ! Daca folosesti o tigaie numai pentru peste, pe care o speli, “constiincios”, dupa fiecare utilizare, permanent reteta ta va avea numai gust de peste.

cotlet de somon prajit, cu paste si ciuperci 5

Pune in uleiul incins niste unt, cumparat de la ciobani, din cel galben, tare gustos si fara apa. Adauga niste ardei iute taiat marunt si 2-3 catei de usturoi. Cand s-au calit usor, fara a-si schimba culoarea, poti scoate cateii de usturoi si ardeiul iute. Poti pune si 2-3 frunze verzi, de salvie sau o crenguta de rozmarin verde.

cotlet de somon prajit, cu paste si ciuperci 6

Trunchiul de somon se prajeste la foc mare, 2-3 minute, pe fiecare parte. Nu trebuie prajit decat pana devine usor rozaliu. Nu trebuie sa fie nici crud. Se adauga tot sosul din farfuria pe care a fost pestele la macerat si daca este nevoie, se mai stoarce zeama de lamaie.

Atentie ! Uleiul incins sare din tigaie, in special cand pui zeama de lamaie. Poate chiar sa ia foc si te parleste pe maini.  😀  Este bine sa iei tigaia de pe foc cand adaugi zeama de lamaie.

cotlet de somon prajit, cu paste ci ciuperci 7

Reteta se serveste fierbinte. Peste somon se pune mujdei de usturoi. Se presara patrunjel verde taiat fin, pe paste.

Secret ! Pentru “inmiresmarea” pestelui, mujdeiul se face din usturoi pisat, smantana sau iaurt gras, ulei de masline, sare si patrunjel verde taiat fin. Se amesteca toate ingredientele pana se obtine o pasta fina.

Un pahar de vin alb, dulceag, bine racit, accentueaza savoarea pestelui si a pastelor, iti stimuleaza papilele gustative si te imbie la “efortul” placut de a mesteca.

Pofta buna frati gurmanzi, oriunde va veti gasi ! Mi-a luat mai mult timp sa scriu reteta decat sa o prepar. Nu-i asa ca merita sa incerci ?  😉

One Comment

  1. Super reteta! Cautam o reteta de post cu somon si am gasit-o pe aceasta! Nota 10 + !!! 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*