Afumaturile sunt printre ingrediente preferate de mine la gatit. De multe ori, te scapa din necaz, se pregatesc repede, merg de minune cu tot felul de garnituri, sunt satioase si nu in ultimul rand, gustoase. Nu trebuie facute excese. Daca iarna, afumaturile se consuma mai des, in restul anotimpurilor, se pregatesc mai rar, de 1-2 ori pe anotimp. Primavara, nu poate face exceptie, salatele de sezon cer uneori, porcarele/ afumaturi de la garnita.
Amintiri, amintiri …. ! Mama mea ne-a obisnuit, inca de cand eram mici copii, ca tot familionul se strange in jurul mesei duminica la pranz, la sarbatoarile religioase si seara, cand bunicul si tata veneau de la serviciu si se servea cina. Seara, niciodata, nu se manca pe fuga. Se purtau discutii intre cei mari despre ce au mai facut in cursul zilei, iar noi copiii spuneam noutatile de la scoala – lucruri noi, comportamentul nostru fata de colegi, note obtinute (fara a fi un tel din acestea). Parintii nu avut probleme cu noi, ca nu am fi invatat la scoala, dar discutiile legate de scoala, din fiecare seara contau.
Nu intotdeauna, noi copiii, am fi dorit, sa fim prezenti la masa de seara. Ne-am mai fi jucat pe afara (joaca era doar dupa ce ne terminam lectiile). Daca gustarea de dupa amiaza era mai consistenta, foamea nu ne dadea inca, ghes, pe la 7-8 seara. In batrani circula o vorba – pofta vine mancand. Era un motiv suficient pentru a fi prezenti la cina.
Nu de putine ori, noi copiii eram intrebati de mama si de bunica – ce am pofti sa mai mancam. Nu aveam gospodarie mare, in care sa se gaseasca de toate, prin eforturi proprii, oricand. Trebuiau facute cumparaturi din timp si majoritatea cumparaturilor puteau fi facute doar sambata, cand se tinea targul de saptamana, de unde puteai cumpara animale, pasari si legume.
De la porcul crescut in curte, la Craciun, se preparau porcarele de tot felul. Garnita comuna, cu porcarele si carne de gasca (bunica crestea gaste in curtea casei, gaste care majoritatea, se sacrificau in perioada Craciunului, cand era suficienta untura de porc) era de baza in bucatarelile familiei, in special iarna, dar de multe ori si pana dupa Paste.
Mult timp, cand copiii mei erau mici, am pregatit si noi, porcarele in casa, din carnea primita de la parinti cand se taia porcul de Craciun si/ sau din carne cumparata cand gaseam de vanzare la colegi (o jumatate sau un sfert de porc) sau la macelarie, dupa ’90. Cand copiii mei erau la facultate, porcarelele si conservele la borcan, pregatite toamna, erau de baza pentru ei. Masa la cantina studenteasca, putina si scumpa, nu avea cum sa ajunge pentru tineri.
In ultimii ani, am renuntat la pregatirea porcarelelor in familie. Prefer sa cumpar cate putin din galantare si sa le pregatesc imediat. De ceva vreme, am descoperit in galantare, afumatura (carne si carnati) preprajita si pastrata la garnita, in untura de porc, care se vinde in pachete vidate, fara untura, doar partea macra. Pretul este accesibil si se gaseste mai mereu.
In urma cu 1-2 luni, s-a deschis in zona pietei din orasul meu, o macelarie-bacanie cu produse din zona Fagaras (carne proaspata, mezeluri, afumaturi, branzeturi, etc.) si in urma cu cateva zile o bacanie (afumaturi, branzeturi, conserve, cateva sofisticanii preparate sau semipreparate, etc.) cu produse din mai multe zone de munte, din tara si din import. Am devenit deja, vizitator aproape zilnic, ma informez si cumpar doar cand poftesc la ceva anume.
De-ale romanilor ! Ma bucur, ca in sfarsit, initiativa personala, isi face loc si in randul romanilor. Posibil, le-a disparut sau macar li s-a atenuat, frica de a fi inselati de asociati si de micii producatori. Cum dau si bon fiscal la fiecare cumparatura, totul pare a fi in regula. Pare a se fi atenuat si spaima fata de fisc.
Din retetarul familiei mele ! Pregatim afumaturi/ porcarele la cuptor – pulpe de rata si carnati de porc afumati, pe pat de varza murata; porcarele la cuptor cu varza noua calita.
Porcarelele pregatite la tigaie ne sunt la indemana oricand – porcarele cu cartofi prajiti si ou de gasca, prajeala boiereasca in miez de zi, pastrama de oaie cu carnati afumati si varza calita.
Nu neglijam omleta – omleta cu porcarele, ceapa si usturoi verde; omleta cu porcarele, omleta cu porcarele si ciuperci, prajina cu porcarele la cuptor.
Ne plac aperitivele cu porcarele – rulouri cu porcarele, cornuri cu porcarele, rulouri cu porcarele si cas afumat.
Pregatim mancarici cu porcarele – urzici batute cu carnat afumat, mancare de cartofi cu afumatura, jumari de porc pentru turta cu jumari, turta cu jumari, dichisita, varza murata fiarta cu porcarele.
Nu ocolim pizza cu porcarele si rulada din fleica de porc cu porcarele afumate sau rulada din spata de porc, carne tocata de vitel si carnati afumati.
Painea de casa umpluta cu porcarele, cascaval si masline sau painea umpluta cu porcarele si branza de oaie pot fi aperitive mult dorite de pofticiosii familiei.

Afumatura de la garnita cu cartofi copti si salata de sezon.
Ingrediente de trebuinta in reteta: carne si carnati afumati de la garnita, cartofi noi, unt proaspat, oua de gaina, salata verde, leurda, ridichi de luna, castraveti, rosii, ceapa si usturoi verde, marar si patrunjel verde, sare grunjoasa, piper boabe, ulei de masline extravirgin, lamaie/ otet de mere si miere.
Cumparare afumatura necesara in reteta.
In reteta se poate folosi afumatura – spata, ceafa, muschi, cotlet, carnati, din propria garnita sau cumparata cu untura cu tot, in pungi vidate sau afumatura in pungi vidate cu carne si/ sau carnati, fara untura. Carnatii afumatii ne uitam sa nu fie carnea cu prea multa grasime in tocatura. Carnea afumata sa fie macra si eventual cu o strelice de grasime pe margine.
Daca vom cumpara afumatura preprajita, cu untura cu tot, inainte de pregatirea propriu-zisa a retetei, se incalzeste afumatura intr-o tigaie pana se topeste grasimea. Nu vom folosi decat foarte putina grasime in reteta, de preferat cea de pe marginea carnii si din continutul carnatilor plus cateva lingurite de grasime.
De aceasta data, am folosit muschi de porc afumat preprajit si carnati de porc, afumati. Cum carnatii pareau a avea mai multa grasime, am preincalzit toata afumatura intr-o tigaie cu margini inalte.

Afumatura care se preincalzeste intr-o tigaie pentru a indeparta excesul de grasime.
Se poate folosi afumatura nepreprajita si netinuta in untura. Altfel zis – putem sa folosim afumatura proaspata.
Ingrediente
carne si carnati afumati,
cartofi noi,
unt proaspat,
oua de gaina,
verdeturi si legume de sezon pentru salata,
lamaie si/ sau portocala.
Pregatire cartofi noi pentru coacere.
Se cumpara cartofi noi, cu coaja subtire. Coaja se rade de pe cartofii muiati in apa rece timp de 10 minute, folosind buretele de bucatarie, din sarma.
Cartofii noi proaspat scosi din pamant se pot curata de coaja prin simpla frecare cu mana (de preferat cu manusi de bucatarie trase pe maini), sub jet de apa rece.
In reteta se vor folosi cartofi mari/ potriviti ca marime (dupa cat sunt de noi/ proaspat scosi din pamant) care sa se coaca repede, o data cu carnea afumata.
Cartofii noi gata curatati se aseaza intr-o tava de copt.

Cartofi noi spalati si curatati de coaja.
Pregatire salata de sezon.
In salata de sezon folosim salata verde, leurda, ridichi de luna, castraveti din cei lungi, vidati (castravetii cornison, din galantare, nu au gustul dorit), ceapa si usturoi verde, marar si patrunjel verde, ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat.

Salata verde cu ridichi de luna, leurda si castraveti, de sezon.
Secretul gospodinei ! Un pofticios adevarat, nu va refuza ca in salata, sa fie si ou fiert tocat marunt si/ sau rosii.

Salata de sezon cu ou fiert.
LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.
- Cumparare afumatura necesara in reteta.
- Pregatire cartofi noi pentru coacere.
- Pregatire salata de sezon.
- Pregatire salata de sezon.
- Coacerea preparatului in cuptorul electric al aragazului.
- Montarea si servirea preparatului.
Coacerea preparatului in cuptorul electric al aragazului.
Pentru a incapea in cuptorul aragazului, impreuna, ambele tavi de copt, cu cartofi noi, intregi si respectiv cu afumatura, am pus afumatura preincalzita, din tigaie intr-o tava de copt potrivita ca marime.
Tavile de copt se introduc in cuptorul electric, gata incins, al aragazului, pe treapta a treia a cuptorului. Am fixat programul de incalzire de sus-jos la cuptorul de electric, cu ventilator, la 180 grade C.

Tavi de copt introduse in cuptorul electric al aragazului.
Cartofii noi se fac repede, la fel si carnea afumata. Carnatii afumati este posibil, sa se coaca mai greu. Nu ne dorim, totusi, sa obtinem carnati uscati.
Montarea si servirea preparatului.
Preparatul se serveste cald, cu cartofii taiati pe din doua, aburind. Pe cartofi se pun bot-uri de unt proaspat. Untul se topeste si va intra in cartof, fragezindu-l si inmiresmandu-l.

Afumatura de la garnita cu cartofi copti – preparatul este gata servit.
La acest preparat merge de minune un pahar cu bere rece, care depune broboane pe pahar.

Pahar cu bere blonda, rece.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Afumatura va poate scapa de la orice necaz, atunci cand foamea ii preseaza si pofticiosii dau tarcoale pe la usa bucatariei. Nu trebuie facute excese si nici prea multe prajeli. O garnitura potrivita, servita la afumatura, va garanta succesul gospodinei, dar si aplauze la scena deschisa (nu-i asa ?!) din partea celor ghiftuiti.
Afumaturile sunt o bucurie pentru pofta si racoare pentru stomac. Se pot pregati in mai multe moduri care sunt la fel de gustoase, astfel incat chiar si cei mai mari iubitori de mancare se asteapta cu nerabdare sa manance afumaturile. Este un ingredient pe care merita sa il folosim si sa ne bucuram de gustul sau minunat!