Nu intotdeauna, gospodinele au un plan prestabilit, cu preparatele pe care doresc, sa le pregateasca in cursul unei saptamani. Inteleg unele gospodine, care din necesitatea de a avea mereu ceva la indemana pentru a fi pus pe masa, pregatesc sambata pentru toata saptamana care urmeaza. Era o emisiune la tv, in urma cu vreo 2 ani care prezenta astfel de preparate pregatite intr-o singura zi pentru toata saptamana. Posibil ca multe gospodine tinere sa se fi inspirat din acea emisiune.
Nu sunt adeptul pastrarii de mancare gatita in congelator si sub nicio forma, mai mult de 2-3 zile, in frigider. Orice preparat deja inghetat/ pastrat mai multe zile in frigider are de suferit in ceea ce priveste calitatea sa culinara.
Inclin, sa pregatesc retete rapide, cu putine ingrediente, motiv pentru care frigiderul si camara sunt mai mereu bine populate cu de toate. Profit ca piata este in apropierea locuintei mele; la fel si hala, macelaria, laptaria, bacania, brutaria si pescaria. In miscarea mea zilnica, rareori, nu trec prin toate cele amintite mai sus, chiar daca nu doresc ceva anume, doar pentru a trece in revista galantarele si a da binete vanzatoarelor. Nu cumpar, ca am neaparata nevoie, ci doar daca imi place ce vad.
Nici merket-urile nu sunt prea departe de domiciliul meu. In acestea merg mai rar, cu lista gata facuta, sa nu uit ceva.
Inainte de a ma hotari ce sa gatesc pentru ziua respectiva, obligatoriu, trag o ocheada prin frigider si prin camara. In congelator, de regula, stiu ce am, cu eticheta pentru fiecare produs si data congelarii.
Ce sa vezi ?! Toate cele mentionate mai sus, zic eu, tin de buna organizare a fiecarei gospodarii, in care experienta in bucatarie are, totusi, un rol determinant. Un adevar care trebuie mentionat, costurile achizitiilor ingredientelor de trebuinta sunt ceva mai mici. In plus, calitatea ingredientelor achizitionate este demna de luat in seama.
Pentru astazi, mi-am propus, sa pregatesc o ciulama de ghebe. Incerc, sa ofer si o varianta a preparatului de post. In toamna, in sezonul de ghebe, am reusit sa culeg suficiente ghebe pentru zacusca cu ghebe si sa pun si cateva pachetele in congelator.
Din retetarul familiei mele ! In familie, pregatim ciulama doar cu ciuperci – ciulama de ciuperci dar si ciulama cu ciuperci si carne de pasare – ciulama cu ciuperci si piept de gaina, ciulama din piept de pui si ciuperci. Destul de rar, pregatim ciulama doar cu carne de pasare. Pofticiosii familiei nefiind deosebit de incantati de acest preparat.

Ciulama de ghebe.
Ingrediente de trebuinta in reteta: ghebe congelate, faina alba, lapte dulce/ lapte vegetal, unt proaspat/ ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe.

Ghebe congelate rapid si pastrate in congelator.
Alternativa culinara ! In reteta, se pot folosi orice fel de ciuperci proaspate – albe, brune, manatarci, pleorotus, galbiori, ciuperci de plop, bureti de prun, etc. Cand gasesc mai multe ciuperci in padure, fiecare in sezonul lor, congelez rapid si manatarci sau ciuperci de plop.
Dezghetarea, fierberea si calirea ghebelor congelate.
Nu se lasa ghebele, sa se decongeleze la temperatura camerei.
Ghebele congelate, scoase din punga, trecute doar prin jet de apa calduta, cat sa se topeasca eventuala gheata formata pe ciuperci, se pun intr-o cratita/ oala cu coada si pereti inalti (nu ne dorim, sa ne sara lichid fierbinte pe maini ?!), in amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.

Ghebe congelate care se amesteca in continuu cu lingura din lemn pentru decongelare.
Incalzim treptat cratita, marind progresiv focul la aragaz. Amestecam cu o lingura din lemn, sa se decongeleze ghebele si in acelasi timp, sa inceapa a fierbe in lichidul format. Pe masura ce ghebele se fierb, lichidul scade si ciupercile incep sa se caleasca.
Secretul gospodinei ! Se amesteca in continuu cu lingura din lemn. Inainte de congelarea rapida, ciupercile le-am oparit. Daca lichidul format este putin sau s-a evaporat rapid (focul prea mare sub cratita), exista riscul ca ghebele (oparite si congelate sunt lipicioase), sa se prinda de fundul cratitei.

Ghebele s-au decongelat si fierb in lichidul format.
Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
Alterrnativa pentru ciulama de post ! Pentru preparatul de post, in special, lichidul ce va rezulta in urma calirii ghebelor congelate este esential. La preparatul de post, nu folosim unt, doar ulei de masline extravirgin.
LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.
- Dezghetarea, fierberea si calirea ghebelor congelate.
- Amestecarea ghebelor care se calesc cu faina de grau si lapte fierbinte.
- Pregatire mamaliga pentru servire la ciulamaua de ghebe.
- Montarea si servirea preparatului.
Amestecarea ghebelor care se calesc cu faina de grau si lapte fierbinte.
Se incalzeste lapte dulce intr-o cana emailata.

Lapte dulce care se incalzeste.
In cratita cu ghebe calite si lichid, se adauga treptat, faina de grau.

Ghebele calite se amesteca cu faina de grau, adaugata treptat.
Secretul gospodinei ! Amestecarea cu lingura din lemn, nu se opreste niciun moment, imediat ce am pus prima lingura de faina, daca ne dorim ca in preparatul final, sa nu fie cocoloase de faina necoapta.
Adaugam lapte fierbinte, treptat, imediat ce adaugam o noua lingura cu faina de grau. Nu ne oprim niciun moment din amestecarea in cratita cu lingura din lemn.

In cratita, pe masura ce adaugam faina de grau si lapte fierbinte, incepe sa se formeze ciulama.
Se adauga faina de grau si lapte fierbinta, sub amestecare continua cu lingura din lemn, pana ciulamaua capata consistenta dorita.

Ciulamaua a capatat consistenta dorita de gospodina.
Ciulamaua se fierbe la foc mocnit 10-15 minute. Se amesteca cu lingura din lemn, sa nu se prinda preparatul de fundul cratitei.
In timpul fierberii, ciulamaua scada pana la fluidizarea dorita de gospodina. Putem incerca fluidizarea preparatului nostru, lasand sa cada preparat din lingura, in cratita.
Alternativa pentru ciulama de post ! Cand se folosesc ciuperci proaspete, acestea se pot opari inainte de calire si lichidul de fierbere se adauga treptat in loc de lapte dulce. In loc de lapte dulce de vaca, sa poate folosi lapte vegetal.
Pregatire mamaliga pentru servire la ciulamaua de ghebe.
Pentru a pregati mamaliga calda, am folosit reteta de la mamaliga noastra cea de toate zilele.

Mamaliga care fierbe pe plita aragazului.
Montarea si servirea preparatului.
Preparatul nostru se serveste fierbinte in castroane/ farfurii adanci, cu mamaliga calda deasupra.

Ciulama de ghebe gata servita.
La servire, ciulamaua se decoreaza cu piper boabe proaspat rasnit.
La acest preparat merge de minune un paharel cu tuica de prune.
Nu este o greseala, daca se serveste o salata de sezon – leurda, ridichi de luna, cubulete de sfecla rosie, patrunjel verde, ulei de masline extravirgin, zeama de lamaie, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat.

Salata de leurda, ridichi de luna si sfecla rosie.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Cu speranta ca am reusit, am incercat, sa scriu impreuna, o reteta in varianta de dulce si in varianta de post. Credinciosii practicanti, cu siguranta, au in retetarul familiei lor, tot felul de retete de post. Ma gandesc ca acestia, daca vor pregati varianta de post a retetei mele, nu vor regreta si in plus, isi vor imbogati propriul retetar.