Ciuperci de padure pregatite la cuptor

Cumperi de la market ciuperci albe, daca nu le cunosti ca sa le aduni de pe camp. Oricum in aceasta perioada, nu mai gasesti pe camp. Te uiti sa fie albe, fara pete si neinghetate (deci nespalate, dar cu firisoare de nisip pe ele). Nu te repezi la ciuperci mari. Le alegi pe cele de marimea unui nasture de palton de dama, cu codita scurta si la care nu se vad lamelele colorate de pe dosul ciupercii (daca se vad lamelele, acestea sa fie de culoare rozalie).

Speli bine ciupercile de nisip si le lasi la scurs.

ciuperci la cuptor

Iei o tava de inox, cu marginile inalte, in care pui ciupercile. Pui sare, piper, ulei, masline negre, foi de dafin si amesteci bine totul. Nu pui prea mult ulei ca se naclaiesc ciupercile.

Bagi tava in cuptorul incins si lasi la foc potrivit pana ce apa care se lasa de la ciuperci scade la o treime si apare uleiul deasupra. Ciupercile se inmoaie si se rumenesc usor. Gusta, sa le simti mustoase, cand sunt gata.

ciuperci la cuptor 1

Se servesc ca aperitiv rece sau drept garnitura (impreuna cu legume facute la cuptor -cartofi, morcov, pastarnac, dovleac galben, ceapa lunguiata intreaga, sferturi de ardei gras) la curcanul de Craciun.

Legumele se pot prepara separat sau impreuna cu ciupercile, respectand reteta de mai sus, fara sa pui masline.

Ciupercile se pot pastra la frigider, in sucul lor in care s-au facut la cuptor, in borcane din sticla, cu capac de infiletat.

Servite drept aperititiv, ciupercile gatite la cuptor merg nemaipomenit cu o tuica fiarta. Drept garnitura la fripturi se asociaza cu un vin mai aspru, alb sau negru (carne alba cu vin alb, carne rosie cu vin negru  sau cum ii place fiecaruia).

Pofta buna !

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*