Macrou congelat pregatit la cuptor

Treci pe la pescarie si cumperi vreo 3 Kg de macrou congelat (pesti mari, sa fie cam 5-6 bucati). Il lasi sa se dezghete pe trei sferturi, la temperatura camerei. Cureti pestele de mate, tai capul si varful cozii, le arunci. Il speli bine si lasi la scurs.

macrou la cuptor

Portionezi pestele in bucati de 2-3 cm grosime. Asezi bucatile una langa alta, intr-o tava de inox, inalta. Pui ulei, sare, piper (macinat si boabe), un varf de cutit de boia de ardei iute sau cateva firisoare de ardei iute, uscat, cateva frunze de dafin. Storci vreo 2-3 lamai peste peste.

macrou la cuptor 1

Bagi tava in cuptorul incalzit, la foc potrivit, pentru cca. 40 minute. Cand varful cutitului intra usor in carne, iar aceasta este alba si zemoasa, scoti tava din cuptor. Lasi sa se raceasca. Sa eviti uscarea pestelui. Pierde din gust. De altfel, cand este gata, pestele miroase placut iar damful umple bucataria, chiar daca ai aragaz nou, etans.

macrou la cuptor 2

Pestele se poate consuma cald, cu lamaie (daca mai este cazul) sau rece, ca aperitiv. Se poate si conserva pentru o perioada mai lunga de timp. Se pastreaza bine la rece, in frigider, in borcane cu capac de infiletat, in care se aseaza bucatile de peste, peste care se pune sosul ramas in tava, sa acopere pestele din borcan.

Daca se doreste conservarea pentru o perioada mai lunga de timp (2-3 luni maximum), in loc de lamaie se pune otet din vin, diluat cu apa (in proportie apa/ otet – 2 la 1). Borcanele cu pestele preparat, se completeaza cu otet indoit cu apa (amestec fiert, in 2-3 clocote, cu boabe de piper, sare si frunze de dafin, apoi racit pe jumatate).

Se inchid borcanele ermetic, se acopera cu o carpa umeda si se fierb 20 minute, in baie de apa, de cand incepe apa sa fiarba, intr-o cratita inalta, pe fundul careia ai pus o carpa. Se lasa sa se raceasca complet, in cratita in care ai fiert borcanele. Se depoziteaza la rece. Geletina formata dupa racirea continutului este minunata la gust.

Atentie ! Otetul fierbinte pus in borcane, le sparge si te improsca pe maini. Apa fierbinte din cratita in care fierbi borcanele, daca focul aragazului este mare, sare si arde pielea, pe care ajunge. Daca scoti tava din cuptor fara sa ai manusi de bucatarie, te poti frige pe maini. Efectul neatentiei sau grabei este aparitia unor pete rosii, care se transforma in niste basicute, sub piele se strange lichid. Le spargi, ustura. Ai patit-o ? Dai fuga la jetul de apa rece. Apoi te ungi cu jecolan. Nu ai, este bun si uleiul comestibil. Daca tot ustura, sufli pana iti trece.

Este un aperitiv excelent, in iernile reci, cu o tuica fiarta alaturi.

Pofta buna !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *