Carnati din carne de porc cum fac eu

Te duci la macelarie sau la magazinul propriu de desfacere al unei ferme de porci si cumperi spata de porc (bucati mari, de culoare rozalie, cu iz de proaspat), care se vinde drept carne de lucru. Te uiti sa aiba si ceva firisoare de grasime. Daca este carne macra, cumperi si cate 1 Kg sunca alba, proaspata (mai groasa) la 5 Kg de carne.

Rogi vanzatorul sa-ti toace carnea si grasimea, in fata ta, la masina cu sita cat mai mare.

Cumperi tot de la macelarie, o cutie de mate de porc pentru carnati, curatate si sarate. Cand ajungi acasa scoti matele pentru carnati din cutie, le speli cu apa rece (bagi apa si in mat) si le lasi in apa rece.

Carnea se amesteca intr-o cratita emailata cu sare, piper pisat, ardei iute si ardei dulce – pisat, cimbru maruntit, usturoi pisat.  Daca se amesteca greu pui putina apa calduta. Se acopera cratita cu o carpa alba curata si se tine in frigider, la rece, de pe o zi pe alta, sa se amestece gusturile.

A doua zi, montezi masina de tocat carne, fara gratar si cutit, dar cu tulumba speciala pentru carnati.

Tulumba pentru carnati o gasesti la vanzatorii ambulanti, din piata (cand cumperi tulumba, trebuie sa sti ce numar are masina de tocat carne, de acasa).

Daca ai montat masina pe masa din bucatarie ai grija sa pui o carpa mai groasa sub surubul de strangere ca sa eviti un scandal al nevestii, ca distrugi masa.

Scoti o bucata de vreo 2 m din matul de porc, din apa rece si il mai speli o data, tot cu apa rece. Mai amesteci o data carnea.

Tragi matul pe teava tulumbei de carnati si pui carne in masina de tocat. Umpli matul, prin manevrarea parghiei de la masina de tocat. Din 15 in 15 cm, rasucesti matul. La capete, matul se innoada. Lucrarea de umplere mat se face mai usor de catre 2 persoane, unul pune carne si invarteste de parghie, celalalt dirijeaza matul umplut si rasuceste bucatile de carnat.

Matele umplute cu carne, le intinzi in balcon, pe o coada de matura, la scurs, pentru 24 de ore. Cand intinzi, carnatii pe coada de matura, sa lasi distanta intre bucatile care atarna, sa se usuce uniform. Ca sa nu se umple de praf, acoperi carnatii cu o bucata de tifon.

Carnatii se pastreaza proaspeti in pungi de plastic alimentar, in congelator.

Matele ramase, le lasi la scurs de apa, intr-o sita. Le pui intr-o punguta, intr-un colt de congelator. Le vei utiliza cu alta ocazie.

Vrei carnati afumati ? Iesi in balcon si pui intr-o cratita veche rumegus uscat din lemn tare (stejar, fag), caruia ii dai foc. Focul se aprinde pe surcele din lemn uscat, cu chibritul, direct pe lemn (tot din lemn tare), apoi presari rumegus. Rumegusul de rasinoase (brad, molid) amaraste. Rumegus gasesti la un atelier de confectionat mobila din lemn.

Atarni carnatii scursi de apa, pe un stativ din lemn (faci niste scarite din  lemnele ramase de la mobila cumparata), deasupra cratitei cu rumegus, la 20-30 cm. Acoperi totul cu un sac din plastic (este mai bun un butoi curat, din tabla neagra, liber la un fund si cu gaurele la celalalt fund, pe unde iese fumul), la care i-ai facut o gaura in motul de sus (sa iasa fumul). Rumegusul trebuie sa arda mocnit, iar firisorul de fum sa inconjoare toti carnatii (tehnica se dobandeste prin exercitiu). Afumi vreo 3-4 zile, cate 1-2 ore pe zi. Cand nu afumi, in pauza de afumare, scoti sacul din plastic (butoiul). Lasi carnatii pe stativ.

Carnatii afumati se pot praji impreuna cu carne afumata (poti atarna bucati de carne macra – tot spata de porc, initial tinuta in saramura slaba, vreo 3-4 zile si apoi scursa – la afumat impreuna cu carnatii) si pune in borcane, acoperind totul cu untura topita. Se pune capac cu filet la borcan. Se pastreaza borcanele in frigider sau pe balcon, la rece.

Atentie ! Untura topita stropeste daca este focul mare si face basici pe piele. Ai patit-o ? Repede cu mainile sub jet de apa rece si apoi te ungi cu ulei comestibil, daca nu ai bioxiteracor (spray) sau jecolan (crema).

Pofta buna!

One Comment

  1. Marcel Danut

    Va salut ! Si va multumesc pt . explicatiile simple ca de la tata la fiu 🙂 maine incerc si eu cu sotia sa facem cativa carnati Drepti .
    Cu stima ,
    Marcel

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*