Ciuperci de padure oparite, pregatite pane’

Ciupercile mari sunt ocolite de multe dintre gospodinele mai tinere, neexperimentate in ale bucatarelilor, care cred ca numai ciupercile mici sunt bune pentru gatit, iar cele cu palariile mari sunt batrane si vestede. Partial au dreptate, dar ciupercile se pot “verifica” si daca au lamelele crude, rozalii (ciupercile albe) sau usor spre maroniu (ciupercile de plop), atunci se pot cumpara cele mai mari ciuperci pe care le gasesti. De ce ? Simplu – se pot prepara snitelul pane, apeland la mici secrete culinare.   🙂

Majoritatea consumatorilor cumpara numai ciuperci de crescatorie, din market. Foarte bine, asa si trebuie, acele ciuperci sunt cele mai sigure. Dar….? Exista un dar, numai cine a mancat ciuperci culese direct din padure sau de pe camp stie cat de mare este diferenta de gust.    😀

Sfat musai de urmat ! Nu cunosti ciupercile, nu le culegi, daca nu vrei sa ai mari probleme medicale si sa fi nevoit sa apelezi la doctor. Uf, brr ….! Urata e spitalizarea, prin atmosfera de incertitudine existenta in spitale.   🙁

Reteta pe care o scriu se face cel mai bine cu ciuperci nane, ocolite de necunoscatori, crezand ca sunt otravitoare, pentru ca seamana cu palaria sarpelui. La piata nu se aduc nane, decat foarte rar. Culegatorii opresc ciupercile – nane pentru ei, fiind destul de rare si deosebit de gustoase, cu “carne” frageda si o textura minunata. Dupa mine, nanele sunt cele mai gustoase ciuperci.

La reteta se pot folosi si bureti de fag (palarii pari) sau pleorotus, cum le zice prin market.

Am gasit in piata ciuperci albe mari si am cumparat, fara ezitare (vorba vine, nu inainte de a ma uita pe dosul lor, sa le vad lamelele daca sunt rozalii).   😛

Ciupercile se curata bine de nisip cu o pensula cu par de cal (nu lasa par, pe ciuperci). Cumparate din market sunt curate si nu e nevoie sa le speli, doar daca ti se pare ca sunt murdare. Daca trebuie spalate, ciupercile se spala in jet, scurt, de apa rece. Se lasa la scurs intr-o sita.

Ciupercile se oparesc (de aceea nu trebuie spalate), in apa fiarta cu sare, maxim 10 minute, pana se incretesc usor, fara a se muia de tot, doar cat sa intre putin varful cutitului in ele. Se scot cu o spumiera si se lasa la scurs intr-o sita.

Nu va speriati ! Prin oparire, ciupercile isi micsoreaza palaria, dar raman carnoase si destul de tari. Totul este sa nu le lasi prea mult in apa fiarta.

Se bat cu furculiata, 2 oua, cumparate de la tarani, din piata, oua din cele cu galbenusul auriu. Se pune in ou, sare grunjoasa si piper, proaspat macinate, dupa gust.

Se rade niste cascaval din cel scortos, tare, in oul batut. Daca cascavalul este prea sarat, nu mai trebuie pusa sare in ou.

Se dau ciupercile oparite si scurse bine, prin faina si apoi prin oul batut si se prajesc pe ambele fete, in ulei de floarea soarelui, incins.

Atentie ! Ca sa prajesti ciupercile ai nevoie de mai mult ulei, pus in tigaie. Cand pui palaria de ciuperca, in tigaie, sa ai grija la degete, sunt tot ale tale si nu trebuie prajite si ele.   😛

Secretul bucatarului, cu degetele “invatate” cu uleiul incins si “tabacite”! Poti folosi pentru pus in tigaie, o lopatica de inox, mai lata (cel putin cat ciuperca de lata). Inconvenientul este ca pui ciuperca direct in tot uleiul incins, odata, fara sa o ghidezi sa alunece usor, treptat, in uleiul incins, pentru a se invalui si incinge gradat, nu dintr-o data. Coacerea ciupercii puse treptat, este mai rapida si nici nu se face mai tare pe margini (nu se arde) iar la mijloc ramane nefacuta.

Mici secrete ! Cui ii place mai crocant, dupa ce ai dat ciuperca prin oul batut, o dai prin pesmet si apoi iarasi prin ou batut. In acest caz, cascavalul ras se pune in pesmet. Se poate pune si putin pesmet in oul batut. Se poate pune faina si pesmet in oul batut si trecut o singura data ciuperca, prin ou, avand grija sa se acopere bine cu ou.

Ciupercile pane se servesc fierbinti cu o salata de verzituri, de sezon.

Am facut niste urzici batute (am scris candva reteta, dar nu am avut la acea vreme, poze). Voi scrie o alta reteta de urzici batute, in curand, cand voi pune si poze.

Ce mai lipseste ? Un pahar de vin alb demisec.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla, pe mapamond, in lumea larga, in lumi paralele (na, ca am dat-o pe SF), pe uscat, neaparat, ca sa gasiti ciuperci si urzici !    8)

Nu uitati ! In sezonul de primavara, se consuma multe verdeturi, in salate sau preparate. Sanatate curata !

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*