Pulpe de pui in sos de curry

Am primit cadou de la sotie, de ziua mea, o tigaie mare, italieneasca, cu fund gros, dublu, cu maner solid si toarta de apucat, pentru manevrat ustensila cu amandoua mainile. Ce mai, o scula cu adevarat profesionista, pentru bucataria unor gurmanzi inveterati. Pacat ca nu aveau in market si capac pe masura.   🙁

De mult imi doream asa ceva, pentru ca atunci cand ne strangem tot familionul, sa facem o singura „prajeala”,  nu pentru fiecare mesean, in parte. Avantaj si dezavantaj. Avantaj pentru bucatar, dezavantaj pentru cei care vor sa serveasca ceva preparat mai altfel decat ceilalti.

Cum sa inaugurez tigaia ? Nu mi-am propus sa o folosesc numai la prajeli. Orice reteta mai pretentioasa se poate face in astfel de tigai. Fundul dublu si foarte gros al tigaii permite o fierbere constanta, omogena, a preparatului, fara a fi nevoie sa amesteci prea des, chiar deloc.

Pentru 2 persoane am cumparat 4 pulpe mari de pui, refrigerate (ca doar de aia e tigaia mare), pe care le-am spalat bine in jet de apa rece, le-am sters cu o carpa curata si le-am crestat, usor, cu un cutit bine ascutit. Nu este obligatoriu sa fie consumate la o singura masa.   😀

Pulpele de pui se ung cu ulei de floarea soarelui, se presara sare grunjoasa si piper proaspat macinate si putin cimbru uscat, avand grija sa intre condimentele, in crestaturi. 

Se incinge ulei de floarea soarelui, in tigaie. Se curata 2 cepe albe, lunguiete si se taie in „strap”, 2 fire de praz, nu prea groase, mai tinere, in special partea alba. Se pun in tigaie si cateva felii mai groase de cartofi prefierti.

Se calesc putin legumele si se adauga pulpele de pui.

Secret ! Pentru a nu fi nevoie sa se adauge apa (ca sa nu se prinda carnea de tigaie), prazul se opareste in apa fiarta, 2 minute si se pune umed in tigaie. Daca trebuie adaugat lichid, se pune putina supa de carne sau putina supa de legume.

Atentie ! Picaturile de apa, la contactul cu uleiul incins, sar din tigaie si daca nu esti atent te stropesc pe maini si chiar pe fata. Ca sa evit riscul, nu „arunca” legumele sau carnea in tigaie, mangaie-le cu grija si depune-le cu mila, in tigaie.

Scoti cartofii din tigaie si ii pastrezi calzi, intr-o craticioara, acoperita cu capacul.

Pe masura ce se fac, iese si apa din pulpele de pui, se moaie ceapa si prazul, iar sosul incepe sa se coloreze imbietor.

Focul sub tigaie trebuie sa fie maricel spre mare, ca sa mentina incinsa, constant, ditamai ustensila.

Cand carnea a devenit rozalie si varful cutitului intra pana la os, se adauga o lingurita de praf de curry. Se amesteca bine in sos si se intorc de 2-3 ori, pulpele, pe fiecare parte. Carnea devine moale si mustoasa, ceapa si prazul sunt deja moi.

Ce lipseste ? Picura, pentru savoare, peste carnea incinsa, cateva picaturi de brandy sau coniac. Nici romul nu este de lepadat, daca este de calitate.

Pune cartofii in tigaie, pentru 1 minut, ca sa se incinga bine.

Reteta se serveste fierbinte, cu castraveti in otet si cu patrunjel verde, taiat fin, presarat deasupra legumelor. Nu uitati de sos. Se pun cateva linguri de sos peste carne.

Un pahar de vin alb sec, servit rece, nu poate lipsi de la festin, pentru a se asigura savoarea preparatului si vigoarea meseanului.   😕

Pofta buna, frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla, pe mapamond !

Voi tineri invatacei, nu ezitati sa experimentati. Nu este rusinos sa inveti, sa te uiti la altii cum gatesc si sa te inspiri. Inoveaza, incearca si nu renunta. Din orice ai, comestibil, prin frigider, se poate prepara o reteta gustoasa si servi o masa sanatoasa si de multe ori chiar rapida, in ton cu foamea care te macina.   😛

Reteta de mai sus se poate prepara cam in 30-40 de minute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *