Cand eram copil mergeam cu bunica dupa ciuperci. Tanar fiind, imi placea sa cutreer singur sau cu amicii, pe dealuri. Cand bunica nu a mai fost printre noi, culegeam singur ciuperci. Copii mei cand erau mici, plecam cu ei pe dealuri si culegeam ciuperci, cand gaseam.
Trecand prin piata, zilele trecute (oricum toate drumurile mele trec prin piata, daca stau langa o piata) am gasit niste ciuperci de crescatorie, albe, imense – 6 bucati la Kg.
Secret ! Am verificat ciupercile daca sunt proaspete (lamelele trebuie sa fie rozalii, nu maroniu inchis).
Am spalat bine ciupercile, sub jet de apa rece si le-am lasat la scurs intr-o sita. Le-am taiat coditele, lasand intregi numai palariile.
Mi-am adus aminte de o reteta rapida pe care o facea mama, cand aduceam de pe camp (din locuri unde pascusera oile sau unde fusese o stana veche), ciuperci albe, mari, carnoase.
Am tocat marunt coditele ciupercilor. Am tocat marunt niste ceapa verde, niste patrunjel verde si 2 catei de usturoi.
Am amestecat verdeata, usturoiul si coditele de ciuperci, cu unt galben (plin de smantana grasa), cumparat de la ciobani. 😛
Am pus sare grunjoasa si piper, proaspat macinate, dupa gust. Nu am uitat de boia dulce si boia iute.
Pericol ! Am adaugat cu „mila” boiaua iute, chiar daca face bine la digestie. 😀
Cu umplutura pregatita am „dichisit” palariile de ciuperci.
Ciupercile le-am asezat intr-o tava din inox, pe care am bagat-o in cuptorul aragazului, incins intre timp.
Ciupercile se tin in cuptor, cca. 20 de minute, pana se topeste untul si intra in „carnea” ciupercii, dandu-i o savoare greu de povestit. Nu credeti ? 🙁 Incercati reteta si povestiti.
Eu zic ca arata bine. Gustul nu pot sa-l pun pe blog. Mare pacat. 🙁
Ciupercile se servesc fierbinti, cu paine calda sau cu lipie, ca sa moi in sucul lasat in tava, repede, pana nu se intareste. 😛
Nu stiti ce este lipia ? O sa aflati cat de curand. Mi-am adus aminte de lipia bunicii, care se facea in casa cand eram copil.
Nu uitati de un pahar de vin alb, de care aveti prin camara.
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla !
Nu am uitat ca a fost Pastele. Am ceva retete puse deoparte, in minte si cu ceva poze deja facute. Voi scrie retetele, cat de curand voi avea prilejul si timpul necesar, chiar daca Pastele a trecut. Nu-i nimic, vine aceeasi sarbatoare religioasa, anul viitor, noi sa fim sanatosi, voiosi , voinici.
Cei nerabdatori pot face retele oricand doresc. Numai oua rosii nu se pot face decat la Paste si la Inaltare.
numai tu puteai face ciuperci umplute cu ciuperci 🙂
arata bine…
Toata lumea stie, inca de la gradinita, ca ciupercile au picioruse, nu codite! Ca nu sunt nici fetite, nici cirese, nici soricei, nici macar dracusori…!
sunt delicoase si cu o prezentare frumusica
Multumesc frumos de reteta, le-am pregatit si acum le astept sa iasa de la cuptor! Sa traiesti !