Salata de conopida fiarta, cu maioneza

Ce ti-e si cu caldurile acestea. Cum iesi din casa, de la racoare, in vipia de afara, incepi sa regreti ca ai iesit, desi multi nu au incotro. Majoritatea merg la serviciu, cativa fac piata sau plimba catelul. Pacat ca vara, pe canicula, wekend-ul saptamanal nu tine macar 4 zile. Sunt unii dintre noi, mai fericiti. In concediu fiind sau la pensie, fericitii vor pur si simplu sa se plimbe, insa mai pe racoare.     🙁     🙂

Toti, indiferent de varsta, avem ceva in comun, vrem sa mancam ceva usor, sa nu prea stam prin bucatarie. Se recomanda salatele, fructele, gratarele din carne slaba.

Pentru reteta de astazi, ingredientele de trebuinta sunt: o conopida intreaga, 1 ou, ulei de masline, o lamaie, patrunjel verde.

A inceput sa apara pe piata, conopida, adusa de peste mari si tari. Desi comerciantii au pus afisul cu marfa romaneasca, nu pot fi crezuti. In serele si solariile romanilor, abia s-a plantat, de vreo 2 luni, rasadul de conopida, de vara. Pe la sfarsitul lui iulie, va aparea pe piata si conopida romaneasca.

Conopida, curatata de  frunzele mari si verzi, se pune intreaga, la fiert, intr-o oala, cu apa clocotita, in care s-a pus sare grunjoasa.

Conopida de primavara fierbe mai repede decat conopida de toamna tarzie. Pentru salata, conopida nu trebuie fiarta pana se faramiteaza (ca doar, de data aceasta, nu facem piure de conopida), ci doar pana se moaie putin.

Conopida fiarta, se lasa sa se raceasca putin si se desface in buchetele, prin rupere sau utilizand un cutit bine ascutit.

Se pregateste o maioneza dintr-un galbenus de ou, in care se pune o lingurita de mustar dulce, sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate, dupa gust. Se poate si fara mustar.

Ouale cu galbenusul auriu se cumpara de la tarani, din piata, chiar daca “fetele” au uitat sa treaca pe la laboratorul pietei, sa le puna stampila. Oricum, numai o data te pacalesti si sigur, vei tine minte precupeata, de la care ai cumparat ouale.     🙁     🙂

Se amesteca cu o furculita. Se picura ulei de masline, ingloband galbenusul de ou si amestecand cu furculita. Se pune atat ulei, cat doresti sa fie maioneza, de pufoasa si de multa, amestecand in continuare cu furculita.

Pentru cei mai putin pretentiosi ! Maioneza se poate face si din oul intreg, amestecand cu mixerul, in timp ce se picura ulei de masline. Am vazut prin market maioneza, gata pregatita, dar nu am fost interesat si nici macar curios, sa cumpar. Oare de ce ? Scrie pe borcan tot ce contine maioneza.     8)

In maioneza se adauga zeama de lamaie, dupa gustul fiecaruia.

Pe buchetelele de conopida se adauga sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate si patrunjel verde, tocat fin. Se adauga maioneza, cat cuprinde.

Se intampla ! Daca sunt unii carora nu le prieste maioneza (?!), se face un dressing din ulei de masline, zeama de lamaie, sare si piper, care se amesteca intr-un borcan, prin scuturare. Dressing-ul se pune in castronul cu buchetele de conopida, care se rostogolesc prin acesta, folosind un cleste de bucatarie.

Salata de conopida este o cina perfecta, de vara calduroasa.

Alternative pentru pofticiosi ! Pofticiosii adevarati pot servi langa conopida, o felie de paine prajita, unsa cu crema de branza. Merge si o bucata de branza proaspata, nesarata, cumparata de la ciobani.

Un paharel de vin alb, sec, rece, te moleseste doar atat cat sa te trimita spre culcus si sa te faca sa uiti de balacarelile de la televizor.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu uitati, pentru sanatatea voastra, este necesar sa mancati sanatos, minim trei mese pe zi, dar nu pe saturate. Este greu sa respecti cele 3 mese pe zi, in anii cand serviciul iti ia, de regula, 3/4 din timpul cat esti zilnic, in stare de veghe. Cand esti tanar, seara, ajuns acasa de la serviciu, mai merge sa dai iama prin fripturi si cartofi prajiti, dar cu varsta, mancatul seara, pe saturate, nu te lasa sa dormi linistit si sa te odihnesti cum trebuie. Nu poti apela la niciun compromis. Singura solutie este ca seara, sa mananci ceva usor, cel tarziu pe la ora 20. Asa-i cand anii se aduna.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.