Pizza rapida facuta in casa

Dupa cum spuneam si in alte dati, pe caldura, este omeneste sa stai cat mai putin langa aragazul care dogoreste, sa consumi preparate usoare, facute rapid, cat mai multe salate si fructe.

Pentru cina, o pizza este bine venita oricand, in orice familie, dar este si la indemana celor care inca nu au decis sa se „alieze” cu cineva, pentru o viata in comun.     😀

Ingrediente de trebuinta pentru reteta. Pizza are avantajul ca se pot utiliza niste ingrediente de trebuinta, principale: faina trei nule, pentru aluat facut rapid, in casa sau aluat cumparat din market (doar de catre cei care, chiar nu vor sa stationeze prin bucatarie, decat ocazional), suc de rosii, din cel ramas prin camara, din toamna trecuta sau cumparat, la cutie, din market.

Ca ingrediente de trebuinta, pentru umplutura aluatului, se poate folosi ce are fiecare, prin frigider: parizer, costita, salam, cascaval, branza, oua, sunca afumata, carne tocata, carne proaspata, feliata subtire si calita rapid, ciuperci, legume, prosciutto, masline, peste in ulei, de la conserva, peste afumat sau peste marinat, fructe de mare, etc. Intr-un cuvant, orice ai prin frigider se poate pune intr-o pizza gustoasa, imaginatie sa ai, sa-ti faca placere sa improvizezi si sa prepari. Este utila si o anume doza de risc culinar (!?), care sa te scoata din cotidian.

Condimente utile: sare grunjoasa, piper boabe, rozmarin, cimbru, coriandru, boia de ardei iute si boia de ardei dulce.

„Umplutura” pentru pizza (de fapt se pune peste aluat) este la alegerea fiecarei gospodine, care sa nu fim naivi, va tine cu siguranta, cont, de preferintele celor care au „comandat” pizza, la cina. Se pot face cele mai nastrusnice combinatii, pentru umplutura pizzei.     😛

Pizza cu salam crud uscat si ou fiert.

Aluatul pentru pizza rapida se prepara din: 1 Kg faina, 500 ml apa, 10 grame de drojdie, 2 lingurite cu sare grunjoasa, 100 ml de ulei de masline, coriandru macinat fin.

Sper ca s-a bagat de seama ! Am scris cantitatile, pentru aluat. Asa zicea sotia mea, ca a vazut la un maistru bucatar, candva, care sublinia, ca numai respectand strict reteta, va iesi aluatul cum trebuie.     🙁      Aiurea ! Iese si daca pui la ochi.     🙂

Se pune faina intr-un bol, se adauga sarea, piperul, uleiul de masline, coriandru. Se amesteca ingredientele. Se face o movilita, cu o gaura in mijloc, in care se pune drojdia, dizolvata in apa calduta. Se amesteca cu degetele, faina cu apa. Se plamadeste aluatul, cu mainile, 15 minute, pana coca capata consistenta si aluatul nu se mai lipeste de maini.

Aluatul se tine, la rece, in frigider, 20 de minute.

Aluatul rece, se imparte in 3-4 bucati, dupa cat de mare este tava, in care vei pregati pizza. Aluatul se intinde intr-un strat subtire, de 2-3 mm, cu degetele, din aproape in aproape, pe o planseta, pe care ai pus faina, pana aluatul capata forma si dimensiunile tavii.

Se aseaza aluatul pe fundul intors, al tavii de inox. Se unge aluatul cu sucul de rosii. Peste sucul de rosii se pune umplutura de pizza, in combinatia pe care o doreste fiecare.

Tava de inox, mai groasa, se introduce in cuptorul incins, la foc mare, pentru 10-15 minute. Se urmareste, prin geamul cuptorului de la aragaz, rumenirea preparatului.

Secretul secretelor ! Prin intoarcerea tavii de inox, cu fundul in sus, caldura se va repartiza uniform si se va mentine pe peretii tavii, iar coacerea aluatului va fi rapida si uniforma.     😛

Pizza se poate obtine crocanta sau usor rumenita, dupa gustul fiecaruia.     8)

Umpluturile pentru pizza pot fi pregatite in prealabil. Ciupercile se pot folosi crude sau se pot cali impreuna cu ceapa si usturoi. Carnea tocata se poate cali in ulei de masline. Pestele crud se poate cali in ulei de masline cu putin usturoi si rozmarin. Carnea macra, taiata in felii subtiri se caleste in ulei de masline. Legumele si mezelurile se pun deasupra sucului de rosii, taiate in felii subtiri. Fructele de mare si file-ul de peste congelat se decongeleaza prin soc termic, in apa fiarta, in care s-a pus sare grunjoasa.

Pizza cu salam uscat, branza telemea de oaie si masline negre.

Pizza cu cascaval ras si branza telemea de oaie, felii.

Pizza cu carne tocata, fasole boabe, branza telemea de oaie si masline negre.

Pizza cu ciuperci si prosciutto.

Pizza cu ton de la conserva in ulei, masline negre si ou fiert.

La pizza merge de minune o salata de sezon, din legume proaspete (rosii, castraveti, ceapa, ardei, verdeata).

Un pahar de vin, de care ai prin casa ajuta la digestie si destinde corpul, pentru un somn odihnitor. Nici un pahar de bere, rece, nu este de lepadat.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Incercati sa gatiti in casa, renuntati la semipreparate si mezeluri. Cred, ca nici procesatorii de carne, nu mai stiu toate „adausurile de bine”, de altfel atat de nesanatoase, pe care le amesteca cu carnea.

Apropo ! Prin magazinele bio cam bate vantul. Vizitatorii, foarte rari si cumparatori, intra si se crucesc cand vad preturile. Vanzatoarele nu mai surad, cand te vad, doar se fac ca au de lucru. Inspectorii de la protectia consumatorului verifica doar actele de provenienta, fiscul daca este scrisa corect factura, iar inspectia sanitar-veterinara, nu risca sa faca analize, multumindu-se doar cu ce scrie pe hartie. Am inceput sa am dubii. Muschiul si ceafa de porc, la bucati intregi, cam dolofane, de 5-6 Kg, cu greu poti accepta ca provin de la un animal de 100 de Kg. Ciolanul de porc de 2-3 Kg, asisderea. Sa-si fi „revenit” comerciantii la vechile obiceiuri ? Una scriem, alta vindem, pretul sa fie bun. Ar fi pacat, dar daca tot nu-i controleaza nimeni, nu se pune.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *