Imi plac reclamele la ardei iute, urmaresc cu atentie tot ceea ce se scrie pe internet despre culturile de ardei iute si in special despre binefacerile lui – „curele” (adica vreau sa spun – consumul fara exagerare, la ciorbe, varza, etc.) cu ardei iute, care intareste inima si face sa circule sangele mai aprig, cultiv ardei iute in glaste (din cel mai putin fioros), conserv pentru iarna ardei iute, din cel bulgaresc, placut la gust, care da doar usoare piscaturi la limba, usuc ardei iute si ardei capia dulce, din care pregatesc boia.
Ciusca transilvana si racii oltenesti sunt soiuri de pe la noi, de ardei iute spre foarte iute, de iti ia gura foc. Vecinii bulgari ne-au adus pe tarabe soiul lor de ardei iute, bland si molcom ca si ei. Comerciantii nostrii ne onoreaza cu ardei iute mexican si tailandez, care iti arde gura cand il gusti si iti da frisoane atunci cand se apropie clipa magica, sa mergi acolo unde si regele merge singur. Floraresele ne vand ghivece cu ardei olandezi, viu colorati, iuti si nu prea.
Trebuie sa recunosc ca m-am inspirat in reteta de azi de la Jamie Oliver, adaugand cate ceva de la mine (ingrediente romanesti) si folosind niste ardei iute mai copilaresc, adica nici prea bland, dar nici foarte iute, anume niste ardei mici, care seamana ca forma cu ardeii capia (sunt usori dulci), dar si cu ardeii degetel (alungiti), corciti intre ciusca si raci.
O reteta de aperitiv (combinatia imi apartine in totalitate) cu de toate, potrivit la inceput de toamna, cand vremea da semne de raceala – ardei picanti umpluti cu branza, trasi in ulei de masline; sunca afumata (ultima felie din productia de porcarele pentru iarna de anul trecut), masline, ridichi de luna/ toamna, usturoi, paine cu seminte, calda si nelipsitul ciocanel cu tuica de prune.

Ingrediente de trebuinta in reteta: ardei iute tip alungit, branza dulce, de vaca; branza telemea sarata, de oaie; patrunjel verde, piper boabe, cimbru uscat.
Cine cauta, va gasi cu siguranta ! Materia prima pentru reteta este rar expusa pe tarabe si se vinde pe la colturile pietei, la sir, 5 lei/ 10 ardei. Cam piperat pretul, dar face.

Imaginea poate sa insele ! Chiar daca ardeii se vad mari, nu depasesc marimea unui deget mare, de la mana unui boxer sau al unor carnati picanti pentru bere.
Ardeii se spala cu apa rece si se lasa la scurs. Se scot cotoarele si semintele folosind un cutit cu varful ascutit.

Se pregateste un amestec de branza dulce, de vaca si branza telemea, sarata, de oaie.

Se adauga patrunjel verde tocat marunt. Pentru un gust rafinat (gurmetii profesionisti stiu de ce) se adauga putin cimbru uscat (doar de gust) si piper boabe, proaspat macinat.
Amestecul de ingrediente se omogenizeaza folosind o furculita.
Ardeii picanti se umplu indesat, cu amestecul de branza si verdeata.

Nu exagerati cu umplerea ardeilor picanti ! Ardeii nu trebuie brutalizati, se rup si ulterior umplutura va curge.
Se incinge ulei de masline extravirgin intr-o tigaie cu marginile inalte. Ardeii se calesc la foc iute, pe toate partile, stand cu tigaia in mana, sa nu se arda bunatate de preparat. Branza se va muia suficient, in timpul calirii ardeilor, cat sa devina o pasta delicioasa, care impreuna cu ardeiul sa dea o savoare deosebita (iti umple gura si iti alinta papilele gustative) la fiecare imbucatura.

Nu este nicio greseala daca ardeii picanti se folosesc drept una din garniturile servite la o coasta de porc prajita in tigaie.

Ardeii picanti umpluti cu branza, trasi in ulei de masline extravirgin, serviti drept garnitura la friptura de porc, merg de minune cu un pahar de vinul casei din smochine.

Atentie ! Focul fiind mare, uleiul incins poate sa sara din tigaie, pe maini si nu vad pe nimeni bucuros sa il piste uleiul incins.
In perioada calda (martie – septembrie) imi pun singur ardei iute, in jardiniere/ glaste, in balcon. Aleg cu grija semintele pentru rasaduri. Cumpar din piata, ardei de forme deosebite (clopotel, gogosar, lunguieti sau ovali, etc.) si iuteala diferita, cum ochesc pe tarabe ceva nou.

Conserv pentru iarna ardei iute mai putin focos, care doar sa dea o unda de piscatura la limba.

Usuc in balcon, toamna tarziu, in curent de aer rece, pana spre primavara, ardei iute de diferite soiuri, dar si ardei capia dulci, din care imi pregatesc singur boiaua.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu pot crede ca exista vreun loc pe lume in care ardeiul iute sa lipseasca din gradini sau din balcoane. Bucatariile multor popoare (asiatice in special, dar si mexican sau africani, etc) se bazeaza pe ardei iute ca fiind condimentul hotarator in cele mai multe retete autohtone.