Vinul casei, rosu, din struguri

Cu multi ani in urma am citit undeva ca italienii au vandut intr-un an, pe piata europeana, mai mult de dublul productiei de vin, din struguri, obtinute. Urma explicatia cum ca in Italia, in special pentru export (ca doar italienii nu sunt fraieri) se fac vinuri, in special dulci, din caise si piersici. Sunt pline market-urile de vin spumant, pe post de sampanie Angelli, din caise si piersici. Ma rog, nu cred ca sunt in masura sa imi dau cu parerea asupra gusturilor fiecaruia.

Pe vremea lui ceasca, circulau zvonuri cum ca se fabrica vin din rumegus. Azi, prin sticlele de plastic, de pe rafturile magazinelor, nu prea stii ce se regaseste. Am vazut etichete pe care scrie despre podgorii de care nu am auzit a fi pe la noi prin tara. Nu mai vorbesc de vinul la damigenute de 3-5 litri din tara si din import, a caror culoare stravezie, nu te indeamna in niciun caz, sa cumperi (sau cel putin pe mine, ma lasa rece).

Fac in casa vin din struguri, din afine de padure, din smochine si stafide, din coacaze negre si coacaze rosii, de cultura.

La casa parinteasca avem o vie in jurul casei, din care se scoate cca. 120 litri de must din struguri negri, in fiecare toamna.

Anul trecut strugurii au fost dulci si zemosi, desi ramasesera in vie, destui ciorchini necopti in totalitate.

Am cules strugurii. I-am stors cu un storcator manual al unui vecin (cumparat din market). Am lasat strugurii storsi, intr-un bidon din palstic, de 200 litri, acoperit cu o panza din tifon, o saptamana, sa se omogenizeze si sa se separe mustul de borhot. Am tras mustul, cu un furtun din plastic, in bidoane de 30 de litri si in damigene din sticla de 15-20 de litri.  Borhotul din struguri (ce ramane dupa ce tragi mustul), din care se poate face mana a doua de vin (se adauga zahar si apa peste borhot si se lasa inca o saptamana, amestecand zilnic compozitia) sau se distila si se face tuica, l-am dat vecinului care mi-a imprumutat storcatorul. Vecinul face tuica si imi da si mie cate o sticla, din cand in cand. Prinde bine.

Secret ! La prima mana de vin nu se amesteca strugurii storsi, lasand sa decanteze numai lichidul, la fundul butoiului. Strugurii storsi se pot presa cu presa pentru a iesi mai mult lichid, dar se pierde din tarie si din finetea vinului.

Am adus must, in bidoane din plastic de 30 litri, sa fiarba, in balconul inchis cu termopan, acasa.

La bidonul din plastic am atasat un furtun cu dop (cumparat din magazin) si am lasat mustul sa fiarba. Bioxidul de carbon degajat, urmand sa “bolboroseasca” intr-o sticla din plastic. M-am ajutat de tulpina arborelui de cafea din balcon, ca sa “fixez” furtunul de fierbere.

Fierberea a durat cam 2 luni, apoi am tras vinul la sticle de 2 litri.

Atentie ! Vinul se trage prin furtun din palstic, cu atentie sa nu antrenezi si borhotul din fundul bidonului si sa tulburi vinul.

Sper sa fi fiert si vinul, lasat in beciul casei parintesti, in damigenele din sticla, sa fiarba, pana la primavara, cand o sa merg sa vad ce mai este pe acolo. De regula, vinul fierbe si primavara, in beci fiind o temperatura, iarna, de 12-15 grade, iar vinul fierbe pe la 18-20 de grade C.

Ce ziceti de culoare ? Nu-i asa ca pune sangele in miscare ?   😛

A iesit un vin aspru, sec si tare. Recomandat a se bea cu sifon, dar e pacat sa-l diluezi, mai bine “gusti” cate putin.   😀

Pe masura ce voi face si alte vinuri si voi avea poze, voi scrie retetele pe blog. Vinul din alte fructe se face ceva mai sofisticat. Veti vedea.

Au fost ani in care am cumparat din piata, struguri negrii sau struguri albi. Afinele de padure le cumpar din piata, in luna august, de la taranii care le aduna de pe munte. Coacazele negre si coacazele rosii le culeg dintr-o mica plantatie, a unui var al sotiei sau mi le trimite el, cu diverse ocazii, la mijlocul lunii august. Smochinele si stafidele le cumpar din market.

Spor la treaba voi pofticiosi de pretutindeni, ori unde va veti afla ! Incercati sa faceti vin, in casa. Nu veti regreta. Si oricum stiti din ce este facut vinul pe care il beti. Sigur, nu va doare capul si nici nu va ameteste. Sau poate, Da.    8)

42 Comments

  1. Utile informatii!
    Strugurii banuiesc ca sunt hibrizi, nu? Amesteci strugurii albi cu cei negri?

  2. Dar nu spui nimic de ce cantitate de zahar e nevoie.

  3. Salut
    Am cititi articolul . destul de incomplet.
    In general pentru vinurile rosii cantitatea necesara de zahar din must trebuie sa fie de 25 kg zahar la 100 litri.
    dupa ce se zdrobesc strugurii se decanteaza intr-un recipient si cu ajutorul unui aparat numit mustimetru se masoara cantitatea de zahar. In general aceasta nu este de 25 kg/100 l ci este aprox 21-22 kg/100l. daca doresti sa ai un vin bun se completeaza cu zahar pana la valoarea minima de 25kg/100l.
    In general la vinurile rosii aroma si culoarea se gaseste in coaja strugurelui din acest motiv strugurii rosii se lasa aprox 7 zile la macerat iar ce albi 3-4 zile.
    strugurele alb este mai sarac in arome decat cel rosu fapt pentru care nu necesita macerare deorece nu are ca sa extraga din coaja.
    DAca doriti sa faceti de ex merlot el trebuie lasat neaparat 7 zile deorece desi strugurele este rosu zeama lui este alba iar culoarea o ia din coaja zdrobita.
    Inainte de a pune la macerat este bine sa puneti sulf in butoiul in care macerati ca sa omorati bacteriile neplacute.

    Extras din articolul de mai sus:

    “Secret ! La prima mana de vin nu se amesteca strugurii storsi, lasand sa decanteze numai lichidul, la fundul butoiului. Strugurii storsi se pot presa cu presa pentru a iesi mai mult lichid, dar se pierde din tarie si din finetea vinului.

    Eronat:

    finetea vinului o da soiul strugurelui timpul de macerare , drojdiile,
    Taria vinului o da cantitatea de zahar existenta in bob.

    FF important :
    dupa macerare presati si ce rezulata se pune la fiert (recomandata sa trageti vinul cu grosime intr un butoi de stejar). Temperatura de fierbere pentru vinurile rosii trebuie sa fie de aprox 24-26 grade celsius. daca nu aveti caldura in pivnita mergeti la un magazin de acvaristica si cumparati incalzitoare de acvariu reglati temperatura necesara, introduceti in butoi apoi in priza
    Pentru vinurile rosii timpul de fierbere este de 20-28 de zile.
    dupa 28 de zile la 24 grade veti obtine un vin sec.
    daca doriti ca vinul dvs sa fie demidulce dupa aprox 12-15 zile se picura un pic de alcool in butoi si el se va opri din fiert.

    Un vin fiert bine nu are voie sa mai fiarba in primavara .
    dupa fierberea completa se mai lasa aprox 3 saptamani in butoi apoi se trage de pe drojdie in vase de sticla sau de stejar.

    Mare atentie: vasele trebuiesc incarcate pana sus ca sa evitati eventualele mirosuri imprumutate din aerul ramas in recipient.
    Se pune dop sau cel mai indicat o serpentina.
    Optional si recomandat sa puneti sulf dupa ce trageti vinul ca sa distrugeti bacteriile neplacute. Daca a ti pus sulf consumati vinul dupa aprox 3-4 saptamani

    Mult succes

    • Poate nu ai inteles. Eu fac vin din strugurii care sunt in jurul casei batranesti. Nu fac vin in cantitati industriale si nici nu comercializez. Nu o sa-ti vina sa crezi: vinul facut de mine se bea in totalitate in casa. Daca este pe masa, la sarbatori si vin cumparat din cramele cunoscute, nu se inghesuie nimeni sa-l deguste pe acesta. Toata lumea vrea vin din cel facut de mine. Oare de ce ?  Poti sa ma crezi sau treaba ta, ce crezi, in familia mea se recunoaste calitatea unui vin bun. Nu oblig pe nimeni sa faca vin ca mine. Nici macar nu am pretentia ca reteta mea este cea mai buna. Sigur, dupa un chef zdravan, cu vin facut de mine, nu doare pe nimeni capul, a doua zi. 

      • durerea de cap este o legenda auzita din batrani.
        capul doare cand nu este fermentatia completa si cu si fara zahar.

  4. Completare la postul anterior.

    MAre atentie cu fierberea.
    Nu faceti ca cel din fotografie.
    Furtunul pe care se emana dioxidul de carbon trebuie scos afara cu capatul liber!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  5. am cumparat 100 kg. struguri fraga de satu mare [hibrid] facand cca. 70 l. vin . Resturile dupa tescuire le-am pus intr-un butoi dar nu am reusit sa-l fac la cazan tuica ,acum in primavara mai este vreo sansa? Multumesc pt. cine da un sfat.

  6. Daca nu s-au acrit resturile dupa tescuire aveti noroc. Puneti putin zahar, 1 Kg la 10 Kg de masa, lasati 4-5 zile sa porneasca fermentarea si apoi distilati.

  7. dupa ce s-au stors struguri la presa , din prastina obtinuta se mai poate face si mina a doua de vin , daca da , care este reteta , cit zahar la un bidon de 60 de plastic, cita apa si cit se tine la macerat s-au dupa cit timp se stoarce la presa iar.
    multumersc de un sfat bun ,nu la gluma

    • Eu fac rareori mana a doua, tocmai pentru a nu adauga zahar. Zdrobesc strugurii in zdrobitor si nu ii presez. Prefer sa obtin mai putin vin dar de calitate deosebita. Dau la un vecin prastina care ramane dupa ce trag mustul (in 2-3 serii, in functie de cum se mai colecteaza si fara a amesteca seriile de must intre ele, pentru a iesi vinul dulce si tare, fiecare serie o pun la fiert separat in damigene, cu furtun bagat in sticle cu apa), pentru a o distila sa obtina tuica. Imi da si mie cativa litri de tuica, cam de 28-30 de grade.
      Daca strugurii sunt mari si foarte dulci, atunci fac si mana a doua de vin, adaugand zahar in functie de cat de dulce vreau sa iasa vinul si cat de dulce este strugurele, de regula cca. 1 Kg de zahar la 10 litri de apa, adaugati peste prastina. De preferat sa se puna zaharul topit in apa si apoi lasat siropul sa se raceasca.
      Se lasa la macerat cca. 6-10 zile (in functie de cum fierbe amestecul), la soare, amestecand zilnic in butoi cu o lingura de lemn cu coada lunga. Gura butoiului se acopera cu o carpa rara/ tifon. Bidonul se lasa in aer liber, pentru a nu se acumula oxid si bioxid de carbon in camera sau balcon.
      Stoarcerea strugurilor la presa se face doar initial, dupa ce au fost zdrobiti in zdrobitor.

  8. cind pui vinul in sticla bagai si 2,3 boabe de orez ,,sa vezi calitate

  9. cate kg zahar pun?? 🙂

  10. Eu nu pun niciodata zahar in mustul prima mana, obtinut din strugurii abia recoltati si doar dati prin zdrobitor.
    Citeste comentariul meu din 13 octombrie 2013, sa vezi cand pun zahar si in ce cantitate.

  11. eu nu inteleg ceva : daca tot te chinui sa faci vin in casa , de ce sa mai pui zahar in el ? vin cu gust de zahar adaugat poti cumpara si de la hypermarket . la fel si sulfiti .iar chestia aceea cu mana a doua e penibila . vinul trebuie lasat mai mult pe bostina , nu doar cateva zile . altfel vinul e mai degraba un roze , dupa cum se si vede in poza . de asemenea trebuie folosite si niste drojdii pentru ca tot zaharul sa fermenteze .eu am facut vin cu tenta aceasta de roze – un amestec de 8 feluri de struguri albi , roze sau negri . pus la fermentat timp de 3 saptamani intr-o putina de lemn acoperita , intr-o magazie cu aerisire naturala , adica un fel de sopron din lemn , in aer liber .dupa aceea vinul a fost tras si pus la butoi si lasat pana s-a linistit . asta dureaza si 2 luni . dupa care trebuie tras iar pentru limpezire si pus la butoi bine inchis .si , da e adevarat , miroase mult mai atragator decat un cabernet sauvignon sau merlot sau orice vin din vita de vie nobila . si e si mai baubil avand alcool mai putin decat acestea . e un vin de cursa lunga , cum se spune .si lumea il prefera unuia cumparat deoarece este absolut natural .asta daca nu te apuci sa pui zahar sau sulfiti in el . daca ai damigene de sticla in care sa il pastrezi , si o pivnita in care sa nu mai tii si altceva gen varza murata (ca sa nu capete un miros neplacut ) , iar temperatura de pastrare e mica , de 6-8 grade celsius nu ai nevoie de sulfiti .

  12. Eu am facuto de mamaliga 🙂 …deoarece am folosit o cantitate foarte mica de struguri am ales sa dau strugurii prin blender 😀 si acuma o iesit o mocirla acolo..tot ma uit la sticla si vad cum face bulbuci inauntru in vin da nu cred ca iese pe furtunafara ca nu se vad bulbuci in apa … si azi am observat ca incepe sa iasa vinu prin furtun de capu lui…apropo,pana unde trebuie bagat furtunul? Pana la fund? Sau doar la suprafata?

    • Stiam ca trebe doar presati si nu dati prin blender da daca ii storceam iesea numa suficient pentru o cana asa ca am stors totul in speranta ca zeama se va separa de restul si o sa fac eu la final o filtrare …eu nu sunt in romania si am cumparat ce am gasit ca am vrut sa fac mai mult de test sa vad ce iese ca e prima data cand fac vin.

      • Trebuie sa cititi cu atentie articolul scris de mine si raspunsurile mele la unele comentarii.
        Dand strugurii prin blender, ati fac suc consistent, cu toata pulpa si pielita boabelor de struguri, nu ati scos numai partea lichida (mustul), din care in timp, se depune drojdia la fundul damigenei si lichidul se limpezeste (vinul).
        Capatul furtunului la damigeana, trebuie sa iasa putin din dop.
        Capatul furtunului din sticla cu apa, ajunge pana aproape de fundul sticlei si bulele de bioxid de carbon migreaza de la suprafata lichidului din damigeana si se absorb in apa din sticla.
        Daca incepe sa treaca lichid din damigeana in sticla, prin furtun inseamna ca aveti fierbere puternica in damigeana (lucru de inteles, ati folosit mixerul si ati stors tot) si iesirea gazului (CO2) prin furtun, din damigeana, este blocata cu drojdie, pulpa de struguri, etc. Sau furtunul trecut prin dop ajunge in masa de lichid din damigeana si se tinde spre egalizarea nivelurilor in cele doua vase (se activeaza curgerea – principiul vaselor comunicante – din damigeana in vas).
        Puteti incerca sa filtrati printr-un tifon, masa din damigeana, sa colectati lichidul si pe acesta sa il puneti la fiert, cu dop si furtun. Nu stiu ce ar putea iesi si daca lichidul avand un pronuntat gust de drojdie se poate bea ca vin.
        Puteti pune la distilat tot ce aveti in damigeana si veti obtine ceva alcool.

  13. Multumesc pentru sfat.asta am si facut ieri.L-am strecurat si l am pus inapoi la fiert cu furtun. 🙂 sa vedem ce iese,daca nu iese asa o sa mai fac odata si de data asta ii zdrobesc si nu ii dau prin blender.

  14. Ziceati ceva de distilare? Aia cum se face mai exact? Zcuze da eu nu ma pricep deloc la facut deastea.Acuma invat 🙂

  15. Prin distilarea “produsului” dvs. se poate obtine alcool.
    Distilarea are loc intr-un vas din sticla/ metal prevazut cu un sistem de racire (refrigerent) din sticla sau metal, in care se condenseaza vaporii degajati din vasul de sticla pus pe o flacara si colectare a lichidului (alcool) racit in alt vas. Sistemul de distilare este prevazut cu termometre pentru a se urmari temperatura in lichidul care fierbe si temperatura apei de racire. Vasul de pe flacara este prevazut cu dispozitiv de siguranta, pentru a nu face explozie si sa improste cu lichid fierbinte.
    Sisteme de distilare se pot procura de la tigani (din cupru) sau din sticla termorezistenta, de la magazine de sticlarie pentru laboratoare/ magazine de menaj (parti componente – vas din sticla, cu dop rodat, refrigirent cu dop rodat, termometre, furtune pentru legaturi la apa, balon de colectare alcool, etc., care se asambleaza).
    Flacara este cea de la aragaz. Apa de racire este de la robinet.
    Se poate distila 5-10 litri de borhot o data, dupa cat este de mare balonul din sticla. Se colecteaza 1,5 -2 litri de tuica, de tarie 25-32 grade tarie. Daca vreti sa masurati dvs. taria, mai cumparati si un densimetru si un cilindru gradat.
    Distilarea incepe cu un produs tulbure, acru, care se arunca, fiind plin de esteri. Daca veti bea acest lichid tulbure, veti suferi de dureri de cap.
    Cand se limpezeste, atunci se colecteaza produsul distilat si racit.
    Am dat mai multe detalii despre distilare, tocmai pentru a va convinge sa nu riscati sa faceti in casa. Daca nu aveti cunostinte temeinice de fizica si chimie, nu este bine sa va apucati de distilarea borhotului. Este pericol de incendiu, stropire pe corp cu lichid fierbinte, care produce arsuri chimice, deosebit de periculoase.

  16. Am inteles acum..e la fel cum se face tuica..prea dificil si pretentios.Nu am sa ma apuc de asa ceva dar multumesc pentru explicatie…
    Inapoi la vin..am strecurat vinu de 4 ori.De craciun l-am incercat si e foarte delicios 🙂 o iesit suficient pentru 2 pahare de vin.Nu prea tare alcolul dar e bun.iubesc aroma aia de strugure pe care o are vinu de casa si NU o simti in vinu cumparat din magazin.O sa fac odata prin procedeul normal de zdrobire a strugurelui sa vad ce iese si care e diferenta apoi o sa incep sa fac cantitati mai mari.

  17. Apropo poate alcolul nu e foarte tare pentru ca nu l am lasat mult numai o luna si in luna noiembrie aici o fost cald.l-am tinut pe balcon si tot timpul dupa ce vedeam ca fierbe il scoteam si il strecuram si apoi il puneam la loc si tot asa..nu am vrut sa il las mai mult ca mi- o fost frica ca poate din cauza ca l am tot scos – o sa se acreasca dar nu s o acrit.Am folosit struguri negrii altoiti ca numai dinastia sunt pe aici,si astia altoiti is asa de dulci parca mananci zahar….o sa incerc acuma in tura urmatoare sa ii fac asa cum a ti explicat in articol sa vad ce iese si daca are gust mai bun .

  18. salutare!
    eu las vinul pana in apropiere de Craciun sa se limpezeasca apoi il trag la sticle.
    este indicat sa pui 2-3 boabe de orez in fiecare sticla pentru a se pastra la culoare si gust,sau pot pune in damingeana putin alcool inainte de a-l trage la sticle ?
    cum este mai bine ?
    sa fiti sanatosi !

    • Nu se adauga niciun alt ingredient cand se trage vinul la sticle, ca nu facem vin ca sa-l vindem in comert. Vinul obtinut asa cum am scris in articol este un vin foarte tare, limpede, aromat, cu gustul si aroma fructului din care este facut mustul.
      Sticlele trebuie bine inchise si sigilate cu ceara, smoala, capsule, banda adeziva, etc.

      • inteleg ce spui.nu caut un remediu de imbunatatit ci unul care sa il pastreze exact asa cum l-am imbuteliat.
        am observat ca in timp se schimba culoarea si chiar si gustul.
        imi poti recomanda ceva ?

        • Trebuie pastrat bine inchis/ sigilat, la loc racoros (temperatura constanta), de preferat usor inclinat, cu dopul infipt in nisip, on beci/ povarna.
          Nu isi schimba nici gustul, nici culoarea, doar se intareste prin alcoolizare.
          Daca nu se consuma, poate fi pastrat 5-6 ani fara probleme, fiind din ce in ce mai bun. Tata avea cate o damigeana de 5 litri, pastrata si 10 ani, iar cand ii venea randul la consum, era un adevarat festin.
          Niciodata nu am adaugat nimic in vin.
          Eu il pastrez la bloc, in balcon, spre nord (nu bate soarele niciodata), fara probleme, 2-3 ani.

  19. VinulCasei tale

    Pentru cei interesati de experienta vinului facut in casa cu posibilitatea castigarii unor premii. De vanzare must deburbat din inima Transilvaniei, 4lei/l
    http://www.vindejidvei.ro

  20. @Vinul casei tale
    Daca doriti sa puneti reclame pe site-ul meu, va trebui sa incheiem un contract pentru reclama.

  21. Zahalca Daniel

    Toate bune din comentarile voastre!
    Multe lucruri bune de invatat, dar spuneti-mi si mie daca pot sa las vinul in aceias incapere cu butoil de varza murata?
    Eu nu am spatiu mare sa-mi permit luxul sa le despart

  22. Pot fi lasate in aceeasi incapere cu conditia ca inchiderea hidraulica la damigeana sa fie eficienta (furtunul sa fie tot timpul introdus in apa).
    Si vinul si varza fermenteaza (la butoiul de varza nu este inchidere hidraulica), iar in gazele de fermentatie se regasesc oxid si bioxid de carbon care acumulate, in timp, intr-un spatiu inchis pot duce la dureri de cap persoanelor care stau mai mult timp in incinta.
    Este bine ca spatiul de depozitare sa aiba o aerisire (geam mic deschis sau o deschidere-legatura cu atmosfera in partea de sus a incaperii).

  23. Loredana Cadar

    La 50 litri vin cât alcool se picura pentru a opri vinul din fiert?

  24. Nu opresc vinul din fiert niciodata. I se strica parfumul initial si se influenteaza artificial taria vinului. Este o metoda pur comerciala.
    Daca vreti sa scadeti timpul de fierbere, mentineti o temperatura constanta pe toata periaoda de fermentatie printr-o inchidere hidraulica dimensionata corect.
    Unii producatori particulari taie uneori vinul aflat in fierbere (de obicei in anii ploiosi cand vinul nu are destul zahar si mai adauga zahar in must) cu must din alt soi de vita de vie, de exemplu must de vin negru cu must de vin alb/ rosu/ roze.

  25. DACA STRUGURII SUNT CAM ACRI ,CE CANTITATE DE ZAHAR POT PUNE LA 100 LITRI DE MUST….MULTAM

    • Eu nu pun zahar in mustul obtinut din struguri, nu cumpar/ nu culeg strugurii daca sunt acri/ necopti. Vinul se face, de regula, din strugurii culesi dupa prima bruma, respectiv la coacerea lor completa.

  26. zahar cu pumnu,apa cu furtunu si obtii "1001 '; daca culegi strugurii dupa prima bruma(asa e ideal) trebuie sa tii butoiul linga calorifer sa fermenteze; strugurii albi fermenteaza la peste 18 grade,cei rosii la peste 15 grade,la temperaturi mai joase inceteaza fermentatia si trebuie apoi o amorsare (un termometru de camera e un indicator bun ) adica trebuie incalzit ; poti obtine cca 6 kg must ,nu vin la 10 kg struguri daca presezi bine boasca;e greu de crezut ca vinul rezista vara pe balcon la cca 35 grade si nu se face otet;alta poezie,sa faci tuica din boasca la aragaz ; respect.

  27. am cules acum o saptamana si deja vinul s-a oprit din fiert dar e acrisor pot sa-i mai pun acum zahar impreuna cu drojdie ? mentionez ca e hibrid si in mustr am pus o cantitate fosrte mica de zahar care se vede ca a fost insuficienta

    • Ati cules prea devreme strugurii, dovada ca mustul nu mai fierbe. Eu nu pun zahar in mana intai; vinul pierde din calitate.
      Incercati sa puneti zahar, dar sa-l faceti sirop si sa-l adaugati caldut peste must, poate reporneste fierberea.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*