Fulgi de ardei iute, ardei mai putin iute si ardei dulce

Imi plac anumite condimente, de-ale noastre, traditionale (cimbru, dafin, ardei iute, rozmarin), dar si verdeturi (marar, patrunjel, busuioc), sa le cresc in ghivece, prin balcon si/ sau pe pervazul din bucatarie, in functie de spatiul disponibil. Din pacate, nu pot sa umplu cu ghivece tot spatiul existent, nu as mai avea loc pentru flori, un alt hoby de-al meu, dar si al sotiei mele si nici loc pentru uscat rufele.

Cand balcoanele apartamentului nu erau inchise cu termopan, de balustrada balcoanelor aveam atarnate niste jgheaburi din tabla zincata, destul de adanci, in care obtineam ceapa verde si usturoi verde. Puneam si rasad, 1-2 cuiburi cu castraveti, 1-2 cuiburi cu fasole pe harac. “Productia” de ceapa/ usturoi verde era chiar consistenta. Gustul si mirosul de verdeata proaspata, atunci scoasa din pamant era deosebit, imi amintea de gradina de legume din spatele casei parintesti.

Ici si colo, prin ghivece, raspandite prin balcoane, se mai gasesc si azi 1-2 rasaduri cu rosii mici, de culori diferite, ardei capia galben sau ardei iuti galbeni, verzi, rosii. Din pacate, in balcoane soarele patrunde mai greu, insectele de asemenea si cand vrejul creste mult prea mare, ghivecele nu mai au loc. Nici florile nu rezista in vrej si atunci “productia” este compromisa, ramanand 2-3 “exemplare”, doar de decor si pentru poze.

Fulgi de ardei iute, ardei ciusca si ardei dulce.
Fulgi de ardei iute, ardei ciusca si ardei dulce.

Ardeii iuti sunt de multe feluri. Eu ma ghidez, in achizitionarea lor, pentru a obtine fulgi, dupa culoare (de preferat – rosu aprins, rosu intunecat ), sa nu fie extrem de iuti (de preferat, putin picanti), forme ciudate (clopotel, gogosar, lunguieti, grosi si scurti, etc.).

Ardei clopotel, verzi.
Ardei iute – clopotel, verzi.

Cand se coc, ardeii clopotel devin de un rosu pal. Daca nu gasesc gata copti, cumpar din piata si ardei verzi, care lasati in bucatarie, pe hartie absorbanta, se coc in 2-3 saptamani.

Ardeii iuti gogosar, dar si cei putin lunguieti, grosi, bonti sunt buni pentru a se obtine fulgi de ardei iute.

Ardei iute - gogosar
Ardei iute – gogosar

Orice loc din bucatarie/ balcon (insirati cu acul de cusut, pe ata, siragul atarnat in curent de aer rece, fara expunere directa la soare) poate fi folosit pentru uscarea ardeilor.

Ardei iute lung, subtire.
Ardei iute lung, subtire/ bont.

Nu sunt neglijati nici ardeii capia, mai mici, dulci, din care obtin fulgi/ boia de ardei dulce.

Ardei capia, mici, dulci, pentru fulgi/ boia de ardei dulce.
Ardei capia, mici, dulci, pentru fulgi/ boia de ardei dulce.

Orice forma sau marime de ardei, foarte iuti/ mai putin iuti/ usor picanti/ dulci, etc. pot fi pusi la uscat, insirati pe ata/ sfoara, atarnati pe verticala, la loc racoros, nu in lumina directa a soarelui.

Ardei iuti, lungi, destul de "rai", doar pentru gust.
Ardei iuti, lungi, destul de “rai”, doar pentru gust.

Uscarea ardeilor poate dura 2-3 luni, pana se deshidrateaza complet. Pe timpul uscarii nu trebuie “bibiliti”, eventual doar feriti, sa nu inghete, daca nu au apucat, sa se usuce suficient, pana vine sezonul friguros.

Ardei iuti si dulci, in curs de uscare.
Ardei iuti si dulci, in curs de uscare.

In timpul uscarii, ardeii se scofalcesc si capata forme uneori ciudate, mai ales, daca timpul a fost calduros, o perioada mai lunga.

Ardei iuti si ardei dulci, uscati aproape complet.
Ardei iuti si ardei dulci, uscati aproape complet.

Spre primavara, ardeii sunt uscati complet.

Ardei iute, din cel mai "rau", uscat complet.
Ardei iute, din cel mai “rau”, uscat complet.

Obligatoriu a se tine minte ! Ardeii se insira pe ata si se pun la uscat, separat, pe “caprarii”, nu de altceva, dar, nu toti gurmanzii si gurmetii, indiferent de cat de profesionisti sunt, adora aceleasi usturimi.

Poate fi esential cand prepararam fulgi de ardei sau boia de ardei ! Cand ne hotaram, sa facem fulgi de ardei sau boia de ardei, iute/ dulce, primul lucru care trebuie avut in vedere este punerea ardeilor pe categorii si aducerea lor in bucatarie, unde sa fie lasati intinsi pe tavi, pentru a se odihni, 1-2 zile, sa se obisnuiasca cu temperatura camerei, fara a apuca sa se moaie (in ideea ca, fiind inca rece si centralele merg, in bucatarie se pot forma aburi de la mancare, chiar daca hota aragazului este in functiune).

Ardei iute, din cel mai "rau", uscat complet.
Ardei iute, din cel mai “rau”, uscat complet.

Daca vremea este putin friguroasa, in bucatarie, ardeii se pot tine doar cateva ore, inainte de a fi macinati.

Ardei iute, ceva mai bland, pus la "acomodat", in bucatarie.
Ardei iute, ceva mai bland, pus la “acomodat”, in bucatarie.

Urmeaza operatia cea mai dificila – curatarea ardeilor cei mai iuti de cotoare si pe cat posibil de seminte ! Este greu de crezut, ca dorim, sa ne “otravim” singuri. Curatarea cotoarelor si a semintelor, in special la ardeii foarte iuti este o operatie foarte grea, deoarece nu poti folosi manusi (ar fi o mare greseala, sa le folosesti, mainile transpira si pe moment iuteala, desi nu patrunde direct in piele, se “stocheaza” si cand ai dat de apa, isi arata coltii). Cand terminam aceasta operatie, este bine sa ne ungem imediat cu unguent pentru arsuri termice sau daca nu avem, cu ulei de floarea soarelui. Tot vom simti o ustureala, dar suportabila, care dupa 1-2 ore, este chiar placuta la miros si atunci este momentul sa dam pe maini cu pudra de talc. In timpul operatiei, trebuie sa ferim nasul de a aspira direct iuteala, care se degaja. Se poate folosi o masca simpla, din tifon. Atentie, sa nu atingem cu mainile “otravite”, de nas, ochi, urechi, parti din corp transpirate sau parti intime.

Mai trebuie sa spun, de ce boiaua este atat de scumpa, uneori avand chiar un pret prohibitiv ? Comentariul de mai sus cred ca este suficient.

Pulpa de ardei uscat se pune in blendar/ masina de rasnit cafea si se marunteste, mai mare pentru fulgi de ardei, foarte fin pentru boia.

Maruntire ardei in blender pentru fulgi de ardei.
Maruntire ardei in blender pentru fulgi de ardei.

A se avea in vedere ! Pentru a nu crea dicutii cu cei mai putin obisnuiti cu iuteala, masina de rasnit cafea, se tine departe de rasnitul ardeiului iute. Este bine, sa fie un alt aparat in dotarea casei, pentru acest scop. Oricat ai spala masina de rasnit, daca ai folosit-o o data, pentru a obtine boia de ardei iute, greu de crezut, ca o vei mai putea folosi pentru rasnit cafea.

Fulgii de ardei/ boiaua de ardei, se pastreaza separat – iute/ mai putin iute/ dulce, in borcane cu capac etans sau in pungi de hartie, capsate bine, la gura.

Un lucru este esential ! Trebuie avute in vedere – punerea etichetelor pe borcane/ inscriptionarea pe pungile din hartie, cu continutul acestora si data fabricatiei.

Este bine sa se ambaleze atat fulgii de ardei, cat si boiaua de ardei, in borcanele cu capac etans sau in pungute, care sa fie deschise si consumate pana se termina. Procedand astfel, pastrarea se poate face perioade mai mari de timp, 2-3 ani.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Utilizarea condimentelor in bucatarie este, dupa parerea mea, obligatorie, daca dorim ca gustul preparatelor noastre, sa fie deosebit. In perioade de canicula se recomanda de catre medic, sa consumam putin ardei iute. Cand ne obtinem singuri anumite condimente, atunci multumirea este si mai mare, chiar daca implica si ceva munca in plus. Cu siguranta, noi nu adaugam conservanti, in condimente.

One Comment

  1. draghicioiu vasile

    Multumesc pentru indrumarea privind prepararea boia de ardei. Am cultivar in gradina doua soiuri speciale de boia (unguresti) si sper sa obtin boia de calitate. O ador ca si condiment!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*