Ce mai creste prin balcon

Nu cred sa mai fie vreun secret pentru cineva, ca in balcon poti sa ai permanent verdeturi (patrunjel, marar, cimbru, busuioc, menta, rozmarin, dafin, etc.), mai ales ca in ultima perioada se gasesc prin marchet ghivece cu plante verzi.

Multi se plang ca verdeturile din aceste ghivece, de altfel aduse de prin Ungaria, se cam vestejesc, in timp. Este explicabil, fiind greu sa aclimatizezi o planta invatata cu regimul constant, de temperatura si umiditatea din sera (acolo unde au fost puse semintele si apoi rasadite in ghivece), sa se pastreze verde, la tine in balconul inchis cu termopan, unde chiar daca temperatura este cat de cat constanta, iarna, nu poti asigura umiditatea, iar curentii de aer sunt variabili, dupa cum aerisesti sau deschizi usile apartamentului. Primavara trebuie sa asiguri contactul plantei cu insectele, pentru polenizarea florilor, altfel nu tin fructele. Altfel spus, sa ai un balcon mare, cu geamurile larg deschise.

Eu am reusit sa aclimatizez o planta de rozmarin, de vreo 3 ani si un dafin, de vreo 10 ani. Dafinul chiar il rareste sotia in fiecare pimavara, pentru a avea mereu plante verzi si viguroase. Rozmarinul este deja un copacel.

Dafin. Ii place lumina si apa la temperatura camerei. Ghiveciul se tine iarna/ vara, pe pervazul ferestrei. Se uda de 2 ori pe saptamana, cu nu prea multa apa. In perioada aceasta, au inceput sa apara frunzele noi, cele de un verde crud.

Busuiocul cu frunza lata. Este delicat si pretentios. Primavara se ia rasad din piata si se pune in ghiveci, cu pamant afanat, pentru flori. Se pun maxim 3 plante, deoarece radacinile vor creste mari si vor umple tot ghiveciul. Iarna, se tine deasupra caloriferului, dar la lumina. Se scoate afara, in balconul deschis, cand temperatura ambianta nu mai scade sub 20 de grade. Nu ii plac curentii de aer, sub nicio forma. Lumina trebuie sa fie directa, cat mai multa. Frunzele se “supara” si se apleaca triste, precum mosii, incarcati de batranete, cand plantei nu-i  convine ceva. Busuiocul se uda des, cu apa putina, crescand cantitatea de apa, pe masura ce cresc dimensiunile frunzelor. Florile de busuioc se lasa sa se coaca pe lujer, pana se usuca floarea, dar fara sa se scuture semintele (pana pe la sfarsitul lui octombrie).

Daca ai seminte, poti sa le pui in pamant si vei obtine singur rasaduri. Ai avantajul ca planta este deja aclimatizata, la tine in casa. Poti pune semintele in octombrie, care rasar repede si pe la sfarsitul lui decembrie rasadesti plantele. Ce obtii ? Busuioc verde tot timpul anului. Gustul delicios al pastelor fainoase il ai astfel, asigurat.

Exista o vorba din batrani ! Daca vrei sa-ti rasara busuiocul, pune semintele in pamant reavan, numai in ziua de sf. Gheorghe. Eu am reusit sa am busuioc verde aproape tot timpul anului, folosind doar seminte, bine coapte (de un negru lucios), din productia proprie. Este adevarat, ca am plantat prima data, seminte luate de la o precupeata si dupa mai multe incercari nereusite, mi-au iesit rasaduri, doar atunci cand am pus semintele in pamant pe 23 aprilie.

Ardeiul iute, ciusca, indiferent de forma si iuteala lui, se poate mentine permanent in ghiveci. Pui seminte in pamant de flori, si rasadesti plantele. Ardeii se coc permanent, daca au caldura necesara. Se uda cu apa la temperatura camerei, numai cand pamantul este uscat. Primavara se scot ghivecele in balcon, la soare indirect. Ardeilor iuti nu le plac curentii de aer si nici sa bata soarele direct pe ei.

Ardeii gogosari iuti i-am luat verzi, in toamna, de la o precupeata. I-am lasat sa se coaca, treptat, pe o hartie de pergament si in martie voi pune seminte intr-o jardiniera, direct in balcon. Am avut “productie” proprie, cu ceva vreme in urma, dar am pierdut recolta, fiind plecat mai multe zile de acasa, iar vecina care mi-a udat florile, le-a naclait in apa.

Ardeii iuti clopotel, i-am luat tot verzi, in toamna, de la alta precupeata. I-am lasat sa se coaca, la umbra, treptat. Nu am avut pana acuma “productie” proprie.

Prin ardeiul iute de anul trecut s-au prasit si 2 plante mai viguroase, care au produs niste ciusca altoita. Am facut 5 teci, pe care le-am pus bine, numai pentru samanta. La primavara trec la productia proprie.

De vreo 6 ani, am in balcon, arbore de cafea. Am luat 2 fructe rosii, dintr-un pom, aflat la un magazin apicol. Vorba vine, am luat, de fapt le-am cam luat pe furis. Am sadit semintele, fiecare fruct avand 2 seminte verzi-albe, sub pielita rosie. Au iesit 4 rasaduri pe care le-am rasadit in ghivece, avand grija sa le replantez, treptat, pe masura ce ghiveciul era neincapator. Astazi am un pom, de umple un balcon intreg. Am incercat sa-l pozez dar nu reusesc sa prind o lumina corecta. Copacul se uda des, cu apa la temperatura camerei, crescand cantitatea apei, dupa marimea plantei. Planta infloreste prin februarie-martie, cand nu sunt coapte toate fructele din anul precedent. Florile au un parfum divin. Fructele sunt verzi si se coc treptat, trecand prin multe nuante de culoare. Cele de mai jos sunt coapte deja. Se vad si unele fructe necoapte, verzi.

Si fructele miros, nu precum florile, dar imprastie in jur, un parfum special.

In ianuarie am recoltat mai mult de 200 grame de boabe rosii. Productie nene, nu fleac. Sa tot bei cafea vreo 3-4 zile.    😀

In urma cu vreo 5 ani, am pus intr-o jardiniera, 2 plante de salvie salbatica, luata de pe camp. Nu am putut sa o pastrez pana toamna tarziu, sa faca seminte, pentru ca umpluse jardiniera cu radacini, care au aruncat pamantul pe jos, prin balcon. Ce mai freamat, ce mai vuiet ! Ia-ti radacinile de aici, ca ne umplem de rame.     😛      Am renuntat pe moment la salvie. Am ochit deja, in marchet un ghiveci. Ii dau tarcoale de vreo 2 saptamani. Nu am luat pana acuma, pentru ca nu am incredere si parca nici nu seamana cu salvia de am avut-o eu. Mai vad, ce si cum.

Sa ne auzim cu bine ! Vor mai urma si altele din “experimentele” mele din balcon.

5 Comments

  1. super !!!!!!!!!!! vreau si eu 2…3 seminte de cafea pentru plantat .
    Iti pot oferi ..seminte de ardei soiul Tabasco , Jalapeno sau un pui de Litchi chinensis

  2. Daca aveti drum prin Rm.Valcea va dau cu placere cateva boabe. Aveti si ocazia sa vedeti planta inflorita care raspandeste un miros tare placut, in tot balconul.
    Mi-ar placea niste seminte de ardei iute din care nu am. Am si eu ceva seminte de ardei rosu clopotel, ardei gogosar rosu si din cel pastai foarte iute.

  3. Care mai sunt noutatile cu agricultura de balcon?

    Ultima poza cu ardei iuti, cei rosii, sunt cumva soiul Hot Peter? D-aia cu forma “indecenta”? Sau e doar un joc de umbre care m-a derutat. Am cautat seminte din soiul acesta dar nu am reusit sa gassesc.

    Si mie imi place sa ma joc de-a gradinaritul pe balcon. Pot sa ma laud ca am un balcon ideal pentru asa ceva, neinchis, expunere spre sud (soare toata ziua). Anii trecuti am pus fasole in jardiniere si pe langa faptul ca am “produs” pentru vreo doua portii de mancare / an, din plante mi-am “construit” o bolta de verdeata frumoasa.

    Anul acesta am renuntat la fasole, am pus seminte de marar, patrunjel, cimbru, tarhon si leustean. Si doua jardiniere cu arbagic. Sa vedem ce iasa …

    Si mi-am mai pus seminte de ardei iute pentru rasaduri, in paharele de plastic, pe pervaz, in interior la cadura. Seminte de ardei iute cireasa si ardei iute mar. Udate, ca la carte, cu pulverizator. Surpriza a fost ca primele firicele de plante au scos nasul din pamant dupa doar 3 zile desi intelesesem ca perioada de germinare este de 10 – 14 zile.

  4. Am cumparat niste ardei mici si rai din Lidl. Nu stiu ce soi sunt.
    Cand aveam un balcon neinchis spre sud, pe marginea balconului puneam in jardiniere arbagic si catei de usturoi. Nu cumparam ceapa verde si nici usturoi verde din piata si aveam pana prin august. Puneam serii noi, imediat ce se termina o jardiniera. Copiii mei, cand erau mici mergeau singuri si isi lua verdeata din jardiniera.
    Am pus si fasole verde, castraveti, rosii, ardei capia si ardei gras. In curand mai scriu un articol nou, cu poze noi.
    Acum am in ghivece mai mari, capsuni si smeura (am cumparat rasad de capsuni dar si seminte si rasad de smeura). Astept sa iasa productia pentru a face poze (sunt deja flori mici). Din pacate este problema cu polenizarea si cad florile.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*