Oare de ce atata insistenta ?!

Astazi mi-am propus sa fiu scurt si sa incerc sa tratez doar unele “interventii” mai mult sau mai putin utile (parerea imi apartine in totalitate) pentru traseul blogului meu.

Plec de la o idee a mea, deloc noua de altfel, ca pastrarea si promovarea retelor traditionale romanesti si de ce nu a retetelor mostenite din familie trebuie tratate cu consideratie si respectul cuvenit. Niciun efort de promovare nu poate fi inutil si nici suficient.

Vreau sa cred ca imi aduc si eu o umila contributie (asa cum ma pricep de altfel, fara pretentii) la efortul comun al tuturor (bucatari profesionisti sau doar amatori si invatacei) celor care doresc sa mentina bucataria romaneasca acolo unde ii este locul.

Respect insistenta cu care alte popoare isi promoveaza traditia culinara prin emisiuni tv, concursuri de profil si carti de specialitate. Respect promotorii culinari consacrati din bucataria romaneasca si efortul acestora din ce in ce mai sustinut. Ma bucura succesul acestora in diverse concursuri nationale si internationale. Imi face placere sa descopar noii luptatori culinari care apar pe terenul de intrecere romanesc cu retete traditionale.

Despre optimizarea blogului personal ! Primesc tot mai des in ultimul timp, pe e.mail, propuneri pentru optimizarea (cel putin asa sunt intitulate respectivele considerente) blogului meu, de la utilizatori intamplatori sau doar de la simpli cititori curiosi ai retetelor mele. Ca de o afacere pentru ei sunt interesati proprietarii unor site-ul cu profil de activitate optimizarea altor site-uri.

O categorie aparte de “interesati” este formata din aceia care in baza unui comentariu oarecum magulitor incearca sa-si promoveze propriul site, lasandu-si adresa, doar – doar o da cineva dintre utilizatorii mei, clik pe aceasta adresa.

Trebuie amintiti si cei cativa din categoria “interesati” de traducerea retetelor mele si publicarea lor pe alte site-uri prietene lor, in alta limba. Acestia vor doar sa profite fara a plati, chiar se uita sa le dai tu ceva procente, din incasarile tale actuale (care or fi acelea ?!). Pe acestia incerc sa-i temperez propunandu-le sa incheiem un contract legal, sa-l inregistram la fisc si sa platim taxe si impozite. Acestia fac parte din categoria celor care dispar repede din peisaj.

Despre reclamele de pe blog ! Chiar daca sunt publicate ceva reclame pe blog, acest fapt nu inseamna ca traiesc din comisioanele primite. Pur si simplu, blogul meu este doar un hoby, asa cum mi-am propus initial sa fie si in exprimare ma straduiesc sa respectect intocmai ce mi-am propus.

Despre canoanele blogurilor culinare ! Primesc propuneri directe sau voalate (multe putand fi catalogate chiar rautacisme) de a nu mai scrie decat reteta pur si simplu. Nu am pretentia ca blogul meu este un blog culinar (poate titlul blogului sa zisa altceva, intr-o oarecare masura). La lansarea blogului, domeniul .ro fiind deja cumparat, nu am mai putut schimba denumirea.

De cele mai multe ori incerc sa aduc in discutie retete vechi, mostenite din familie, preparate asa cum se faceau la mama acasa sau acasa la soacra mea. Nu am pretentia ca in preparatele mele se respecta retete originale, consacrate, aparute prin bibliografia de profil. Daca ar fi sa scriu astfel de retete consacrate, as renunta la a le mai pregati si apoi a le scrie.

Nu inteleg de ce ar trebui sa intru cu scrisul meu in niste canoane culinare, de ce sa nu imi plasez amintirile dragi mie acolo unde doresc si cred ca isi au locul. De ce ar trebui sa scriu pur si simplu, doar reteta ca atare – ingrediente (cu precizarea cantitatii exacte – ori eu nu cantaresc niciodata, nimic, pun totul la ochi si/ sau dupa gust), modul strict de preparare (cu liniuta daca se poate), fara secrete de-ale mele si/ sau de-ale bucatarilor consacrati (aflate de mine, te miri de pe unde sau pur si simplu prinse din zbor, privind la tv sau citind o reteta cu niste ochi ceva mai vigilenti).

Despre comentarii pe blog ! Retetele mele sunt citite si incercate de doritori din tara (majoritatea utilizatorilor), dar si de catre romani stabiliti pe te miri unde, in lumea larga. Comentatorii rautaciosi sunt majoritatea celor care nu indraznesc sa improvizeze, vor totul mura in gura, sunt cei care doresc reteta exacta (cica), nefiind interesati de restul.

La comentarii rautacioase raspund rareori. Uneori cand rautaciosii sar calul, ma rezum sa le sterg comentariul. Acestui gen de rautaciosi le raspund destul de des utilizatori obisnuiti ai blogului meu, multumiti insa de aspectul actual al scrisului meu pe blog. Pe acestia nu i-am angajat sa scrie de bine, pur si simplu acestia simt nevoia sa le dea peste nas celor rautaciosi.

Ce imi propun in continuare ? In niciun caz, nu imi propun sa schimb in vreun fel “politica” blogului. De ce as face-o ?!

Ideile nu mi-au lipsit niciodata. Ma gandesc sa promovez sculele utilizate in bucatarie. Vreau sa introduc elemente noi legate de sanatatea pofticiosilor, dar necesita ceva documentare suplimentara, ca doar nu o sa scriu numai ce cred eu. Vreau sa promovez sanatatea, furnizand date concrete despre ingredientele de calitate care pot fi folosite in retete.

O idee mai veche, ceva mai greu de pus in practica ar fi de strans toate retetele scrise de mine pe acest blog intr-o carte, in niciun caz, intitulata carte de bucate. Sper sa reusesc candva, chiar daca in prezent nu sunt prea prietenos cu timpul liber pe care l-as putea utiliza pentru a scrie.

Natura la ea acasa.

Inchei cu o poza optimista, de sfarsit de iarna, inceput de primavara, in care eu vad tara noastra mandra si unica in felul ei cum se lumineaza incet si sigur.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*