A venit momentul ca stomacul sa rasufle putin, dupa lungile “casne” la care a fost supus de sarbatori. Din pacate, nu s-a descoperit inca alimentarea la priza a organismului uman, nici macar pentru o scurta perioada de timp, doar de supravietuire.
Ca in fiecare an, sarbatorile de Paste, la romani, sunt motiv pentru a ne imbuiba. Romani fiind, nu poti sa te faci ca uiti de bucatele traditionale – oua rosii, ciorba de miel, drob, friptura de miel la cuptor, cozonac. Mielul de Paste a fost la putere. Vinul casei rosu din struguri nu putea lipsi de la asa sarbatori.
Cateva zile, mi-am propus sa o las mai moale cu carnea, ouale, spritul si dulciurile. Noroc ca s-au terminat, altfel trebuia sa facem “curatenie” prin frigider inainte de a pregati alte bucate.
O tarta se face destul de repede, ingredientele pot fi multiple si in plus se poate servi cu salate de sezon, care pe langa detoxifierea organismului, are si un rol de schimbare a retetarului din bucataria casei, pentru utilizarea din plin a verdeturilor si a legumelor de sezon.
Ingrediente de trebuinta la aluatul pentru tarte: faina de buna calitate (3 nule, pentru cozonac, proaspat macinata din grau, la moara), otet din vin alb, ulei de masline, sare grunjoasa, apa rece/ apa minerala/ sifon, un pachet de margarina Unirea.
Intr-un castron se pun 2,5 cani de faina, o cana goala de 2 degete cu apa minerala/ sifon, o lingura de ulei de masline, o lingura de otet din vin alb, sare grunjoasa.
Se amesteca cu lingura pana se formeaza o pasta mai consistenta, lipicioasa. Coca formata se framanta cu mainile pe un blat din lemn, pe care s-a imprastiat faina, pentru a nu se prinde coca de lemn.
Framantatul de coca se face pana ce aceasta capata consistenta si faina a format un tot omogen cu apa, uleiul si otetul. Coca este deja consistenta.
Se framanta coca cca. 30 de minute, presarand cand este cazul, faina, pe blatul din lemn. Coca creste in volum si devine mai pufoasa. Este momentul sa fie adaugata margarina Unirea.
De ce margarina Unirea ? Sotia mea care este specialistul familiei in aluaturi pentru tarte, placinte, dulciuri, spune ca este singura margarina din toate cele incercate, care da rezultatele cele mai bune si se obtine blatul cel mai pufos si mai aromat.
Trebuie sa recunosc ! Destul de rar (pot numara pe degetele de la o mana, de cate ori s-a intamplat “minunea”) am avut rabdarea necesara pentru a pregati aluat.
Coca se intinde cu sucitorul, pe blatul presarat cu faina, formandu-se o foaie subtire de 1 deget, de aluat.
Pachetul de margarina de 250 grame se imparte in 4 bucati egale. Se intinde prima bucata de margarina peste foaia de aluat, folosind lama lata a unui cutit sau orice scula de bucatarie adecvata la intins, din arsenalul gospodariei.
Aluatul se impatureste in 4 avand grija ca margarina sa se regaseasca la interior, fiind inconjurata de coca. Se pune la frigider, la rece, pentru 15-20 de minute. Operatia se repeta de 4 ori, pana se consuma toata margarina si aluatul este consistent, crescut si pufos.
Aluatul pentru tarte se portioneaza in functie de cate tarte vrei sa faci, daca vrei sa fie mai mult blat si mai putina umplutura sau mai putin blat si mai multa umplutura.
Nu e vorba de saracie sau de zgarcenie ! Sunt umpluturi care se preteaza cu mai mult aluat, de exemplu umplutura de varza noua si alte umpluturi cum sunt cele cu amestec de varza, prosciuto si ou batut (in general cele cu carnuri), care se preteaza cu mai putin aluat.
Bucata de aluat se intinde pe planseta cu faina. Foaia de aluat se aseaza in forma de copt, unsa cu ulei de masline, avand grija sa se plieze pe marginile formei de copt, fara a depasi marginile.
Foaia de aluat se inteapa cu furculita pentru a permite aburului sa iasa in timpul coacerii.
Tava se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit, pana ce aluatul se coace de jumatate si se umfla putin, fara a se arde.
Tarta cu varza noua.
O tarta pentru doamnele si domnisoarele care vor sa dea jos cat mai repede, Kg acumulate de sarbatori.
Ingrediente de trebuinta pentru umplutura de la tarta cu varza noua: varza noua, ceapa verde, sare grunjoasa, ardei gras, cascaval afumat sau branza telemea.
De retinut pentru toti cei dornici sa dea Kg jos, dupa festinul sarbatorilor ! Cascavalul/ branza nu sunt obligatorii. Daca chiar se doreste o cina frugala, nu se pune nici cascaval ras, nici branza telemea de oaie.
Varza noua, taiata fideluta si sarata cu sare grunjoasa, se amesteca bine si se stoarce de surplusul de apa.
Varza se caleste cat sa se moaie usor, in ulei de floarea soarelui, impreuna cu rondele de ceapa verde. Cine doreste poate asezona varza cu piper boabe proaspat macinat, boia de ardei dulce si ardei iute, etc.
In varza moale se adauga ardei gras, taiat felii subtiri, doar pentru decor.
Umplutura de varza noua se adauga peste foaia de aluat coapta de jumatate, aflata in forma de coacere.
Se reintroduce tava de coacere in cuptorul aragazului si se continua coacerea pana ce aluatul devine crocant si varza moale si consistenta.
Tava scoasa din cuptor, se lasa sa se odihneasca 10 minute, pentru ca tarta sa poata fi taiata, folosind un cutit bine ascutit sau cutitul special pentru pizza.
Tarta cu branza si verdeata.
Nu trebuie sa respectam intocmai regimul de dupa sarbatori. Adevaratii gurmanzi nu vor rezista ispitei de a servi si o bucata de tarta ceva mai consistenta. Cu siguranta, gurmetii se vor intrece in aprecieri si laude aduse bucatarului, in special pentru ideea de a nu face numai un fel de tarta, mai ales stiut fiind ca are la dispozitie aluat suficient.
Ingrediente de trebuinta pentru umplutura de la tarta cu branza si verdeata: verdeata (spanac/ salata/ urzici/ loboda, patrunjel), branza dulce de vaci, branza sarata de oaie/ capra.
Foaia de aluat pentru tarte se intinde in tava de copt, fara a se decupa marginile care depasesc tava.
Verdeata cruda, spalata bine si scursa, taiata nu prea mare (un singur sortiment de verdeata sau un amestec de 2-3 sortimente plus patrunjel verde) se amesteca cu patrunjelul si cu branza, formand un amestec omogen, care se pune peste aluatul de tarta.
Aluatul nu se pune in prealabil in cuptorul incins al aragazului.
Marginile aluatului se impaturesc peste umplutura. Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit. Coacerea este gata cand aluatul este rumenit.
Sa ma facem si altfel ! Nu este nicio greseala daca marginile aluatului care depasesc tava, se desprind si daca aluatul se pune inainte de a adauga umplutura, in cuptor.
Amestecul de verdeata si branza cu putina smantana se adauga peste aluatul copt pe jumatate.
Tava se introduce in cuptor pentru coacerea completa a aluatului si a umpluturii.
Cand coacerea s-a finalizat si tarta s-a racit putin, putem sa o taiem.
Orice tarta poate fi servita calda sau rece. Se poate reincalzi in cuptorul cu microunde sau in cuptorul aragazului sau pe flacara intr-o baie de abur (intr-o cratita cu apa fiarta, se pune deasupra farfuria cu bucata de tarta).
O bere rece merge oricand.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Incerc sa va multumesc cu retetele mele si pe unii si pe altii. Sper ca reusesc.