Ce repede trece timpul ! Trecerea timpului m-a fascinat intotdeauna. Iarasi a venit toamna si e inca vremea conservelor si a muraturilor pentru iarna care va veni in curand.
Dar nu despre ce am pregatit toamna aceasta pentru iarna care bate la usa, voiam sa scriu astazi. M-a luat gura de dinaninte, adica vreau sa spun ca degetele au „lucrat” pe tastatura mai rapid decat gandul meu. Mai am cate ceva de pregatit pentru iarna, iar cum majoritatea retetelor le-am scris deja pe blog, in anii precedenti, nu vreau sa ma repet. Am facut niste poze, de actualitate, pe care le voi posta cat mai curand posibil, ocazie cu care voi aminti celor interesati si adresa de pe blogul meu, unde se regaseste postarea respectiva. 😛
Cum am ajuns la reteta aceasta ? Sotia mea a vazut o emisiune tv, in care un englez (probabil) pus pe sotii culinare, pregatea rapid tot felul de retete. Mi-a povestit despre reteta aceasta si ne-am gandit sa facem si noi o reteta, cu ingrediente de-ale noastre, adaptand la „obiceiurile” culinare ale casei. Nu stiu daca preparatul obtinut dupa reteta englezului era la fel de gustoasa (nu am avut ocazia sa o devorez), dar preparatul facut dupa reteta noastra a iesit minunat la gust, as zice chiar savuros. Imi place sa ma laud. La urma urmei, de ce nu ? 😀
Ingrediente de trebuinta in reteta: ardei capia (din cei grosi in „carne”), copti, branza telemea de oaie, cascaval de vaca, afumat, oua, faina, pesmet, sare grunjoasa, piper boabe, ulei de masline, unt proaspat.
Ardeii capia copti se curata calzi, de pielite si de seminte, scobindu-i cu grija de cotor si seminte si incercand sa ramana intregi. Nu se foloseste apa. Ardeii capia copti se lasa la scurs intr-o sita.
Ardeii capia copti si curatati se tamponeaza cu hartie absorbanta si se dau prin faina, in care s-a presarat sare grunjoasa (daca telemeaua de oaie nu este prea sarata).
Branza telemea de oaie si cascavalul de vaca, afumat, se taie felii subtiri de 0,4-0,5 cm. Cascavalul afumat se presara cu piper boabe, proaspat macinat, pentru o condimentare mai consistenta, dar fara a se exagera.
Fiecare dintre ardeii capia copti, dati prin faina, se umplu cu cate o felie de branza telemea de oaie si cate o felie de cascaval de vaca, afumat.
Ardeii capia „umpluti” se strang in palme pentru a le reda forma initiala, ascutita si se tavalesc prin ou batut, in care s-a presarat piper boabe, proaspat macinat.
La nevoie ! Daca ardeii capia nu au fost mari sau daca s-au rupt la curatarea de seminte, nu se renunta la ei. Dupa ce se umplu, se prind cu scobitori. 😕
Repejor, sa nu curga oul batut, se trece ardeiul capia prin pesmet auriu, in care s-a presarat piper boabe, proaspat macinat.
Se repeta operatia de tavalire prin ou batut si apoi prin pesmet sau numai prin ou batut.
Ardeii capia se prajesc intr-un amestec de ulei de masline si unt proaspat, la foc potrivit, pe ambele parti, pana se rumenesc.
Mic secret bucataresc, aflat de la profesionisti ! Nu se prajeste numai in unt, desi, poate, gustul ar fi bun. Amestecul de unt si ulei se face pentru a nu se arde untul si pentru ca preparatul sa nu capete gust de ranced.
Preparatul se serveste cald, ca aperitiv, cu paine neagra, proaspata si un paharel de tuica de pruna, alaturi.
De ce paine neagra proaspata ? In timpul prajirii, cascavalul afumat se va topi si va iesi partial din ardeiul capia, in special daca s-a cam exagerat cu grosimea feliei de cascaval. Cum altfel sa „aduni” cascavalul topit, decat folosind o bucatica de paine ? 😕
Preparatul poate fi servit si la cina. Merge un paharel de vin alb, sec, rece.
Pofta buna frati gurmanazi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamind ! Daca nu ati avut timpul necesar pana acuma, sa pregatiti ceva pentru iarna, „populand” camara proprie, nu este totul pierdut. Prin piete se mai gasesc legume de-ale noastre, proaspete, cu din cele „aratoase” si fara gust de prin market. Dati rapid o raita prin piata si aprovizionati-va urgent, pana nu da bruma. Meteorologii zic ca in curand va cadea bruma si atunci chiar ati ratat sezonul de conserve pentru iarna. 🙁