In fiecare an, de 1 Decembrie, de sarbatoarea nationala a Romaniei, dorim sa respectam, in familie, traditia culinara la romani, mostenita de la batranii nostri si promovata cu insistenta in cartile de bucate ale lui Radu Anton Roman (Dumenzeu sa-l odihneasca si sa-l ocroteasca pe acolo de unde ii priveste multumit pe romani – gurmanazi sau gurmeti, discipoli sau doar bucatari amatori).
Traditia a fost preluata, in ultimii ani de catre primarii cu scopul declarat, ca fiind social (nu pun aici, in discutie, latura electorala) si de multe restaurante (unele chiar cu staif) pentru promovarea produselor culinare romanesti si de ce nu, pentru un profit frumusel (sunt multi pofticiosi la ciolan cu fasole si care din motive proprii, nu isi pregatesc retetele, singuri, in bucataria proprie)
Ingrediente putine, simplitate in preparare, miroazne tainice cat cuprinde ! Este cel mai simplu meniu de sarbatoare, de preparat, cu ingredientele putine si toate puse la fiert o data. Ciolanul de porc, afumat sau proaspat, poate fi pus la fiert in oala de presiune impreuna cu fasolea boabe sau poate fi pregatit separat, la cuptor.
Doar o prezentare de poze noi cu ceva comentarii ! Nu mi-am propus de aceasta data sa scriu retete noi, deoarece am mai facut respectivele retete in anii anteriori. Voi reaminti doar linkul – adresa din blog unde pot fi gasite retetele: ziua Romaniei 1 Decembrie, iahnie de fasole boabe cu ciolan de porc afumat, pregatit la cuptor, ciolan afumat de porc cu fasole boabe, fasole batuta, cu ceapa prajita si varza murata. Mai sunt scrise pe blog si alte retete, bazate pe aceleasi „manevre” cu cratiti si tingiri (mancarici, ciorbe, preparate la cuptor) avand la baza fasolea boabe, combinata cu porcarele/ scarita de porc, afumata/ cap de piept de porc, afumat, ciolan proaspat de porc, etc., folosind oala de presiune si/ sau cuptorul aragazului.
Meniu de sarbatoarea nationala ! Masa aniversara de 1 Decembrie poate incepe cu fasole batuta si ceapa prajita, servita pe felii de paine prajita frecata cu usturoi (cat timp painea este calda).
A nu se uita ! In fasolea batuta se amesteca si 1-2 catei de usturoi dati pe razatoarea mica. Ceapa prajita, calda, se va adauga peste fasolea batuta, mixata, calda. Uleiul din ceapa prajita va mari consistenta din fasolea batuta, care la racire va raspandi miroazne tainice prin toata casa.
O cescuta cu tuica fiarta deschide apetitul si invioreaza discutiile purtate in jurul mesei de gurmetii care incep sa se infierbante.
Inca de la inceputul mesei, se aseaza pe masa platoul/ castronul cu muraturi taranesti.
Nu este nicio greseala daca langa muraturile taranesti sau in loc de muraturi, se aseaza pe masa un castron cu salata din varza murata.
Nu va lacomiti la prea multe felii de paine cu fasole batuta si ceapa prajita. Suntem abia la inceputul festinului.
Ciorba de fasole boabe nu poate lipsi din meniul de la sarbatoarea nationala. Cine doreste, poate strecura in ciorba si cateva firisoare de carne, lasate pe osul de la ciolan.
Pentru un gust deosebit al ciorbei de fasole boabe ! Daca fasolea nu s-a fiert impreuna cu ciolanul afumat in oala de presiune, se da ciorba in cateva clocote, cu osul cu ceva carne pus in ciorba.
Ciorba de fasole boabe se serveste calda, chiar fierbinte, cu mamaliga calda, ardei iute (proaspat sau murat). Nu este nicio greseala daca cioba se serveste cu paine de casa coapta in cuptor, aburinda.
A nu se uita de inca o cescuta cu tuica fiarta. La sarabtoarea nationala se permit 2-3 cescute cu tuica fiarta pentru a pregati stomacul, in continuare, pentru „grelele munci” care urmeaza.
Ciolanul de porc, afumat, cumparat direct de la producator a fost pregatit in acest an, la cuptor.
De ce cumparat de la producator ? Ciolanul cumparat din market este, neparlit, doar oparit, de multe ori nu este bine curatat de par si in plus este „umflata” carnea, aceasta fiind injectata cu solutie salina, sa-i creasca volumul si sa ia ochii cumparatorului.
Mici secrete pentru a pregati un ciolan cu soriciul crocant ! Inainte de coacere, ciolanul se spala cu apa caduta si daca este nevoie, se parleste la focul mare al flacarii aragazului, se spala cu apa calduta si se „barbiereste” cu un cutit bine ascutit. Se spala cu apa calduta si se sterge bine cu o carpa curata sau cu hartie absorbanta. Ciolanul se unge bine cu untura de porc sau cu ulei de floarea soarelui si se adauga sare grunjoasa, ceva mai multa decat se pune de obicei in mancare. Sarea va scoate apa din ciolan si va face soriciul crocant.
Daca ciolanul este mare, se poate face o taietura folosind un cutit bine ascutit, in partea cu multa carne, pana la os, astfel incat sa se poata supraveghea coacerea prin geamul de la usa cuptorului aragazului.
Coacerea ciolanului de porc se face la foc potrivit.
Nu poate lipsi din festin, mancarea/ iahnia de fasole boabe.
Exista un secret si la pregatirea mancarii de fasole boabe ! Din ceapa prajita pentru fasolea batuta se iau 2-3 linguri de ceapa prajita si se pune in mancarea de fasole boabe. Se da mancarea in cateva clocote. Mararul verde, tocat marunt, adaugat in mancarea de fasole boabe va spori gustul preparatului, facandu-l si mai ademenitor (ca si cum ar mai fi nevoie de un alt imbold).
Ce ganduri ai cu ciolanul de porc, gata pregatit ? Ciolanul se va dezosa, dupa coacere, iar carnea, cu soriciul crocant pe ea, se va servi impreuna cu mancarea de fasole boabe. Daca a iesit cam putina mancare de fasole boabe si ciolanul a fost destul de mare, nu-i bai, bucati de carnea afumata, gata pregatita, rece, se poate pune intre doua felii de paine plus o foaie de varza murata si/ sau cateva felii de gogonele murate si a doua zi, la serviciu vei avea un pranz consistent.
Un pahar cu vinul casei din smochine, nu poate lipsi din festin.
Din orice unghi ai privi acest meniu, parca simti cum miroaznele tainice iti invadeaza narile.
In familia mea, fasolea boabe cu ciolan de porc se face de 4-5 ori pe an, in toata gama de preparate.
Obicei pastrat in familie ! Parintii si bunicii mei, dar si ai sotiei aveau un adevarat cult pentru servirea mesei in familie, cu ocazia sarbatorilor religioase, dar si a sarbatorii nationale a Romaniei, fie ea 23 August (tine tot de istoria Romaniei) sau 1 Decembrie. Familia se reunea si la 1 Mai, de Paste, de Craciun, de Anul Nou sau cu ocazia zilelor onomastice.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Am incercat, pe cat posibil, sa duc mai departe traditia meselor in familie. Nu am reusit intotdeauna, ori de cate ori mi-am dorit, din motive lesne de inteles cand copii, fiecare cu treaba lui, sunt plecati de acasa. Meniurile servite in familie, cu diverse ocazii sunt insa diversificate, dupa anotimp, dupa preferintele si gusturile/ poftele fiecaruia dintre meseni.