Mancare de gutui cu piept de curcan

Am descoperit de curand, o sursa de carne de curcan, refrigerata (piept, ciotoaie, aripi, tartite). Le-am sugerat sa aduca si ficat, pipote, inimi, dar pana acuma, din pacate, nu m-au bagat in seama.      🙁

Am citit, undeva – carnea de curcan produce colesterol zero (?!). Mi-am zis ca daca este asa trebuie introdusa in retetele mele, in loc de carne de pui sau gaina. Fiind o carne fada, prepararea carnii de curcan cere sa gasesti ingrediente sau/ si trucuri gurmanderesti/ de-ale bucatarilor, care sa o faca cat de cat, mustoasa.

Mici secrete ! Metoda cea mai sigura, pentru fragezirea carnii de curcan, este sa o fierbi (nu prea mult), impreuna cu legume, in mancarici. Poti sa prepari, mai intai, pieptul de curcan, ca friptura, la cuptor (“botezata” cu vin alb, sec) si apoi sa folosesti, in mancarici, felii de friptura. Promit sa scriu, cat de curand si alte retete cu friptura de curcan, la tava. Am cateva idei.       😀

Am scos din congelator, ardei gras si rosii, puse de cu toamna, in pungi din plastic. Ceapa am luat-0 din camara, iar verdeata (patrunjel si marar) am luat din piata, inainte de a sta legaturile (aduse de comercianti, tot din Turcia),  mult timp pe tarabe, pentru a le ingheta, frigul.

O bucata din piept de curcan, a ramas de la friptura la cuptor, pe care am facut-o cu ceva timp in urma, pe care am “pastrat-o” in congelator, pentru astfel de ocazii.

Oarece secret ! Carnea de curcan am lasat-o sa se dezghete, pe jumatate, in frigider, pentru ca atunci cand o voi pune impreuna cu legumele, la fiert, sa nu lase prea multa apa.

Turcii, sa traiasca, la ei gutuile tin si iarna. Gutuile romanesti, desi mult mai aromate, chiar toamna, cand le aduc taranii pe tarabe, sunt deja atinse de mana sau sunt viermanoase. Ne adaptam, fara sa fim intotdeauna, de acord, la ce ne ofera piata, prin “grija” de nepretuit a guvernantilor, pentru protejarea intereselor (ma refer aici, la productia de legume si fructe) nationale.      🙁

Ardeiul congelat, taiat bucati, impreuna cu ceapa, taiata solzi si niste praz taiat rondele, se calesc in untura de pasare, la foc potrivit, pana ceapa devine sticloasa. Se pune sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate, dupa gust.

Rosiile congelate, se trec prin jet de apa calduta, se decojesc, se taie rondele si se pun inghetate, peste legumele calite. Se amesteca cu o lingura de lemn, pana rosiile devin un sos, care fierbe mocnit.

In sosul de rosii si legume, se adauga felii de gutui. Fierberea, la foc potrivit, dureaza pana se inmoaie feliile de gutuie si varful cutitului intra usor.

Se adauga pieptul de curcan, semidecongelat, taiat felii. Se continua fierberea preparatului, pana cand carnea de curcan se decongeleaza complet si sosul reincepe sa fiarba.

Se presara patrunjel si marar verde, tocate fin.

Mancarea de guttui se serveste calda, cu mamaliga calda. A nu se uita de muraturi taranesti sau de castraveti si gogosari la otet.

Nu uitati ! Puneti paharelul de vin alb, demisec, rece, sa va fie la indemana, pentru a va clati gura si a “fixa” gustul delicios al preparatului.      😛

Nu este nicio greseala daca folositi mamaliga rece, “dungata” pe gratar sau o felie de paine neagra, calda.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Daca ati uitat cumva, ca azi este 8 Martie, iar femeile si fetitele din familia voastra inca asteapta sa le urati La multi ani, mai aveti inca timp, sa iesiti tiptil din casa, sa cumparati ghiocei de la coltul strazii si sa-i oferiti. Pace voua, barbati si baieti, stati in continuare la televizor sau la calculator, dar numai dupa ce ati oferit florile.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*