Bogatie culinara, culorit care iti ia ochii

Legumele, ciupercile, verdeata, smantana si cascavalul/ branza sarata se pot alia si cu putin mestesug bucataresc dau impreuna miroase de vis si gust de neimaginat. Cine va incerca se va dumiri cum este posibil asa ceva.

Cumperi niste ciuperci albe din market sau le cauti pe la margine de padure (dar nu te avanta daca nu le cunosti, chiar daca gustul lor este altul decat cel al ciupercilor de crescatorie), ocazie cu care mai faci miscare si mai scapi de Kg-ele in plus.

Ia si niste cascaval, ca tot ai fost prin market.

Treci prin piata si pune in cos niste dovlecei, niste ceapa uscata mai mare, ceapa verde, niste rosii mai coapte si mai mari, niste ardei gras, colorat sau nu (nu conteaza, sa fie mai maricel si sa fie carnos), verdeata (marar si patrunjel). Ia si o varza noua, ca nu se stie cum o folosesti. Pune in cos si niste morcovi de astia tineri de primavara.

Ca tot esti prin piata, vezi daca a venit femeia de la care cumperi smantana si ia un borcan. Daca este pe piata femeia de la care iei branza sarata, n-o ocoli, ia si de la ea o bucata de branza. Nu uita de niste oua proaspete, de la tarani.

Cum piata este facuta, te poti duce acasa si apuca de treaba.

Speli bine ciupercile (nici cele din market nu sunt spalate, ca s-ar “ofili” si s-ar innegri). Le lasi la scurs pana cureti legumele si speli verdeata.

Gauresti dovleceii (taiati in bucati de cam 7-8 cm), rosiile si ceapa, scoti cotorul la ardei. Nu arunci miezul, pentru ca din ele iese sosul mancaricii.

Incingi niste ulei de masline si un bot de unt, in care calesti ceapa verde, taiata fin si ciupercile taiate feliute. Pui ceva sare si piper. Nu le calesti prea tare, doar cat sa se moaie, sa iasa apa din ciuperci si sa prinda o culoare usor maronie. Le lasi la racit.

Razi niste morcov. Tai fin verdeata. Le amesteci cu ciupercile si ceapa prajita, adaugi ceva branza rasa si 2-3 oua batute cu telul/ furculita. Poti adauga si o lingura de smantana (nu este obligatoriu, doar daca smantana este groasa).

Cu acest amestec umpli dovleceii, ardeii, ceapa. Ii capacesti cu felii de rosii. Poti sa rasucesti si cateva foi de varza, pe care inainte ai oparit-o in niste apa fiarta, ca sa se moaie. Asezi totul intr-o tava emailata. Daca vrei sa iasa si mai gustoasa mancarea, prajesti in ulei de masline, cate 2-3 minute pe fiecara parte, legumele umplute si apoi le asezi in tava.

Miezul scos din rosii, ceapa si dovlecei, il calesti putin in ulei de masline, impreuna cu cateva firisoare de ardei gras. Adaugi niste suc de rosii (facut de cu toamna) sau niste rosii proaspete, taiate fin. Pui si ceva verdeata. Sosul il pui peste legumele umplute cu ciuperci.

Bagi tava in cuptor, la foc potrivit, pana se rumenesc legumele. Aproape de final, scoti tava din cuptor si presari peste toata mancarea niste cascaval ras si ceva verdeata. Mai bagi la cuptor pentru 5 minute, pana se topeste cascavalul.

dovlecei-umpluti-cu-ciuperci-orez-nuci-si-creier-pane

Se serveste fierbinte, cu smantana si verdeata deasupra. Fa si o salata de varza noua cu castraveti si marar. Merge perfect si cu muraturi de astea de primavara (castraveti si varza murata). Nu uita de un vin alb dulceag si viu parfumat.

Atentie ! Tava frige si nu are gura sa strige. Nu uita de manusile de bucatarie.

Pofta buna !

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*