Cumperi de la pescarie, peste afumat, mai gras (macrou, scrumbie de Dunare, crap oglinda, somon) si unt proaspat, putin sarat, mai taricel, de la ciobani, de pe piata. Miroase untul sa nu fie ranced, sa fie la Kg, nu la lingura, ca acesta are multa apa.
Cureti pestele de piele si de oase (tehnica scoaterii oaselor este destul de dificila, dar merita insistat), arunci capul. Te ginesti prin interiorul pestelui sa nu fie ceva “uitat intentionat” de cel care l-a curatat.
Fileul de peste il dai prin masina de tocat carne. Freci tocatura de peste cu unt pana se face o pasta fina, fara gloduri. Adaugi sare (numai daca este cazul) si piper proaspat rasnit.
Scoti prajitorul de paine si prajesti cate felii doresti. Intinzi pasta de peste pe painea prajita (lasata sa se raceasca). Merge si painea prajita cumparata la pachet din market. Este un aperitiv grozav, mai ales daca pui la “bataie” si o tuica de pruna, rece. Daca adaugi niste castraveti murati, de vara ai dat gata pe toata lumea.
Pariu cu tine insuti ! Cine reuseste sa curete tot pestele, fara ca vreun copil sa gaseasca macar un oscior cat de mic, este declarat apt sa continue.
Secret ! Oscioarele sunt oricum mai moi decat cele de peste proaspat. Ai inghitit un oscior, mananca repede un codru mic de paine si bea niste apa rece. Nu ai eliminat osul din gat, insista, trebuie sa reusesti.
Pofta buna !