Budinca de clatite si nu numai

Faci aluat de clatite (1 litru de lapte, 2-3 oua, faina, un praf de sare). Iei mixerul si amesteci, pe masura ce adaugi faina. Pui atata faina cat de groase vrei sa iasa clatitele. Atentie gurmanzi ! Faina alba in exces baloneaza si creste burta (Banc ! Ce este burta ? Un monument ridicat pentru cinstirea eroului cazut ?!). Nu de altceva dar strica estetica, nu da bine la public si imbatraneste individul prematur.

Unii bucatari pun si o lingura de zahar. Eu l-am cam scos din bucatarie. Folosesc miere si numai in cazuri speciale. Zaharul mai apare in consum numai de sarbatori cand se fac mai multe dulciuri si toamna la dulceturi, compoturi, vin de coacaze sau vin de smochine.

Se adauga miroase dupa gust (esente de rom, vanilie, migdale sau coaja de lamaie sau coaja de portocala).

Pui peste amestecul pentru clatite o lingura de ulei de masline incins si mai amesteci usor. Intentionez sa scot si uleiul de floarea soarelui din bucatarie, nu de altceva dar preturile sunt apropiate. O sa-l inlocuiesc cu ulei de masline normal (90 lei/ litru), nu ulei de masline extravirgin (acesta e cam scump deocamdata si ramane doar ca izmeneala in bucatarie).

Secret ! Vrei sa iasa clatitele frumoase, de sa le mananci cu ochii, rumene si uniforme ? Daca nu ai in dotare, cumpara o tigaie din tabla neagra. Folosind orice alte tigai clatitele nu ies la fel de gustoase si aratoase. Ce daca te boscorodeste nevasta ca faci fum in bucatarie. Ii trece repede, dupa ce mananca clatite.

In tigaia fierbinte, in care ai incins uleiul pui un polonic de amestec pentru clatite. Iei tigaia de coada si o sucesti pana se intinde amestecul in toata tigaia. Lasi la copt. Cand se desprinde clatita pe marginile tigaii, o intorci pe partea cealalta si o coci iarasi.

Secret profesional ! Intoarcerea clatitei se face prin aruncare, in aer. Cum pare ? Pentru cei care acuma incearca prima data, pare cam greu si periculos. In timp se invata, se prinde miscarea, din incheietura mainii, clatita nu mai aterizeaza sub masa sau in chiuveta. Daca nu vrei sa risti, intorci clatita cu o spatula lata, din ustensilele bucatariei. Nu ai spatula, merge si cu un cutit, cu o lama mai lata.

Repeti operatia pana faci un maldar de clatite.

Poti sa mananci la desert, clatite cu dulceata/ gem, cu zahar, cu miere, cu branza dulce, cu creme cumparate de prin market. Merge un coniac fin sau un lichior. Intinzi umplutura pe foaia de clatite si rulezi clatita sau o impaturesti in triunghi, patrat, romb (cum vrei).

Pentru budinca de clatite trebuie sa faci un amestec mai gros de branza dulce, putina branza sarata rasa (de gust doar), smantana, oua batute, stafide.

Intinzi foi de clatite intr-o tava termorezistenta, unsa cu unt topit/ ulei, in straturi, cu amestecul de mai sus. Ultimul strat este o clatita. Torni deasupra niste ou batut si niste smantana, razi niste cascaval si bagi tava in cuptorul incins, la foc potrivit. Budinca este gata cand este aramie, usor rumenita.

Se serveste fierbinte, ca desert. Merge un vin alb dulceag si chiar un coniac sau un lichior de nuci.

Vreti clatite flambate ? In foaia de clatite se pun 2 linguri din amestecul de oua, branza si smantana sau dulceata/ gem si impaturiti bine clatita, in patru (atentie sa nu curga). Clatita impaturita se aseaza in tigaie, pe foc potrivit, se stropeste cu coniac sau lichior si se da foc vaporilor de alcool.

Clatita flambata se serveste fierbinte.

Atmosfera se creaza cu lumanari aprinse si cu lumina stinsa. Nu trebuie sa lipseasca un coniac fin si o muzica in surdina. Florile puse in vaza, la mijlocul mesei, produc un efect garantat.

Atentie marita ! La flambare, focul din tigaie poate arde pielea si hainele bucatarului. Stropii de alcool incins pot sari pe piele si produce arsuri termice si/ sau arsuri chimice. Fereste fata din zona de deasupra tigaii, in special. Nu intra in panica daca te-ai stropit. Sa ai in bucatarie un stingator de incendiu nu este un moft, este o necesitate. Eu nu am, dar candva o sa cumpar un spray de stins incendiu (vreo 30 lei, in market), asa ca sa ma laud ca sunt perfect dotat. Oricum nu uit ca se da repede cu jet de apa rece, pe zona afectata si se unge cu spray pentru arsuri sau ulei comestibil.

Vreti budinca de clatite, ca aperitiv cald ? Nu se mai pune branza dulce si stafide. Se pune mai multa branza sarata. Se adauga marar tocat fin. Merge cu tuica fiarta sau vin alb demisec.

Vreti clatite ca pizza ? In aluatul de clatite, din tigaie, presarati bucatele de sunca, costita, salam, parizer, branza sarata, cascaval, ciuperci taiate fin, ardei gras felii, rosie taiata in bucati mai mari, ceapa taiata solzi (din toate ingredientele sau numai unele, dupa gust). Pizza se serveste fierbinte cu suc de rosii (cum face nevasta mea), deasupra. Merge si un vin alb demisec. Poti servi si muraturi.

Pofta buna !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *