Chiftelute din carne de porc, cu legume prajite

Tocaturile nu prea sunt agreate de catre nutritionosti. Acestia pot fi intelesi daca ne gandim cat sufera ficatul uman, daca zilnic ne indopam cu tocaturi.  Hamburgherii, acest produs cu care americanii au impanzit lumea sunt tot un fel de tocatura, dar pe langa ingredientul carne, mai contin si tot felul de germeni de crestere/ umflare, poate chiar amidon si de ce nu conservanti. Cum altfel ar putea sa arate asa de falnic si  apetisant, un big mack, de exemplu ? Nu stiu daca am scris corect denumirea, dar ideea de nu prea curat (ma refer la ce ar mai putea contine, pentru aspect, in plus fata de carne) ramane aceeasi.   🙁

Eu cumpar spata de porc – carne macra cu ceva urme de grasime si rog fata sa o toace in fata mea, la masina cu gauri mari, ca sa simti in gura continutul chiftelei si in acelasi timp sa eviti pacaleala comerciantului avid de castig, care te miri ce mai baga in carnea tocata, care se vinde preambalata, la pachet.

In drum spre casa trec prin piata si cumpar niste verdeata – patrunjel, marar si o legatura de ceapa verde. Vad cam ce legume proaspete sunt pe tarabe si iau ce imi place. Vara si toamna, oferta este mare si variata. Poti sa iei vinete, morcovi, ardei gras, dovlecel, telina, conopida, rosii mici si mari.

Toci o ceapa alba marunt si o calesti in putin ulei de floarea soarelui sau in untura de porc. Amesteci carnea tocata cu ceapa prajita, cu multa verdeata tocata marunt, cu putina branza de oaie rasa pe razatoarea mica, cu 2 oua. Pui sare si piper proaspat macinate, dupa gust. Amestecul obtinut trebuie sa fie uniform si pastos.

Faci bilute mai mari sau mai mici sau palmute, din amestecul obtinut. Le dai prin faina si le prajesti in ulei incins sau in untura de porc, la foc potrivit. Scoti chiftelele pe o hartie absorbanta, pentru a “suge” surplusul de grasime (tanti nutritionista ar zice – pentru a indeparta surplusul de grasime  😀  )

Speli tigaia si incingi niste unt amestecat cu putin ulei de masline. Pui 2 catei de usturoi in uleiul incins, sa dea gust. Prajesti legumele, portionate, pentru a se rumeni uniform si fara a se arde. In timpul prajirii legumelor pui sare si piper proaspat macinate, dupa gust. Peste legumele prajite, scoase din tigaie, poti sa razi niste cascaval sau branza de oaie.

Reteta se serveste fierbinte, cu mujdei de usturoi (usturoi verde tocat fin sau catei de usturoi presati, verdeata tocata marunt, ulei de masline, zeama de lamaie sau otet de mere si miere, iaurt, sare si piper – proaspat macinate, dupa gust), in care ai amestecat bine toate ingredientele.

Minunat te vei simti cand vei “muia” bucatica de chiftea in mujdei si o vei plasa impreuna cu o bucatica de leguma, pe “soseaua gatului”. Daca tot am inceput cu citate din cantece de pahar, nu poate lipsi de la masa un pahar de vin alb demisec si o felie de paine proaspata, facuta in casa, la vasul roman sau la cuptorul minune.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni oriunde va veti afla ! Nu uitati sa mancati sanatos, proaspat gatit in casa. Uitati de vorbele devenite o moda printre tineri – nu avem timp sa gatim, noi venim acasa, seara tarziu, de la serviciu. Asa o fi, dar sanatatea este mai presus de toate.

Pot fi unii mai carcotasi – pai tu ne dai numai retete grele, cu unt, untura si prajeli, ori acum sunt la moda retetele facute la abur, la wock, la cuptor sau la gratar. Au dreptate, partial doar. Se uita tocmai esentialul unei retete – gustul mancarii.

Batranii nostrii au trait pana la varste peste 85 de ani, mancand romaneste, dar fara a face excese. Nu te obliga nimeni sa mananci numai prajit, gras, acru, iute sau sarat, mereu, la fiecare masa, de 3-4 ori pe zi, in cantitati greu de suportat de catre organismul uman.   8)

One Comment

  1. Chiar n-ai auzit de Big Mac? Nici de wok?

    Cred si eu ca nutritionista ar evita cuvantul a “suge”, ca sa nu se gandeasca lumea la altceva!

    “Reteta se serveste fierbinte” – am incercat si eu dar a luat hartia foc! Probabil ca trebuia incalzita mancarea, nu reteta!

    “Batranii nostrii”, “nostrii” se scrie cu un singur “i”, oricat de multi batrani ar fi! Ca sa nu zic ca ai cam trecut pe langa gramatica limbii tale materne!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*