Mancare de gutui cu aripi de curcan

Soacra mea facea mancare de gutui, toamna, cand apareau gutuile pe tarabe, in piata. Acuma cand prin market gasesti gutui mai tot timpul anului, ai materia prima si poti sa treci la gatit.

Cand eram copil, gutuile le pastrau parintii mei, pe timpul iernii, invelite in ziare, in lazi cu fan. Lazile se depozitau in beciul casei, unde era iarna o temperatura constanta de 15-18 grade C.

Tot in beci, bunicii si parintii nostrii pastrau in lazi cu nisip – radacini de patrunjel, pastarnac, morcovi. Invelite in ziare si puse in lazi pastrau ridichii, sfecla rosie, varza alba si varza rosie, mere, pere.

Marele secret al pastrarii gutuilor pe timp de iarna ! Nu se curata de puful lor natural si nu se spala.

La bloc nu am reusit niciodata sa pastrez gutui de-ale noastre, romanesti, mai tarziu de sfarsitul lui noiembrie.   🙁

Bunica facea si ea mancare de gutui, dar punea zahar caramelizat, cam mult si mie nu imi prea placea. Si soacra mea punea putin zahar in mancarea de gutui. Eu nu pun zahar, deloc. Am gasit alt ingredient, minunat, care cam schimba filozofia mancarii de gutui facute de bunica si soacra mea,…. dar toate la timpul lor.   8)

Mancarea de gutui cea mai gustoasa se obtine cu carne de pasare (pui, rata, gasca sau curcan), folosind copanele sau aripile.

Legumele folosite sunt 1 ceapa alba, mare, 1 gogsar, 1 ardei capia verde sau 1 ardei gras verde, verdeata (marar si patrunjel verde), 1 rosie mare, suc de rosii.

Se pot folosi ardei taiati si rosii din congelator, puse asta toamna si suc de rosii facut tot in toamna.

Pentru reteta iti trebuie 2 gutui mari, galbene, sanatoase, puternic mirositoare (sa umple bucataria de iz de toamna, cu miasmele lor).

Secret ! Nu lasati legumele congelate sa se dezghete. Puneti-le inghetate in mancarea pe care o preparati, pentru a nu-si altera gustul si a pierde din vitamine.

Se toaca ceapa, ardeiul si gogosarul, in bucati mai mari si se calesc in untura de pasare pana ceapa devine sticloasa. Nu se adauga apa, au legumele destula apa, in special cele congelate.

Pentru iutire se pot pune cateva firisoare de ardei iute.

Se pune peste legumele taiate, sare grunjoasa si piper, proaspat macinate, pentru a obtine un gust mai pregnant. Se aduga si o frunza de dafin. Se amesteca cu lingura de lemn, sa nu se prinda legumele de fundul cratitei. Nu se pune capacul la cratita, pentru a permite vaporilor de apa sa iasa spre hota aragazului. Capacul oalei condenseaza vaporii de apa degajati la fierbere si lichidul se mentine in cratita, iar mancarea va iesi zeama lunga (cum ar zice un unchi de-al meu, fost maistru bucatar).

Cand legumele s-au calit, se adauga rosiile (de pe care s-au luat pielitele), taiate felii. Se lasa la fiert pana se obtine un sos care sa acopere legumele.

Secretul bucatarului ! Cureti gutuile de seminte si de partea lemnoasa de la mijloc. Tai gutuile felii potrivite. Pui zeama de lamaie peste gutui si le inchizi ermetic, intr-o punga de plastic, pe care o pui la rece, in frigider, pana le vei pune in mancare. Gutuile taiate se oxideaza repede si prind o culoare maronie. Cu cat le folosesti mai repede dupa ce ai taiat gutuile, cu atat vor fi mai aratoase si mai mandre.

Cand sosul de rosii este format, se adauga gutuile, felii. Se amesteca bine compozitia si se lasa la fiert cateva minute, pana se moaie gutuile.

Atentie ! Nu ciorbacai cu lingura de lemn prin mancare ca vei rupe feliile de gutui, vei zdrobi legumele taiate si strici tot fasonul mancarii.   🙁

Aripile de curcan se fierb pentru o supa cu galusti, in apa cu sare si legume. Se pot folosi si aripi de curcan facute la cuptor.

Aripile de curcan fierte/ facute la cuptor, se adauga in mancarea de gutui si se amesteca toata compozitia. Pentru a prinde si aripile de curcan gust de mancare de gutui, se mai lasa la fiert 2-3 minute (daca aripile de curcan sunt facute la cuptor lasi 4-5 minute).

Se presara verdeata tocata marunt si se pune capacul la cratita. Se lasa 10 minute sa se omogenizeze miroasele din cratita si cu izul de verdeata proaspata.

Mancarea de gutui se serveste calda, cu paine de casa, proaspata. 

Cine doreste poate servi si o salata verde cu ceapa, sare, piper, zeama de lamaie si ulei de masline.

Un pahar de vin alb sec este bine venit. Mai taie din gustul de dulce al gutuii. Zeama de lamaie in care s-a macerat gutuia nu reuseste sa taie de tot gustul de dulce, de fapt nici nu am intentionat asa ceva. Doar am inlocuit in reteta, zaharul cu zeama de lamaie, dandu-i si alt gust.   😀

Risc asumat ! Daca folosesti gutui care nu au fost bine coapte sau gutui mult prea mari ca sa fie dulci si gustoase (adica alea turcesti si grecesti, fortate sa cresca cu biostimulenti), risti sa obtii o mancare nu prea dulce, in schimb cam acra. Se impune sa gusti gutuile inainte de a le pune in zeama de lamaie, la macerat.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla ! Nu uitati, noi romanii am fost invatati de mici copii, sa consumam legume si fructe, la timpul lor, adica atunci cand le culegem din gradina sau direct din pom. Toamna si iarna foloseam numai legume si fructe pe care parintii nostrii reuseau sa le pastreze in camara sau in beciul casei. Stiau ei bunicii nostrii cand ziceau – toate la timpul lor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*