Chiar daca a trecut Pastele, o reteta de drob din maruntaie de curcan (inimi, pipote, ficatei) poate fi pregatita oricand. Maruntaie de curcan se gasesc refrigerate, in pungi separate pe categorii, in magazinele specializate in vanzarea de carne de pasare (magazine, de regula ale producatorului) si in market.
Avantaje si dezavantaje ! Pofticiosii la drob, dar care nu agreaza carnea/ maruntaiele de miel/ ied vor fi cu siguranta fericiti din punct de vedere culinar cu aceasta reteta. Preparatul este deosebit de gustos si sanatos. Nutritionistul de serviciu ar zice – carnea de curcan nu creste colesterolul. 🙂 Reteta este putin mai laborioasa si necesita oarece vigilenta si supraveghere atenta a cuptorului aragazului din partea gospodinei (ului), ca sa nu rateze „fatada” preparatului care musai trebuie sa arate bine. Gurmanzii profesionisti stiu de ce. 🙂 🙁
Nu zambiti, fiti doar intelegatori ! Preparatul meu nu este ars, doar putin „perpelit” in exces pentru a se coace oul batut pus din belsug, deasupra, in strat cam gros. 🙁 De unde concluzia care se impune: nu trebuie sa exagerati cu adaugarea oualor batute in compozitie si mai ales pus deasupra amestecului de maruntaie si verdeturi tocate. 🙂
Nu disperati ! Pachetele cu maruntaie, aflate in galantar sunt destul de mari, 0,5-0,6 Kg pentru fiecare fel de maruntaie. Se pot folosi integral pentru a face un drob serios, adica mare, sa ajunga ca aperitiv la o masa pentru 10-15 persoane, la o onomastica, dar se poate si portiona, pune in pungi din plastic alimentar si congela, fiind gustos si peste cateva saptamani cand o mare pofta de drob a gurmanzilor de meserie revine. Din inimi si pipote se poate face tocanita. Ficatul poate fi preparat la tigaie – ficatei prajiti cu ceapa – o reteta cum facea mama mea sau ficatei pane’ sau ficatei cu paste fainoase si sos de rosii sau ficatei la gratar.
Ingrediente de trebuinta in reteta: maruntaie de curcan (inima, pipote, ficat), untura de pasare, ceapa uscata, multa verdeata (ceapa, usturoi, patrunjel, marar, leustean), oua de gaina (oua fierte „beton” si oua proaspete – cate vrei, atatea pui 😛 ), unt proaspat, ulei de floarea soarelui, 1-2 linguri de faina din grau, cimbru uscat, sare grunjoasa si piper boabe pentru a fi proaspat macinate.
Maruntaiele se curata bine de cheagurile de sange si de urmele de vase de sange(inimile) si de pielite (ficatul si pipotele). Maruntaiele se spala in cateva ape reci, se lasa in apa rece 1-2 ore, sa iasa tot sangele si se pun la scurs intr-o sita.
Inimile si pipotele de curcan se fierb in apa rece cu sare grunjoasa. Se pun sub jet de apa rece si se lasa la scurs intr-o sita.
Ficateii de curcan se prajesc in untura de pasare sau in ulei de floarea soarelui, impreuna cu rondele de ceapa uscata. Nu va zgarciti la ceapa uscata. 😛 Se asezoneaza cu cimbru uscat, piper boabe si sare grunjoasa proaspat macinate. Cine doreste poate sa adauge un amestec de boia din ardei iute si boia din ardei dulce si/ sau boabe de coriandru proaspat macinate.
Pentru un gust deosebit ! Ficateii nu trebuie prajiti in totalitate, dar nici lasati in sange. Spre sfarsitul prajirii se adauga o „ploaie” din picaturi de vin alb sec si/ sau de picaturi de coniac. Se lasa 1-2 minute sa se evapore alcoolul, timp suficient cat sa ramana in ficatei dulceata si mirosul de fruct.
Maruntaiele fierte (inimile si pipotele), ficatul si ceapa prajite se toaca la cutit sau se dau prin masina de tocat carne.
Maruntaiele tocate se amesteca bine. Se gusta (ca doar asa fac bucatarii adevarati, nu !?) pentru a se asezoneaza corespunzator.
Verdeata multa (ceapa, usturoi, patrunjel, marar, leustean) se toaca marunt.
Cateva oua proaspete, de gaina, se fierb 8-10 minute (pana se fac tari), in apa rece cu sare grunjoasa.
Cateva oua de gaina se bat bine cu telul sau cu o furculita. Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinate, dupa gust.
Verdeata tocata marunt se amesteca bine cu maruntaiele tocate la cutit si cu 3/4 din cantitatea de oua batute.
Important ! Amestecul de maruntaie si verdeata trebuie sa fie „sosos”, fara a se exagera. 😕
La nevoie, se adauga in amestec grasime de pasare sau/ si ulei de floarea soarelui.
Ingredientele se aseaza in vase din sticla termostabila, ceramica termostabila sau din tabla neagra (pe scurt – vase de forme diferite, de care ai in dotarea bucatariei tale), unse bine cu un amestec de unt proaspat si ulei de floarea soarelui sau cu grasime de pasare sau cu ulei de floarea soarelui.
La mijlocul vasului, in tocatura, se pun ouale de gaina fierte tari.
Tocatura se pune in vas fara a-l completa insa pana sus, doar cat sa acopere ouale fierte. In timpul coacerii, grasimea va iesi din amestec, va fierbe la fund si pe marginile vasului, se va ridica si va acoperi tocatura.
Amestecul de tocatura, verdeata si oua nu se indeasa in vasul de copt, deoarece coacerea se va face la foc destul de mare, in timp scurt. Are rost sa se reverse ingredientele prin cuptor ? Fum, miros …… si mai grav, ce ar mai bombani, mama – mama, consoarta !? 8)
Oul batut ramas neincorporat in tocatura se amesteca cu 1-2 linguri de faina din grau si putina sare grunjoasa. Cu acest amestec se acopera tocatura, pentru a forma o crusta subtire, pe deasupra.
Oul batut amestecat cu faina si sare se distribuie uniform deasupra tocaturii din maruntaie de curcan.
A nu se uita ! Stratul de amestec ou batut si faina care se intinde deasupra tocaturii nu trebuie sa fie in exces, pentru a nu exagera cu coca si pentru a nu fi astfel nevoie de un timp mai mare de coacere.
Vasul de coacere se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc mare pentru inceput, pana ce unsoarea din vas incepe sa „freamate” si apoi la foc potrivit pentru o coacere constanta, pana se rumeneste crusta de deasupra drobului.
Ce era sa uit ? Plecarea din bucatarie in timpul coacerii este pe riscul bucatarului. Daca se arde crusta si nu se coace oul din tocatura, gustul preparatului va avea de suferit. Prin geamul cuptorului de la aragaz te uiti des, fara a exagera insa (adica sa stai cu ochii numai pe geam, ca doar mai ai si altceva de facut prin bucatarie 😛 ).
Vasul fierbinte se manuieste cu manusi de bucatarie si/ sau cu niste carpe groase, nu de altceva, doar ca sa nu te arzi. Arsurile termice, chiar si superficiale nu sunt tocmai o placere. 😕
Vasul se scoate din cuptor si se lasa sa se odihneasca timp de cel putin 20 de minute (vasul fiind descoperit), inainte de a fi taiat preparatul. Sucurile se redistribuie si lichidul intra in preparat. Crusta de deasupra drobului se intareste suficient pentru ca preparatul sa poata fi taiat, fara a se zdrentui, iar toate aromele cele ametitoare pentru cel mai sensibil nasuc sa invadeze spatiul casnic.
Drobul se taie felii, cu un cutit bine ascutit si se serveste cald sau rece, dupa pofta fiecaruia.
Drobul se serveste cu salata de sezon (leurda, salata verde, ridichi, untisor, spanac, macris, castraveti, etc.) si/ sau cu mustar.
In salata se adauga firisoare de ardei gras si patrunjel tocat fin.
Dressingul pentru salata se face din ulei de masline, zeama de lamaie, mustar, sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinate. Amestecarea dressingului se face cu telul sau cu o furculita pana se ingroasa lichidul.
Drobul se serveste ca aperitiv cald, alaturi de alte aperitive: ou fiert (rosu, la Paste), branza telemea de oaie, masline. Merge de minune un paharel de tuica de pruna.
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Daca va plac ouale rosii si ati uitat cumva, oua se pot inrosi pana la Inaltare (40 de zile de la Paste). Nu uitati: traditia noastra romaneasca nu e bine sa se piarda, ea se pastreaza din mosi – stramosi.
Pfff ce bunatate…ce frumos este scris totul.
🙂
Mai Gigi Popa nu vi pana la mine sa -mi faci o portie.Promit o betie cu un vin rosu sau alb de -ti vajaie capul vreo 2 saptamini.